www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Abscessus Perianalis
2010-10-10, 13:27
Winko
Autor Wiadomość
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 2010-10-09, 13:55   Winko

Zamierzam nastawić winko, będzie to mój pierwszy raz ;D
Będą to winogrona niewiadomego gatunku, ciemne, troszkę zaniedbane i może nawet zdziczałe. Możecie podzielić się ze mną jakimiś swoimi przepisami ?
Tak wiem że w internecie tego pełno ale liczę bushcrafterzy maja swoje, może nawet ciekawsze i bardziej uproszczone
-liczę na jakichś speców z działów leśnej kuchni i DIY ;-)

Do Moderatora -nie wiedziałem gdzie wrzucić ten temat, jeśli nie zbyt trafiłem proszę o przeniesienie do odpowiedniejszego działu

[ Komentarz dodany przez: Abscessus Perianalis: 2010-10-09, 15:06 ]
Trafiłeś idealnie. :) Jeśli temat rozwinie się w dobrym kierunku - czyli pojawi się kilka fajnych przepisów, to przerzucimy do 'Leśnej Kuchni'.
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-09, 15:23   

Ja od wielu lat robię winko,ale raczej nie profesjonalnie bo nie używam drożdży winiarskich ani prasy do winogron.Mój przepis jest prosty,po prostu do słoika 2 litrowego wrzucam owoce i zasypuje cukrem a następnie odstawiam na parę dni.Kiedy już te parę dni minie to zbieram pozostałe winogrona,daję do garnka i dodaje trochę wody i gotuje aby w ten sposób uzyskać z owoców sok.Następnie ten sok cukruję i wlewam do gąsiora.Kiedy Gąsior jest pełny to wtedy na samym końcu dodaję ten sok z tych owoców z słoika,co powoduje fermentację,następnie zatykam gąsior korkiem i rurką fermentacyjną .Jest to prosty sposób na wino,jedyny minus to taki że wino ma tylko jakieś 8-9% alkoholu.
 
     
Michal N 
Metyl Podgrzybek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 1260
Skąd: Warszawa-Mokotów
Wysłany: 2010-10-09, 16:37   

Ja podpatrzyłem u koleżanki, która stosuje recepturę swojej babci: owoce, zazwyczaj kilka rodzai, gniecie i ładuje do gąsiora, następnie zasypuje cukrem, a gąsior zakrywa gazą. Po ok tygodniu uzupełnia gąsior do 3/4 wodą, dosypuje cukru i znowu nakrywa gazą. Tak przygotowany nastaw stoi ze trzy miesiące na słoneczku, następnie zlewany jest do butelek, korkowany i gotowe. Moc ma powalającą, ja Chloru, Wam to mówię :mrgreen:
Co ciekawe nie stosuje rurki fermentacyjnej, co mnie zawsze dziwiło. W razie czego mogę dopytać ile cukru na ile owoców.
Jak znajdę chwilę to odkopię moje zapiski z produkcji wina domowego: proporcje, przeliczniki, opisy które drożdże jak pracowały i z jakimi owocami, odczyty z cukromierza itp.
Wina domowe - smaczne i zdrowe :mrgreen:
_________________
Ostatnio zmieniony przez Abscessus Perianalis 2010-10-09, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-09, 20:13   

Michal N, ciekawy a zarazem dziwny sposób,sposób ten nie różni się zbytnio od mojego,tylko ze dziwne że nie używa rurki fermentacyjnej.Ogólnie rurka jest po to żeby powietrze nie dostało się do środka a jednocześnie gazy powstały przy fermentacji swobodnie mogły się wydostać.Też kombinuję jak zwiększyć zawartość alkoholu w moim winie.Oczywiście bez destylacji i dolewania spirytusu do wina :mrgreen:
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-10-09, 21:20   

Ja w tamtym roku zrobiłem półwytrawne winko jabłkowe , a w tym roku przygotowałem sok z czarnego bzu plus cukier i tym dobarwiłem i dosłodziłem winko (gdzieś przeczytałem, że właśnie czarny bez używa się do nadania winom lepszego koloru), powiem tak dopóki było półwytrawne smakowało tylko mi, teraz butelki znikają tak szybko z piwniczki teścia (gdzie je trzymam), że na wszelki wypadek 2 butelki wziąłem do siebie, żeby mi coś zostało.
 
