Pyszne tosty

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

coxspox
Posty: 22
Rejestracja: 13 sty 2011, 17:58
Lokalizacja: z Polski
Płeć:

Pyszne tosty

Post autor: coxspox »

Nie wiem czy znacie już ten przepis, ale może komuś się spodobać.Otóż:
Składniki:
Chleb(kromki)
Jajka(jedno starcza na 2-3tosty)
Sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do jakiegoś tależyka i doprawiamy(sól i pieprz).Bierzemy kromkę chleba , moczymy w jajku i kładziemmy na patelnię.Smażymy dopuki tost nie nabierze złotego koloru.

Smacznego
Awatar użytkownika
kalyk3
Posty: 270
Rejestracja: 22 lis 2009, 21:51
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: kalyk3 »

No rzeczywiście pyszna to rzecz, ale nie wiem czy nadaje się w teren. W terenie raczej niewygodne jest mycie po smażeniu.

Od siebie jeszcze dodam, że jest to dobry sposób na wykorzystanie trochę zeschłego chleba. Pod wpływem jajka trochę rozmaka, a po zrobieniu smakuje nawet lepiej niż ze świeżego chleba (no chyba, że byłem wtedy bardzo głodny :-D )
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

A jak na koniec posmarujemy miodem to mamy "Tosty Kubusia Puchatka" :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
Bastion
Posty: 392
Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
Lokalizacja: Gdansk
Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Płeć:

Post autor: Bastion »

Pamietam, ze byl gdzies robiony konkurs na nazwe dla takiego tosta, padlo kilka smiesznych propozycji ale wygral:

JAJOCHLEB:)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 20:37 przez Bastion, łącznie zmieniany 1 raz.
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Awatar użytkownika
Badziu
Posty: 14
Rejestracja: 12 gru 2010, 13:22
Lokalizacja: Lipsko (Mazowsze)
Gadu Gadu: 11599105
Tytuł użytkownika: Birdwatcher
Płeć:

Post autor: Badziu »

Ja to nazywam chleb w jajku. Często sobie coś takiego przyrządzam, ale w teren słabo się nadaje.
Też zauważyłem, że z zeschłego chleba smakuje lepiej. :P
Czasem nie dodaję przypraw i smaruje takie wysmażone tosty dżemem lub miodem.
Awatar użytkownika
thrackan
Posty: 911
Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
Lokalizacja: Warszawa
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Płeć:
Kontakt:

Post autor: thrackan »

Hm. Polecam coś podobnego w wersji nieco bardziej rozbudowanej.
- Gotujemy i odcedzamy makaron - najlepiej świderki albo rurki.
- Roztrzepujemy dwa-trzy jajka wraz z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (ja dodaję tymianek/majeranek/cubrzycę/czasem curry lub świeżą pietruszkę, koperek i bazylię).
- kroimy szynkę/kiełbasę/boczek w niewielkie kawałki i podsmażamy
- dodajemy makaron, żeby się podgrzał
- dodajemy roztrzepane jajka i mieszając, staramy się w nich obtoczyć cały makaron równomiernie.
- gdy jajka się zetną do ulubionej konsystencji - podajemy.

Potrawę wielokrotnie robiłem w terenie, ale z makaronu przygotowanego w domu.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 14:06 przez thrackan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 894
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Staryyy przypomniałeś mi smak "dzieciństwa" tym przepisem.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
coxspox
Posty: 22
Rejestracja: 13 sty 2011, 17:58
Lokalizacja: z Polski
Płeć:

asdas

Post autor: coxspox »

Dzięki za pochwały
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 894
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Spoko, rachunek przyślemy pocztą. 8-)
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

Chcecie coś dobrego i nieterenowego? Lecimy. :-)

Na 1 porcję potrzebujemy:
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
1 plaster szynki lub boczku
1 łyżkę oliwy z oliwek
1 łyżkę pesto z bazylii
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku

