Kod: Zaznacz cały
Na rozgrzewkę w tej trudnej dla wielu Roztoczan sytuacji proponujemy - Sosnówkę Roztoczańską autorstwa Andrzeja Kudlickiego Składniki: 1 litr młodych pędów sosny 1 kg cukru 2 litry wody 2 litry spirytusu (96%) Przygotowanie: Młode pędy sosny zbiera się wczesną wiosną (koniec kiwetnia, początek maja), ponieważ później mogą mieć mało soku. Pędy układa się w słoju warstwami przesypując cukrem. Zakręcony słój postawić w nasłonecznionym miejscu. Co kilka dni należy słojem potrząsnąć, aby nie dopuścić do zbrylenia cukru. W zależności od stopnia nasłonecznienia proces ten trwa 2-3 miesiące. Z chwilą gdy cały cukier zamieni się w syrop należy przygotować roztwór z przegotowanej wody i spirytusu do którego należy przełożyć zawartość słoja. Wszystko dokładnie wymieszać i lekko podgrzać. Po dwóch danich całośc przecedzić i odstawić na tydzień dla sklarowania. Po tym czasie przefiltrować i odstawić na ok. 100 dni. Sosnówka jest jedyną nalewką, której nie służy długie przechowywanie ze względu na wydzielającą się terpentynę, która powoduje zmianę smaku.