     
KuKu 
Uczę się :)

Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 26
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 2010-10-09, 21:37   

Rumcajs bardziej opłaca się to klik wychodzi taniej, a mocniejsze jest ;d
 
 
     
puchalsw 
Skandynawski Oprawca


Pomógł: 20 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 1826
Skąd: Zielona Białołęka
Wysłany: 2010-10-09, 23:16   

sylwester2091, wrzuć recepturę please!
_________________
F..k it, I'll Do It Myself!
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-10, 00:03   

Przeglądałem inne fora dotyczące wina,stwierdziłem że jedyna możliwość podniesienia mocy to dolanie spirytusu.Na szczęście mieszkam blisko Czech,gdzie spirytus jest bardzo tani :mrgreen:

KuKu, nie no,nie przesadzajmy.Jednak moje swojskie wino nawet nie można położyć koło tego "coś"
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-10-10, 10:14   

ok aby zrobić dokładnie to co ja potrzebujesz:
15 litrów świeżego soku z jabłek
drożdże winne
cukier tak do 6kg
5 litrów kiści czarnego bzu
domowy sok z malin
borówki, poziomki, jabłka
woda

przygotowanie:

zaczyn:

borówki, poziomki, jabłka (lub inne owoce z własnych zbiorów) przepuszczasz przez sokowirówkę (celem jest uzyskanie około litra soku) gotujesz przez 10 minut na małym ogniu aby pozbyć się dzikich drożdży z owoców. Dodajesz do tego trochę soku z malin (zastępuje cukier) po ostudzeniu wlewasz do litrowej butelki z ciemnego szkła dodajesz drożdże winne przykrywasz gazą i czekasz 48 godzin.

winno półwytrawne:

świeży sok z jabłek (ok 15 litrów) wlewasz do balonu 25l. (butla do wina) dolewasz zaczyn a następnie w 5l. wody rozpuszczasz około 3 kg cukru (najlepiej robić to na gazie podgrzewając przyśpieszamy i ułatwiamy rozpuszczanie cukru) po rozpuszczeniu dolewamy do balonu (można na raty :) ) Balon zamykamy korkiem z rurką. Po miesiącu do trzech powinno nam się dość ładnie wyklarować wino (wino na górze menty na dole) wężykiem spuszczamy wino tak aby nie zasysać mentów (trzeba się z tym pogodzić, że część wina stracimy bo będzie za blisko dna i mentów). Myjemy balon i wlewamy do niego wino aby mogło sie wzmocnić ;] .
Gdy zauważymy całkowity brak produkcji gazów (brak bąbelków w rurce zamykającej balon) możemy przelać do butelek, albo ponownie zlać wino z nad osadów umyć balon wlać do niego wino i zakorkować (nie musimy wtedy się przejmować dolewaniem wody do rurki). Wino wytrawne lub półwytrawne mamy gotowe (zależy od ilości cukru w owocach)

wino jabłkowe + czarny bez

zbieramy dojrzałe kiście czarnego bzu około 5l. , obieramy owoce wrzucamy do wody około 2 litry i rozpuszczamy w tym cukier ( w ilości zależnej od własnych upodobań i słodkości wina jabłkowego). Całość gotujemy 5 minut aby owoce puściły sok, studzimy i dolewamy do wina (najlepiej robić to partiami aż do uzyskania pożądanego koloru i smaku). Teraz wystarczy przelać do butelek i mamy nasze winko.

porównanie kolorków wina przed i po czarnym bzie (przy czym można uzyskać kolor o wiele mocniejszy (czysty sok z czarnego bzu jest prawie czarny z czerwonawym odcieniem)

http://img843.imageshack....6/sdc14016b.jpg
http://img199.imageshack....6/sdc14015n.jpg
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 13:18   

Hmmmm mam parę pytań
Niektórzy piszą aby nie myć winogron bo na ich skórce są naturalne drożdże , inny żeby myć co by jakieś niepożądane bakterie nie dostały się do wina i nie zepsuły go.
Kolejna rzecz - niektórzy wlewają wszystko na raz , gniotą owoce, zalewają wodą z cukrem i niech się kisi - inni wlewają sam sok do gąsiora bez resztek owoców.
:566:
Mam 4,5 kg ciemnych winogron, 5L gąsior i dobre chęci ;D
Ile dolać do tego wody z cukrem i ile tego cukru żeby winko wyszło w miarę słodkie?

Edit by A.P.: Droższe? Dorsze? Hmm? :shock:
e nie wiem co się stało, mózg chyba mi wysiadł -POPRAWIŁEM
http://lh4.ggpht.com/_Hnz...00/DSC01123.JPG
Ostatnio zmieniony przez Abscessus Perianalis 2010-10-10, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-10, 14:20   

Mr.Sloth, moim skromnym zdaniem to winogron nie należy myć bo jak wspomniałeś mają na sobie drożdże które wspomagają fermentację.Oczywiście inaczej jest gdy to sa inne owoce niż winogrona.Ja osobiście wlewam sam sok bez kawałków owoców z tego względu żeby było mniej czyszczenia i mniej do wyrzucenia a jak najwięcej winka.Jeśli chodzi o cukier to należy uważać bo winogrona są słodkim owocem i dość dużo tego cukru jest w samych winogronach.Chociaż w tym roku to tego cukru w tych owocach jest bardzo malutko.Ja na 15 litrów soku daje ok 1,5-2 kg cukru.Jeśli masz 5 litrowy gąsior to raczej radzi bym ci wlać tam sam sok bo i tak uzyskasz tylko jakieś 3,5-4 litra wina.I nie dodawaj wody z cukrem tylko po prostu wygotuj te owoce tak jak byś robił kompot.Oczywiście nie zapomni o zaczynie,czyli mała ilość owoców zasyp cukrem i odstaw na parę dni
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 14:36   

Okej a czy mogę zrobić tak? (powiedzmy że połączenie kilku sposobów :P )

Winogrona nie umyte rozgnieść, odcedzić sok z tej papki i wlać go bezpośrednio do gąsiora, następnie dodać drożdże winiarskie wraz z pożywką ( wszystko przygotowane wg. opisu na opakowaniu) a następnie dodać wody z cukrem -jeśli soku okaże się za mało aby wypełnić 3/4 balonu. Jeśli nie dodam wody z cukrem po paru dniach sprawdzić jak przebiega fermentacja i wtedy ewentualnie dodać wody z cukrem co by bakterie miały co przerobić na alko. ( doczytałem sie że tak się robi w przypadku uzyskania mocniejszego wina -po paru dniach fermentacji dodać jeszcze cukru, żeby drożdże zamieniły go w alkohol)
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-10, 14:59   

Mr.Sloth, wydaje mi się że ten sposób też jest dobry,tylko żeby dobrze wycisnąć sok z winogron to potrzebujesz prasy do owców lub sokowirówkę.
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 21:00   

Hmmmm wszystko wstawiłem, pół gąsiora mieszanki soku i części winogron, dodałem drożdży i pożywki.
(wybrałem metodę późniejszego dolania wody z cukrem, brak prasy/sokowirówki znacznie utrudnia wyciskanie soku:P )
i tu pytania - kiedy należało by pierwszy raz odsączyć sklarowaną mieszankę od szmelcu z dołu?
A i kiedy powinna zacząć się fermentacja? kiedy zobaczę bąbelki w rurce :) ???
 
     
wolfshadow 
tuptuś leśny


Pomógł: 10 razy
Wiek: 43
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 1140
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2010-10-11, 07:50   

Ja robię tak:
Do dymiona 20L wrzucam 2-4kg bazę. Mogą to być:
- rozgniecione winogrona, wiśnie lub owoce aronii
- przemrożone i wypestkowane owoce tarniny
- ryż z pokrojoną na kawałki całą cytryną (ze skórką) i paczką rodzynek
Dosypuję 2,5-4kg cukru (dla mocy i słodyczy) i uzupełniam dymion wodą kranówą w ilości 2-3 cm powyżej najszerszej części dymiona (coby nie wyrzygało podczas fermentacji)
Dodaję drożdży winiarskich (lub chamskich spożywczych) rozcieńczonych i odstanych 30min w letniej wodzie z cukrem. Bez zabawy w "matkowanie". Zamykam rurką fermentacyjną z korkiem i odkładam dymion w ciepłe miejsce coby sobie pykał szybciutko.
Gdy okres burzliwej fermentacji dobiegnie końca (bardzo wolne pykanie), odciągam płyn filtrując przez gazę, czyszczę dymion i wlewam winko do dalszej fermentacji. Ponieważ było ruszone to jeszcze sobie "pyka". Jak pykanie się zakończy (alkohol zabił drożdże) i wino się wyklaruje, ostrożnie ściągam wężykiem do butelek. Butelki korkuję, nalepiam plaster z rokiem oraz opisem zawartości i pakuję do piwniczki.
Najbardziej mętną i czasem podjeżdżającą drożdżami część z dna dymiona przeznaczam do celów kulinarnych (maceruję i/lub duszę na niej mięcho) lub bezpośredniej konsumpcji. :-D
_________________
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-11, 10:21   

Mr.Sloth, kiedy już ta ciecz w rurce fermentacyjnej przestanie bulgotać to wtedy pierwszy raz czyścisz gąsior,po wyczyszczeniu powinno znów zacząć bulgotać.A fermentacja powinna zacząć się nie mal od zaraz po wlaniu zaczynu.Najpierw tworzy się piana a po tym od razu tworzą się gazy które spowodowane są fermentacją.Ale na drożdżach nie robiłem więc jak to jest z drożdżami to tego nie wiem.
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-11, 11:50   

rumcjasj Okej dzięki wielkieza info, a ja niedoświadczony adept winiarskiego kunsztu sprostuje swój post: bulgotanie zaczęło się jakoś godzinkę po zakorkowaniu (podejrzewam że tak długo bo butle zalałem do połowy, więc dużo tlenu jeszcze zostało w tym). Teraz bulgocze aż miło :) . O dziwo w samym gąsiorku piany mało, a na górze utworzyła się tafla z pestek skórek i innych stałych części, od czasu do czasu staram się wymieszać jego zawartość-rzecz jasna bez otwierania
 