Tosty opiekamy w tosterze/opiekaczu lub na patelni. Podsmażamy na oliwie boczek lub szynkę. Jajeczko robimy w koszulce czyli na gotującą się wodę (z kieliszkiem octu winnego) wbijamy jajko tak aby płynne żółtko obtoczyło się w ściętym białku. Wyciągamy łyżką cedzakową. Mieszamy majonez z chrzanem i zaczynamy układać piramidkę.
Na dole tost posmarowany bazyliowym pesto. Na to podsmażony boczek lub szyneczka. Następnie jajeczko w koszulce posypane pieprzem i solą oraz przykryte sosem majonezowo-chrzanowym. Górę przykrywamy drugim tostem.
Bierzemy nóż i widelec i wcinamy na ciepło. :-D
Niebo w gębie.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
coxspox
Posty: 22
Rejestracja: 13 sty 2011, 17:58
Lokalizacja: z Polski
Płeć:

asd

Post autor: coxspox »

No, też pyszne.Spróbuje kiedyś.Thx za pommysł
Awatar użytkownika
yaktra
Posty: 823
Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
Lokalizacja: z krainy szaraka
Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Płeć:
Kontakt:

Post autor: yaktra »

Jak donieść świeże jajo w całości na miejsce biwaku :?:
:mrgreen:
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
Awatar użytkownika
zdybi
Posty: 435
Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
Lokalizacja: zachpom
Gadu Gadu: 9522989
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zdybi »

yaktra pisze:Jak donieść świeże jajo w całości na miejsce biwaku :?:
Jeśli potrzebuję jedno lub dwa jajka w terenie, wtedy zawijam je w papier toaletowy, tak by ciasno weszło w mały słoiczek po ketchupie czy koncentracie (zależy jak wielkie jajo). W takiej "zbroi" jest praktycznie nie do ruszenia.
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

dlatego w koszulkach, można wbić wcześniej do jakiegoś pojemnika o ile nie przebijemy żółtka ;)
Awatar użytkownika
Kobra
Posty: 421
Rejestracja: 21 maja 2009, 17:25
Lokalizacja: Lublin
Gadu Gadu: 5839786
Płeć:

Post autor: Kobra »

Ja to nazywam smażonego chlebki :) Warto położyć ser żółty i szynkę tylko aby szynka była pod serem i potem polać ketchupem i jemy mniam :)
Awatar użytkownika
yaktra
Posty: 823
Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
Lokalizacja: z krainy szaraka
Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Płeć:
Kontakt:

Post autor: yaktra »

wcześniejsze pytanie to żart...
zdybi pisze:zawijam je w papier toaletowy, tak by ciasno weszło w mały słoiczek po ketchupie
Nooo można i tak. Ja jednak mam inny sposób. Prostokątny plastikowy pojemnik mieści dwa jaja. Każde z nich owijam w papierowy ręcznik i upycham tak aby przylegały do siebie. Wolną przestrzeń również zapycham papierem...
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

yaktra pisze:Jak donieść świeże jajo w całości na miejsce biwaku?
Najświeższe pewnie w opakowaniu naturalnym. Będzie dobry rosół i jajo. :lol:
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Skiba
Posty: 102
Rejestracja: 16 sty 2011, 13:12
Lokalizacja: Radoszyce
Gadu Gadu: 11567778
Płeć:

Post autor: Skiba »

A jeżeli opakowania naturalnego nie ma, możesz zawsze zostać zbieraczem. W końcu szczęście Ci dopisze i znajdziesz jajko przepiórki. Najlepiej byłoby mieć ich kilka. Ciekaw jestem jakby taki tost smakował. Oczywiście ten z j. przepiórki :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

Skiba pisze:A jeżeli opakowania naturalnego nie ma, możesz zawsze zostać zbieraczem. W końcu szczęście Ci dopisze i znajdziesz jajko przepiórki. Najlepiej byłoby mieć ich kilka. Ciekaw jestem jakby taki tost smakował. Oczywiście ten z j. przepiórki :-D
Mam nadzieję że to żart ? :evil:

