Gotuj z Morgiem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Gotuj z Morgiem
Z racji duzej ilosci zapytan odnośnie schabu, szuszonego mięsa i innych moich patentów bede tutaj zamieszczał swoje przepisy. Przepis na schab wrzuce jak uda mi sie go zrealizować w domowych warunkach w okolicy 2 tyg. Jeżeli pojawia sie pytania to postaram sie odpowiadać na nie na bierząco.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
- GawroN
- Posty: 649
- Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
- Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
- Płeć:
Czyli to narazie zapowiedź szerokiego wątku ?? Kasować ???



Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Suszona wołowina.
Składniki :
1 kg chudej wołowiny ( wołowina ekstra się nada, w ligawie trzeba obciąć zewnętrzną błonkę )
3 cm kawałek imbiru
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/3 szklanki sosu teriyaki
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu Worchestershire
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
opcjonalnie można dodać trochę chilli dla "kopa"
Wołowinę kroimy w plastry/płatki około 0,5cm. Możemy ją wsadzić na godzinę do zamrażalnika dla wygodniejszego krojenia. Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do blendera i mielimy na gładko.
Do miski nalewamy troszkę marynaty i układamy mięso warstwami podlewając marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Suszenie.
Przed suszeniem trzeba mięso odsączyć z marynaty za pomocą papierowych ręczników.
Można suszyć w piekarniku z temp około 140C i uchylonych dzwiczkach, ja suszyłem w suszarce
do grzybów i owoców około doby przekładając co 8-10h tacki. Gotowe jerky można przechowywać
dosyć długo w szklanych pojemnikach.
Składniki :
1 kg chudej wołowiny ( wołowina ekstra się nada, w ligawie trzeba obciąć zewnętrzną błonkę )
3 cm kawałek imbiru
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/3 szklanki sosu teriyaki
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu Worchestershire
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
opcjonalnie można dodać trochę chilli dla "kopa"
Wołowinę kroimy w plastry/płatki około 0,5cm. Możemy ją wsadzić na godzinę do zamrażalnika dla wygodniejszego krojenia. Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do blendera i mielimy na gładko.
Do miski nalewamy troszkę marynaty i układamy mięso warstwami podlewając marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Suszenie.
Przed suszeniem trzeba mięso odsączyć z marynaty za pomocą papierowych ręczników.
Można suszyć w piekarniku z temp około 140C i uchylonych dzwiczkach, ja suszyłem w suszarce
do grzybów i owoców około doby przekładając co 8-10h tacki. Gotowe jerky można przechowywać
dosyć długo w szklanych pojemnikach.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Suszarka do grzybów i owoców.
Ja aktualnie posiadam taki model - http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.
Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.
Przepis na jerky jest wyżej.
Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :
Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty
Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.
Warzywko wersja eko :
Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.
Pastiła ( owocowe toffi ) :
Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.
Ja aktualnie posiadam taki model - http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.
Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.
Przepis na jerky jest wyżej.
Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :
Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty
Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.
Warzywko wersja eko :
Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.
Pastiła ( owocowe toffi ) :
Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Ah tak, budżetowe kotlety mielone. Przepis powstał za potrzebą zrobienia dużej ilości jedzenia jak najmniejszym kosztem i wyszedł lepiej niż oczekiwałem, w sumie robię je od czasu do czasu.Preano pisze:Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!
Składniki :
1kg mięsa mielonego ( preferowany indyk )
1 seler
2-3 duże pietruszki
5 sporych marchewek
4 czerwone cebule
por
natka pietruszki
2-3 duże bułki
3 jajka
bułka tarta
przyprawy które ja daje ( sos sojowy, przyprawa do kurczaka kamis, wszystkie możliwe zioła, kurkuma )
opcjonalnie makaron chiński jako zagęszczacz
Do duuuuużej miski wrzucamy mięso, namoczone i odciśnięte z wody bułki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora kroimy wzdłuż i drobno siekamy, całość ląduje w misce. Seler, pietruszkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Idealnym założeniem jest jak masa się "klei" do rąk, jeżeli jest za rzadka to można dosypać bułki tartej albo dać drobno pocięty makaron chiński. Kulamy kotlety wielkości trochę mniejszej niż dłoń, po uformowaniu posypujemy tartą bułką, smażymy na mocno rozgrzanej dużej ilości oleju.
Kupując składniki za 50-60pln udało mi się uzyskać jakieś 30 kotletów, część zamroziłem.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
https://www.youtube.com/watch?v=LsAzNuwPFnw pomysł na inny wsad do pieca zlotowego.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Schab zlotowy.
Kawał schabu nakłuwamy nożem, w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku.
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku,
zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa przez około dobę lub dłużej.
Zamarynowane mięso owijamy cienkimi plastrami słoniny, ja dodałem jeszcze boczek w paskach
który mi się walał po lodówce. Umieszczamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika na temp około 150-170C na min. 3h. Ogólnie im mniejsza temp i dłuższy czas pieczenie tym lepiej. W połowie pieczenie trzeba obrócić schab żeby przypiekł się też z drugiej strony.
Galeria - http://imgur.com/a/eSnRA
Kawał schabu nakłuwamy nożem, w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku.
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku,
zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa przez około dobę lub dłużej.
Zamarynowane mięso owijamy cienkimi plastrami słoniny, ja dodałem jeszcze boczek w paskach
który mi się walał po lodówce. Umieszczamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika na temp około 150-170C na min. 3h. Ogólnie im mniejsza temp i dłuższy czas pieczenie tym lepiej. W połowie pieczenie trzeba obrócić schab żeby przypiekł się też z drugiej strony.
Galeria - http://imgur.com/a/eSnRA
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
- Tanto
- Administrator
- Posty: 1096
- Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
- Lokalizacja: Szczecin
- Gadu Gadu: 1743064
- Płeć:
Podawałeś gdzieś orientacyjne proporcje poszczególnych składników? Żeby nie skopać efektu końcowego dobrze by było wiedzieć ile czego dać.Morg pisze:Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku, zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- acia1065
- Posty: 183
- Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
- Lokalizacja: małopolska
- Gadu Gadu: 3955209
- Tytuł użytkownika: Acia
- Płeć:
- Kontakt:
Czubryca zielona: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
http://www.aledobre.pl/2043,Czubryca_zielona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html
http://www.aledobre.pl/2043,Czubryca_zielona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
dziś dojrzałam to u mnie w pobliskim sklepie sieci "Avita". Jak nie namierzysz nigdzie u siebie a nie będziesz chciał brać z internetu, zawsze mogę Ci kiedyś przy okazji jakiegoś spotkania podrzucić.pasikonik pisze:Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?Morg pisze:Schab zlotowy.
zielonej czubrycy,
- GawroN
- Posty: 649
- Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
- Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
- Płeć:
pasikonik, Twoje gotowanie powinno zostać potwierdzone przez kogoś z forum - więc jak następnym razem zrobisz schabik to zadzwoń - nie będę się wpraszał !! Wezmę na wynos !!
Wygląda bosko
Wygląda bosko
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS