Gotuj z Morgiem

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Gotuj z Morgiem

Post autor: Morg »

Z racji duzej ilosci zapytan odnośnie schabu, szuszonego mięsa i innych moich patentów bede tutaj zamieszczał swoje przepisy. Przepis na schab wrzuce jak uda mi sie go zrealizować w domowych warunkach w okolicy 2 tyg. Jeżeli pojawia sie pytania to postaram sie odpowiadać na nie na bierząco.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
kalyk3
Posty: 270
Rejestracja: 22 lis 2009, 21:51
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: kalyk3 »

No to ja ponowię pytanie również tutaj, może ktoś inny też skorzysta.

Jakiej marynaty używasz do suszenia wołowiny, aby była smaczna?
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
Awatar użytkownika
GawroN
Posty: 649
Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
Gadu Gadu: 1519631
Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Płeć:

Post autor: GawroN »

Czyli to narazie zapowiedź szerokiego wątku ?? Kasować ??? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Suszona wołowina.

Składniki :
1 kg chudej wołowiny ( wołowina ekstra się nada, w ligawie trzeba obciąć zewnętrzną błonkę )
3 cm kawałek imbiru
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/3 szklanki sosu teriyaki
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu Worchestershire
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
opcjonalnie można dodać trochę chilli dla "kopa"

Wołowinę kroimy w plastry/płatki około 0,5cm. Możemy ją wsadzić na godzinę do zamrażalnika dla wygodniejszego krojenia. Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do blendera i mielimy na gładko.
Do miski nalewamy troszkę marynaty i układamy mięso warstwami podlewając marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Suszenie.

Przed suszeniem trzeba mięso odsączyć z marynaty za pomocą papierowych ręczników.
Można suszyć w piekarniku z temp około 140C i uchylonych dzwiczkach, ja suszyłem w suszarce
do grzybów i owoców około doby przekładając co 8-10h tacki. Gotowe jerky można przechowywać
dosyć długo w szklanych pojemnikach.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Suszarka do grzybów i owoców.

Ja aktualnie posiadam taki model - http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.


Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.

Przepis na jerky jest wyżej.

Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :

Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty

Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.


Warzywko wersja eko :

Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.


Pastiła ( owocowe toffi ) :

Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Preano
Posty: 104
Rejestracja: 31 sty 2010, 14:06
Lokalizacja: Konopiska
Gadu Gadu: 7236513
Płeć:

Post autor: Preano »

Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!
Awatar użytkownika
Dźwiedź
Posty: 690
Rejestracja: 22 wrz 2013, 21:25
Lokalizacja: GoldenCity
Tytuł użytkownika: brat cebka
Płeć:

Post autor: Dźwiedź »

Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Dźwiedź pisze:Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:
Takiego dużego jak ty to z 2 tyg, zależy jak poporcjowany ;]
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Preano pisze:Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!
Ah tak, budżetowe kotlety mielone. Przepis powstał za potrzebą zrobienia dużej ilości jedzenia jak najmniejszym kosztem i wyszedł lepiej niż oczekiwałem, w sumie robię je od czasu do czasu.

Składniki :

1kg mięsa mielonego ( preferowany indyk )
1 seler
2-3 duże pietruszki
5 sporych marchewek
4 czerwone cebule
por
natka pietruszki
2-3 duże bułki
3 jajka
bułka tarta
przyprawy które ja daje ( sos sojowy, przyprawa do kurczaka kamis, wszystkie możliwe zioła, kurkuma )
opcjonalnie makaron chiński jako zagęszczacz

Do duuuuużej miski wrzucamy mięso, namoczone i odciśnięte z wody bułki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora kroimy wzdłuż i drobno siekamy, całość ląduje w misce. Seler, pietruszkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Idealnym założeniem jest jak masa się "klei" do rąk, jeżeli jest za rzadka to można dosypać bułki tartej albo dać drobno pocięty makaron chiński. Kulamy kotlety wielkości trochę mniejszej niż dłoń, po uformowaniu posypujemy tartą bułką, smażymy na mocno rozgrzanej dużej ilości oleju.

Kupując składniki za 50-60pln udało mi się uzyskać jakieś 30 kotletów, część zamroziłem.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Valdi
Posty: 950
Rejestracja: 29 sie 2007, 23:43
Lokalizacja: Litwa-Vilnius
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Valdi »

Proponuje to usmarzyć na grilu, staja się poprostu zajefajne, sprawdzone. Tylko wtedy z ilością bułki ostrożnie
Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Post autor: Doczu »

Do kotletów proponuję jeszcze dodać posiekane jajka na twardo.
Uwielbiam kotlety mielone zrobione w ten sposób.
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

https://www.youtube.com/watch?v=LsAzNuwPFnw pomysł na inny wsad do pieca zlotowego.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Schab zlotowy.

Kawał schabu nakłuwamy nożem, w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku.
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku,
zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa przez około dobę lub dłużej.

Zamarynowane mięso owijamy cienkimi plastrami słoniny, ja dodałem jeszcze boczek w paskach
który mi się walał po lodówce. Umieszczamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika na temp około 150-170C na min. 3h. Ogólnie im mniejsza temp i dłuższy czas pieczenie tym lepiej. W połowie pieczenie trzeba obrócić schab żeby przypiekł się też z drugiej strony.

Galeria - http://imgur.com/a/eSnRA
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
Tanto
Administrator
Posty: 1072
Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1743064
Płeć:

Post autor: Tanto »

Morg pisze:Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku, zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa
Podawałeś gdzieś orientacyjne proporcje poszczególnych składników? Żeby nie skopać efektu końcowego dobrze by było wiedzieć ile czego dać.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

W sumie bardziej wszystko na oko robię. Myślę, że po pół szklanki oleju i sosu sojowego i teryaki było by ok. Zależy ile mięsa się robi. Czosnek to ile kto lubi, a reszta przypraw do skala jest od łyżki stołowej do całej paczki ;]
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Apetyczny ten schabik!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
pasikonik
Posty: 139
Rejestracja: 31 gru 2011, 19:06
Lokalizacja: górny śląsk
Płeć:

Post autor: pasikonik »

Morg pisze:Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,
Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

W Tesco można dostać, ale polecam http://www.przyprawyswiata.pl
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Czubryca zielona: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
http://www.aledobre.pl/2043,Czubryca_zielona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Tanto
Administrator
Posty: 1072
Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1743064
Płeć:

Post autor: Tanto »

Jakbyś podzielił się przepisem na suszoną sarninę której kosztowałem, to był bym wdzięczny.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

http://biedronkawkuchni.blogspot.com/20 ... -sosu.html

Tylko, że wołowinę zastąpiłem jeleniną.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
niszka
Posty: 294
Rejestracja: 16 maja 2013, 12:32
Lokalizacja: z pomiędzy
Płeć:

Post autor: niszka »

pasikonik pisze:
Morg pisze:Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,
Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?
dziś dojrzałam to u mnie w pobliskim sklepie sieci "Avita". Jak nie namierzysz nigdzie u siebie a nie będziesz chciał brać z internetu, zawsze mogę Ci kiedyś przy okazji jakiegoś spotkania podrzucić.
Awatar użytkownika
pasikonik
Posty: 139
Rejestracja: 31 gru 2011, 19:06
Lokalizacja: górny śląsk
Płeć:

Post autor: pasikonik »

Hej Niszka już mam czubryce schabik wyszedł pysznie ledwo zdążyłem zdjęcia zrobić
Dzięki Morgu za przepis.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
GawroN
Posty: 649
Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
Gadu Gadu: 1519631
Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Płeć:

Post autor: GawroN »

pasikonik, Twoje gotowanie powinno zostać potwierdzone przez kogoś z forum - więc jak następnym razem zrobisz schabik to zadzwoń - nie będę się wpraszał !! Wezmę na wynos !!
Wygląda bosko
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Używa ktoś jarmuż w kuchni?
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