www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gotuj z Morgiem
Autor Wiadomość
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-14, 15:01   Gotuj z Morgiem

Z racji duzej ilosci zapytan odnośnie schabu, szuszonego mięsa i innych moich patentów bede tutaj zamieszczał swoje przepisy. Przepis na schab wrzuce jak uda mi sie go zrealizować w domowych warunkach w okolicy 2 tyg. Jeżeli pojawia sie pytania to postaram sie odpowiadać na nie na bierząco.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
kalyk3 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 307
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-14, 18:39   

No to ja ponowię pytanie również tutaj, może ktoś inny też skorzysta.

Jakiej marynaty używasz do suszenia wołowiny, aby była smaczna?
_________________
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
 
     
GawroN 
Szczupły blondyn


Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2012
Posty: 649
Skąd: Chorzów / Śląsk
Wysłany: 2014-04-14, 18:42   

Czyli to narazie zapowiedź szerokiego wątku ?? Kasować ??? :lol: :lol:
_________________
Całe życie z wariatami

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/

Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-15, 07:32   

Suszona wołowina.

Składniki :
1 kg chudej wołowiny ( wołowina ekstra się nada, w ligawie trzeba obciąć zewnętrzną błonkę )
3 cm kawałek imbiru
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/3 szklanki sosu teriyaki
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu Worchestershire
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
opcjonalnie można dodać trochę chilli dla "kopa"

Wołowinę kroimy w plastry/płatki około 0,5cm. Możemy ją wsadzić na godzinę do zamrażalnika dla wygodniejszego krojenia. Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do blendera i mielimy na gładko.
Do miski nalewamy troszkę marynaty i układamy mięso warstwami podlewając marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Suszenie.

Przed suszeniem trzeba mięso odsączyć z marynaty za pomocą papierowych ręczników.
Można suszyć w piekarniku z temp około 140C i uchylonych dzwiczkach, ja suszyłem w suszarce
do grzybów i owoców około doby przekładając co 8-10h tacki. Gotowe jerky można przechowywać
dosyć długo w szklanych pojemnikach.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-15, 08:11   

Suszarka do grzybów i owoców.

Ja aktualnie posiadam taki model - http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.


Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.

Przepis na jerky jest wyżej.

Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :

Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty

Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.


Warzywko wersja eko :

Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.


Pastiła ( owocowe toffi ) :

Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Preano 


Wiek: 28
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 118
Skąd: Konopiska
Wysłany: 2014-04-17, 20:56   

Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!
 
 
     
Dźwiedź 
brat cebka


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 708
Skąd: GoldenCity
Wysłany: 2014-04-17, 21:46   

Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:
_________________
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-18, 09:13   

Dźwiedź napisał/a:
Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:


Takiego dużego jak ty to z 2 tyg, zależy jak poporcjowany ;]
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-18, 09:43   

Preano napisał/a:
Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!


Ah tak, budżetowe kotlety mielone. Przepis powstał za potrzebą zrobienia dużej ilości jedzenia jak najmniejszym kosztem i wyszedł lepiej niż oczekiwałem, w sumie robię je od czasu do czasu.

Składniki :

1kg mięsa mielonego ( preferowany indyk )
1 seler
2-3 duże pietruszki
5 sporych marchewek
4 czerwone cebule
por
natka pietruszki
2-3 duże bułki
3 jajka
bułka tarta
przyprawy które ja daje ( sos sojowy, przyprawa do kurczaka kamis, wszystkie możliwe zioła, kurkuma )
opcjonalnie makaron chiński jako zagęszczacz

Do duuuuużej miski wrzucamy mięso, namoczone i odciśnięte z wody bułki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora kroimy wzdłuż i drobno siekamy, całość ląduje w misce. Seler, pietruszkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Idealnym założeniem jest jak masa się "klei" do rąk, jeżeli jest za rzadka to można dosypać bułki tartej albo dać drobno pocięty makaron chiński. Kulamy kotlety wielkości trochę mniejszej niż dłoń, po uformowaniu posypujemy tartą bułką, smażymy na mocno rozgrzanej dużej ilości oleju.