Jesteś ciekawy jak smakują, wybierz się do sklepu, tam znajdziesz, cena ok. 0,25 PLN/za sztukę.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

Do jajek można dokupić plastykowe pojemniki (nawet od 1 sztuki) w różnych rozmiarach: europejski, azjatycki, afro ...eee ... nie, w rozmiarach takich jak na opakowaniach. Gdy rozmiar jest dobrze dobrany do jajka nie ma zbyt wiele przestrzeni na jego przemieszczanie się w środku więc ryzyko zbicia jest minimalne, chyba, że się zgniecie pojemnik.
Awatar użytkownika
jaco
Posty: 53
Rejestracja: 01 mar 2009, 00:00
Lokalizacja: Ostrowiec Św
Płeć:

Post autor: jaco »

Ciek pisze:w różnych rozmiarach: europejski, azjatycki, afro ...
Czy aby na pewno chodziło Ci o pojemniki na jajka ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
hejtyniety
Posty: 686
Rejestracja: 08 maja 2010, 17:50
Lokalizacja: Katowice
Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
Płeć:

Post autor: hejtyniety »

hmmm ja kiedyś zmuszony przez los (a w sumie przez własne lenistwo :mrgreen: ) wymyśliłem trochę coś innego. Nie było świeżego chleba tylko zeschnięty, a nie chciało mi się ruszać z domu....

Wbiłem dwa jajka do miski, przyprawiłem (sól, pieprz, curry) po czym wrzuciłem do tego skrojony w kostkę suchy chleb (w późniejszych wersjach był też chleb kruszony młotkiem :-P ). Można dolać jeszcze odrobinę mleka, ale bez przesady ;-) Chleb zostawiamy w takiej zalewie na 20-30 minut, w zależności od potrzeby (musi być miękki)


Później roztapiamy na patelni dość dużo masła w wlewamy miksturę. Smażymy dość długo bez mieszania, dopiero jak zacznie się ścinać wierzchnia warstwa zamieszać dwa razy i można jeść :-)
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

Czerstwe pieczywo można przerobić też na knedle bułczane; wrzucamy pieczywo (ze 150gr na łebka), zalewamy mlekiem, do masy wbijamy ze 2 jajka, doprawiamy (może być pietruszka, szczypiorek, gałka muszkatołowa), zaczynamy wyrabiać dosypując mąki by masa była w miarę zwarta. Po wyrobieniu formujemy kule i gotujemy przez jakieś 5 minut po wypłynięciu. Można też uformować większy wałek ale wtedy najlepiej do gotowania zawinąć go np. w lnianą ścierkę tak jak cukierka by się nie rozpadł. Do masy można wrzucić pokrojonej drobno wędliny, najlepiej jakieś w miarę tłustej. Podawać można z błyskawiczną zasmażką cebulową; cebule zeszklić na maśle, dosypać łyżkę mąki, zrumienić, dodać wody do powstania gęstego sosu.

Polecam jednak robienie własnego pieczywa, problem czerstwienia praktycznie przestaje istnieć, podobnie jak problem pożerania różnego świństwa w pieczywie. Ostatnio z rozbawieniem zauważyłem, że oferowany w Biedronce chleb jest robiony na … skrobi ziemniaczanej!
Skiba
Posty: 102
Rejestracja: 16 sty 2011, 13:12
Lokalizacja: Radoszyce
Gadu Gadu: 11567778
Płeć:

Post autor: Skiba »

Wilson, wszystko by było dobrze jakby takie coś u mnie było...
Obrazek
Awatar użytkownika
88roman
Posty: 27
Rejestracja: 16 gru 2010, 23:32
Lokalizacja: Katowice

Post autor: 88roman »

Hejtyniety mnie ubiegł... ja robię to samo tyle że na bułce i dodaje pieczarki.
Ostatnio (też z lenistwa) zrobiłem naleśniki z mieszanki chlebowej (na mące razowej). Wyszły pyszne! Zwłaszcza do mięska.
ODPOWIEDZ