www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiszenie, marynowanie, zakwasy
Autor Wiadomość
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-02-01, 16:41   

Kiszę dzisiaj pekinkę z marchewką i imbirem. Zobaczymy...
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Kapitan Apteka 
kundelbury


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 196
Skąd: Tychy/Kielce
Wysłany: 2018-02-02, 20:51   

Myślałem o tym niedawno, pisz proszę co z tego wyjdzie
pzd/ka
_________________
„Maszerować to prześcignąć własny cień. To móc wyprzedzić samego siebie, pozdrawiając się uprzejmie."

https://plus.google.com/photos/105645462037977956559/albums/5931567317485459521?authkey=CJ6VqIusitLKOQ
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-02-06, 07:03   

Pekinka super, dodałam oprócz imbiru trochę startej marchewki dla koloru. Dzisiaj chcę zakisić czosnek, ale jeszcze nie wiem czy w całości, czy w ząbkach.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2020-04-10, 21:49   

Kiszony czosnaczek zwyczajny, kiedyś już wrzucałem to odświeżam.

https://mybushcraftsoohy.blogspot.com/2014/03/kiszony-czosnaczek-pospolity.html?fbclid=IwAR1xP_u74dLRftb19IHSaMLOdfAiVsqdcI-pSYC4-VglSivLWZR4e0Yh4Z4
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 386
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2020-04-11, 01:23   

a co zrobić jak pojawi się biała pleśń
???
Bo się pojawi
_________________
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2020-04-11, 18:59   

Mi się nigdy nie pojawiła. Czosnaczek leżał prawie rok, zanim został zjedzony.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 386
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2020-04-11, 21:00   

soohy napisał/a:
Mi się nigdy nie pojawiła. Czosnaczek leżał prawie rok, zanim został zjedzony.


Dobra, wiem że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Do zakwasu trzeba dodać (proporcja na 1L zakwasu):
ćwierć łyżeczki cukru i drugie tyle soli.
Wstrząsnąć i zapomnieć.
_________________
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2020-04-12, 21:28   

Bastion, chyba jednak coś tam wiem, skoro u mnie nie pojawia się pleśń. Robiłem tak, jak mnie uczył Mr. Wilson.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 386
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2020-04-13, 22:34   

soohy napisał/a:
Bastion, chyba jednak coś tam wiem, skoro u mnie nie pojawia się pleśń. Robiłem tak, jak mnie uczył Mr. Wilson.


Ok- kończąc spór,
u mnie kiszonki robi się od ponad 100 lat.
Taka jest przynajmniej dokumentacja fotograficzna.
_________________
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
 
     
hycek 
hycek


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 298
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-04-14, 09:05   

@Bastion-wyjasnij o co chodzi z tą białą pleśnią. Kożuch wyrzucić i potrawę można jeść czy całość do wyrzucenia?
_________________
,,- Mieszczuch jesteś Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
 
 
     
GawroN 
Szczupły blondyn


Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2012
Posty: 649
Skąd: Chorzów / Śląsk
Wysłany: 2020-04-14, 09:38   

Pleśń z tego co wiem dyskwalifikuje potrawę.
_________________
Całe życie z wariatami

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/

Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
 
 
     
hycek 
hycek


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 298
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-04-14, 13:42   

GawroN napisał/a:
Pleśń z tego co wiem dyskwalifikuje potrawę.


Właśnie co do kiszonek są różne wykładnie na ten temat. I sam nie wiem.
Bo też jestem nauczony że jak nawet małe plamki widać to całość do kosza.
_________________
,,- Mieszczuch jesteś Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
 
 
     
Sikor 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 219
Skąd: Radom
Wysłany: 2020-04-15, 22:11   

U nas pleśń w wekowanych ogórkach dyskwalifikuje cały słoik. Natomiast biały nalot w beczce z kiszoną kapustą pojawia się nieraz dopiero na początku wiosny na deseczkach, które ją dociskają. Nie wpływa on na przydatność kiszonki. Trzeba go tylko usunąć. Ale jak się pojawi zielone ścierwo to niestety psuje zawartość beczki.
Jak kisiłem cebulę nie miałem żadnych problemów z przydatnością do spożycia. Może dlatego, że użyłem małego słoika i zawartość szybko została zjedzona :-)
_________________
Krótko i na temat.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10