Kupując składniki za 50-60pln udało mi się uzyskać jakieś 30 kotletów, część zamroziłem.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Valdi 


Pomógł: 9 razy
Wiek: 48
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 957
Skąd: Litwa-Vilnius
Wysłany: 2014-04-18, 10:04   

Proponuje to usmarzyć na grilu, staja się poprostu zajefajne, sprawdzone. Tylko wtedy z ilością bułki ostrożnie
_________________
http://wild-terra.blogspot.com
 
     
Doczu 
Litewski Cham


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 1356
Skąd: Pinecity
Wysłany: 2014-04-18, 22:53   

Do kotletów proponuję jeszcze dodać posiekane jajka na twardo.
Uwielbiam kotlety mielone zrobione w ten sposób.
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-04-21, 19:22   

https://www.youtube.com/watch?v=LsAzNuwPFnw pomysł na inny wsad do pieca zlotowego.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-05-05, 09:00   

Schab zlotowy.

Kawał schabu nakłuwamy nożem, w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku.
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku,
zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa przez około dobę lub dłużej.

Zamarynowane mięso owijamy cienkimi plastrami słoniny, ja dodałem jeszcze boczek w paskach
który mi się walał po lodówce. Umieszczamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika na temp około 150-170C na min. 3h. Ogólnie im mniejsza temp i dłuższy czas pieczenie tym lepiej. W połowie pieczenie trzeba obrócić schab żeby przypiekł się też z drugiej strony.

Galeria - http://imgur.com/a/eSnRA
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1013
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-05-07, 20:21   

Morg napisał/a:
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku, zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa

Podawałeś gdzieś orientacyjne proporcje poszczególnych składników? Żeby nie skopać efektu końcowego dobrze by było wiedzieć ile czego dać.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-05-08, 07:15   

W sumie bardziej wszystko na oko robię. Myślę, że po pół szklanki oleju i sosu sojowego i teryaki było by ok. Zależy ile mięsa się robi. Czosnek to ile kto lubi, a reszta przypraw do skala jest od łyżki stołowej do całej paczki ;]
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-05-09, 13:40   

Apetyczny ten schabik!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
pasikonik 


Dołączył: 31 Gru 2011
Posty: 140
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 2014-08-11, 07:07   

Morg napisał/a:
Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,



Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-08-11, 07:29   

W Tesco można dostać, ale polecam http://www.przyprawyswiata.pl
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-08-12, 14:07   

Czubryca zielona: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
http://www.aledobre.pl/20...tura_Smaku.html
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1013
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-08-13, 20:46   

Jakbyś podzielił się przepisem na suszoną sarninę której kosztowałem, to był bym wdzięczny.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2014-08-17, 15:47   

http://biedronkawkuchni.b...tkiem-sosu.html

Tylko, że wołowinę zastąpiłem jeleniną.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
niszka 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Maj 2013
Posty: 287
Skąd: z pomiędzy
Wysłany: 2014-08-20, 20:20   

pasikonik napisał/a:
Morg napisał/a:
Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,



Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?


dziś dojrzałam to u mnie w pobliskim sklepie sieci "Avita". Jak nie namierzysz nigdzie u siebie a nie będziesz chciał brać z internetu, zawsze mogę Ci kiedyś przy okazji jakiegoś spotkania podrzucić.
_________________
http://alchemiawolnosci.blogspot.com/
 
     
pasikonik 


Dołączył: 31 Gru 2011
Posty: 140
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 2014-08-20, 21:10   

Hej Niszka już mam czubryce schabik wyszedł pysznie ledwo zdążyłem zdjęcia zrobić
Dzięki Morgu za przepis.



 
     
GawroN 
Szczupły blondyn


Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2012
Posty: 649
Skąd: Chorzów / Śląsk
Wysłany: 2014-08-20, 21:27   

pasikonik, Twoje gotowanie powinno zostać potwierdzone przez kogoś z forum - więc jak następnym razem zrobisz schabik to zadzwoń - nie będę się wpraszał !! Wezmę na wynos !!
Wygląda bosko
_________________
Całe życie z wariatami

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/

Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-12-18, 13:25   

Używa ktoś jarmuż w kuchni?
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9