Sok z Brzozy
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- zdybi
- Gadu Gadu: 9522989
Niedaleko mojej wioseczki ścięto brzozę przy drodze. Sok płynie już po ulicy...
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Kapie. Jakieś 15 minut temu naciąłem pobliską brzozę. Leci ale jakoś mało słodkie.
W weekend lecę na zbiory.
W weekend lecę na zbiory.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Byłem w sobotę w lesie. W zasadzie marnie leci...
3 drzewa, 10 godzin, łącznie jakieś 150ml.
3 drzewa, 10 godzin, łącznie jakieś 150ml.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- greenshadow
- Tytuł użytkownika: bywam
u mnie w pobliskim lasku ktoś się już zasadził z sześcioma buteleczkami
ale cieknie 50-100ml na godzinę

ale cieknie 50-100ml na godzinę

[center]
| Zielona Strona |[/center]
| Zielona Strona |[/center]
W tym roku i ja po raz pierwszy uwzięłam się na pozyskanie soku z brzozy. Zdecydowaliśmy się z chłopakiem się na nawiercenie dziurki i wtyknięcie plastikowej rureczki (improwizacja, z długopisu). Mam pytanie do bardziej doświadczonych - czy jest jakiś sposób, by całkowicie zapobiec ściekaniu części soku po pniu drzewa? Do butelki kapie i coś tam się zbiera, ale boli mnie, że jakaś tam część ucieka... Czy to kwestia zbyt grubej rurki czy jak?
No i - trochę późno na takie pytania, ale z wieloma metodami się spotkałam; jak NAJLEPIEJ nawiercić drzewo (wysokość od ziemi, głębokość i średnica otworka, kąt nawiertu), by pozyskać satysfakcjonującą ilość soku bez nadmiernej szkody dla drzewa? W przypadku jednego drzewa uzbierało mi się od wczoraj 3/4 półtoralitrówki, z drugiego niecała 1/3, w przypadku trzeciego w ogóle coś nie wyszło - chyba kiepskie miejsce, kora taka mocno spękana, poszarpana i nierówna, wszystko po niej ścieka a w butelce prawie pusto :/
No i - trochę późno na takie pytania, ale z wieloma metodami się spotkałam; jak NAJLEPIEJ nawiercić drzewo (wysokość od ziemi, głębokość i średnica otworka, kąt nawiertu), by pozyskać satysfakcjonującą ilość soku bez nadmiernej szkody dla drzewa? W przypadku jednego drzewa uzbierało mi się od wczoraj 3/4 półtoralitrówki, z drugiego niecała 1/3, w przypadku trzeciego w ogóle coś nie wyszło - chyba kiepskie miejsce, kora taka mocno spękana, poszarpana i nierówna, wszystko po niej ścieka a w butelce prawie pusto :/
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
To jeden z najlepszych sposobów z 3 powodów
- rurka jest z drzewa więc kiedy zostanie założona, nasiąkając zaczyna pęcznieć, z automatu uszczelniając się samoczynnie w drzewie
- nie jest to obcy materiał, ot drzewo do drzewa
- podczas przymrozku nad ranem, nie przymarznie w środku sok, wiec 2-3 godziny kapania nie idą na marne
nie musi dokładnie to tak wyglądać jak u Ray'a - wystarczy sucha gałąź wywiercona w środku i ociosana z kory, można do takiej krótkiej rurki potem przyłączyć się wężykiem silikonowym, samo się uszczelni a muchy które przyciąga słodki sok nie będą miały możliwości dobrania się do owego.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
Ta lasencja powinna chabinką po nogach zebrać za katowanie drzewa, nie, tak się nie nacina brzozy! 

Lotus Turbo Challenge II
Ja chyba po zbiorach
To co się jeszcze zbiera na bieżąco, zużyje rodzina chłopaka (bo to ich brzozy maltretowałam) - taką mam nadzieję, bo nie będę miała kiedy soku odebrać. Zebrałam koło 6-7 l, część wypiłam, część wylałam (troszkę się zepsuło), część zagęściłam na syrop a resztka świeżego jeszcze stoi w lodówce
Tu coś więcej ode mnie w temacie: http://alchemiawolnosci.blogspot.com/20 ... rzozy.html

Znalazłem prosty przepis na napój z soku brzozowego:
Napój fermentowany można zrobić podgrzewając sok do temperatury 35 stopni, na litr dodając 15-20 g drożdży, kilka rodzynek i skórkę z cytryny do smaku. Uzyskaną miksturę należy zabutelkować i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie otrzymuje się smaczny, orzeźwiający, musujący napój.
Napój fermentowany można zrobić podgrzewając sok do temperatury 35 stopni, na litr dodając 15-20 g drożdży, kilka rodzynek i skórkę z cytryny do smaku. Uzyskaną miksturę należy zabutelkować i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie otrzymuje się smaczny, orzeźwiający, musujący napój.