Gore-tex WP
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- aciepk
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
Szczerze mówiąc powinno Ci (a raczej każdemu) to zwisać. Bo wpinanie ocieplaczy polarowych w taki sposób jaki ma to miejsce w polskich gore-texach to skrajna głupota.
Najpierw powinno się zakładać polar, a na to dopiero gore. Po prostu gdy w wz.128/B jest wpięty polar to z przodu mamy kilku centymetrowy pas, który ciągnie się na całej długości kurtki, bez izolacji.
Najpierw powinno się zakładać polar, a na to dopiero gore. Po prostu gdy w wz.128/B jest wpięty polar to z przodu mamy kilku centymetrowy pas, który ciągnie się na całej długości kurtki, bez izolacji.
-
Zamki raczej na pewno się różnią w różnych kurtkach, z tego co słyszałem to nawet tego samego producenta.
A ja właśnie dorwałem to czego szukałem, zmodyfikowany komplet od summita, z 2009.
Wyraźnie różni się od poprzednich, kolorem, grubością. Jest znacznie cieńszy od mojego starego gorka, wydaje się bardziej delikatny, a kaptur jest uszyty z materiału jeszcze cieńszego, w innym, ciemniejszym kolorze, ale chyba to też goretex.
A ja właśnie dorwałem to czego szukałem, zmodyfikowany komplet od summita, z 2009.
Wyraźnie różni się od poprzednich, kolorem, grubością. Jest znacznie cieńszy od mojego starego gorka, wydaje się bardziej delikatny, a kaptur jest uszyty z materiału jeszcze cieńszego, w innym, ciemniejszym kolorze, ale chyba to też goretex.
- aciepk
Bo to zupełnie nowe laminaty. Teraz kurtka jest szyta z laminatu o nazwie handlowej Darwin, a laminat z którego uszyty jest kaptur to Salina. Wcześniej goracze były szyte w całości z laminatu Taslite. Poza zmianą materiału bazowego i podszewki zmieniła się i membrana gore na nowszy model o nieco lepszych parametrach.Wedrowycz89 pisze:Wyraźnie różni się od poprzednich, kolorem, grubością. Jest znacznie cieńszy od mojego starego gorka, wydaje się bardziej delikatny, a kaptur jest uszyty z materiału jeszcze cieńszego, w innym, ciemniejszym kolorze, ale chyba to też goretex.
-
Być może, arlen na przykład miał wprowadzić eVent, ale chyba nic z tego nie wyszło. Zresztą podejrzewam, że najnowsze komplety wz.128/B mają taką specyfikację, że nie ma bata membrana to musi być gore-tex.Wedrowycz89 pisze:Masz na myśli że membrana ta sama "tylko bez znaczka"?
Sam jestem ciekaw, ale po macaniu tego polaru stwierdzam, że na 70% jest to polartec.Wedrowycz89 pisze:A orientujesz się może z jakiego polaru robione są ocieplacze? Bo ten od najnowszego wzoru sprawia wrażenie bardzo dobrego, nieźle też oddycha.
-
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1bd14
Nie wiedziałem że mam tak niebezpieczną kurtkę...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1bd14
Nie wiedziałem że mam tak niebezpieczną kurtkę...
- aciepk
Wypowiedź Catcha22 z innego forum na ten temat:
Skoncentrujmy się jednak na zagrożeniach jakie powoduje własne wyposażenie. Sprawa IRR zawsze była u nas traktowana po macoszemu. Choć akurat w sprawie "kapturowej" w której zabiera głos pewien (chyba domyślam się kto) były pracownik WOBWSM wyczuwam nutkę cichej wojenki pomiędzy GORE a Arlenem.
-
- Gadu Gadu: 2987112
- Tytuł użytkownika: Kniejołaz
Ale w czasie walki na terenie zurbanizowanym już tak - a nie powinno to mieć miejsca. Innymi słowy MON jak zwykle nie widzi problemu bo zapewne przetarg na te kurtki wygrała firma która albo dała MONowi w przysłowiową łapę, albo należy do znajomego/brata/córki/szwagra* kogoś wpływowego w MON. Dlatego właśnie MON nie widzi problemu, bo gdyby go dostrzegł to pewne przekręty wyszłyby na światło dzienne i posypałyby się dymisje - że o kosztach wymiany wadliwego oporządzenia nie wspomnę.
* Niepotrzebne skreślić.
* Niepotrzebne skreślić.
- aciepk
Przekręt to to raczej nie był, prędzej już MON zwietrzył kolejną pseudo oszczędność, albo nie zawarli wymogu spełniania norm IRR przez materiał z którego jest kaptur w dokumentacji, a tak się składa, że w najnowszych wz.128/B kaptur jest z zupełnie innego materiału niż reszta kurtki. I skoro nie było w tego w dokumentacji, a MON płaci producentom tyle a tyle za komplet to producenci pomyśleli "po co mamy z własnej kieszeni dopłacać do czegoś czego nie ma w specyfikacji?" i jest jak jest.
Beton w MONie daje się rżnąć na dużą kasę, a firmom to tylko po drodze bo mogą więcej zarobić, szkoda tylko, że MON obraca naszymi pieniędzmi i cierpią na tym żołnierze.
Beton w MONie daje się rżnąć na dużą kasę, a firmom to tylko po drodze bo mogą więcej zarobić, szkoda tylko, że MON obraca naszymi pieniędzmi i cierpią na tym żołnierze.