     
KeFir 


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 3
Skąd: Kraków - Rzeszów
Wysłany: 2010-10-11, 12:51   

W swojej kańciapie trzymam dwa dymiony 50 litrowe. Staram się aby co roku trafiały do nich owoce ;) Krążąc nieco w społeczności leśników dowiedziałem się, iż "najefektywniejszym" owocem, który po fermentacji potrafi robić z nasza głowa fikuśne rzeczy jest aronia. Wino powstałe na bazie tych owoców dodatkowo obniża ciśnienie wprowadzając nas w "błogi" stan.
Jeśli chodzi o przepis to sprawa jest prosta. Owoce, obojętne jakie (byle by miały w sobie cukier), po oczyszczeniu z kiści, łodyg, ogonków... zmiażdżeniu rękoma, wsypuje do butli. Nie ma co ukrywać, że im więcej tym wino lepsze w smaku i bardziej nasycony kolor. Przykrywam dymion gazą i odstawiam na dwa, trzy dni. Następnym krokiem jest zalanie butli wodą z rozpuszczonym cukrem. Osobiście używam wody z studni jeśli istnieje taka sposobność. Zamiennikiem są wody mineralne sprzedawane w butlach 5l w każdym hipermarkecie. Koszt to zaledwie parę złotych, a zapewniam, że staranne dobranie odpowiedniej wody przyniesie oczekiwany rezultat w postaci poprawy jakości finalnego trunku.
Kolejna sprawa jest cukier. W zależności jakie wino chcemy otrzymać;
- stołowe; wytrawne i półwytrawne
- deserowe; słodkie i półsłodkie
- likierowe; mocne i bardzo słodkie
W tym roku chciałem uzyskać winko słodkie o mocy 10 - 14%... Dodałem zatem po 10 kg cukru na każdą butlę. Na koniec drożdże winiarskie + pożywka wg. przepisu.
Jak dotąd bombelkuje jak szalone. Oczywiście możliwości jest masa, wujek google Ci to powie. Zachęcam i życzę powodzenia ;)
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-12, 20:07   

W tym roku również po raz pierwszy spróbuję z drożdżami winiarskimi.Skusił mnie napis marketingowy na opakowaniu,który brzmiał "drożdże winiarskie,wysoko alkoholowe" :-P
 
     
puchalsw 
Skandynawski Oprawca


Pomógł: 20 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 1826
Skąd: Zielona Białołęka
Wysłany: 2010-10-12, 21:25   

Mr.Sloth, Dla spróbowania, może byś przyniósł coś na Zlot. Ciekawym jak takie wino smakuje. Zastanawiam się czy samemu nie zacząć pędzić coś w domu :-)
_________________
F..k it, I'll Do It Myself!
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-12, 21:51   

Bardzo chętnie, ale... obawiam się że w te 3 tygodnie to stanowczo za krótko dla wina, wątpię by w ogóle do tego czasu się zrobiło już nie mówiąc o jego ''leżakowaniu'' :P
(Chyba że jest inaczej bo 1 raz robię) :roll:
Puchal, masz tu fotki związane z produkcją-może Cię najdzie ;-)
http://picasaweb.google.com/TojStory/Winko#
 
     
rumcajs 
samotnik z wyboru


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 124
Skąd: Pszów
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-10-12, 22:15   

puchalsw, a może ty chcesz wskoczyć od razu na głęboką wodę? :-P Bo pędzenie mi się z czymś innym kojarzy :-P a dokładnie to z taką aparaturą :mrgreen:
http://allegro.pl/listing...0&string=bimber
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1013
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-13, 19:58   

Jeśli ktoś by potrzebował natchnienia, to kiedyś kupiłem "Domowy wyrób win' Jana Cieślaka (wydanie z 1985 r.) 400 stron teorii i przepisów na wina, miody, wódki i likiery. Jakiś przepis zawsze mogę podrzucić.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
yaktra 
tropiciel/ fotograf


Pomógł: 5 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 833
Skąd: z krainy szaraka
Wysłany: 2010-10-14, 15:04   

Tanto napisał/a:
Jakiś przepis zawsze mogę podrzucić.


Na wino z jabłek poproszę. Tylko jakieś mało skomplikowane. Nalewki wychodzą mi wszystkie ale z winem to jakoś gorzej...
_________________
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1013
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-15, 03:21   

yaktra napisał/a:
Na wino z jabłek poproszę.

Niech pomyślę... jak my to kiedyś robiliśmy...? - przyczepa jabłek, maszyna do mielenia tego na papkę, maszyna do wyciskania soku z papki itd. ;-) Ale to były czasy :-)

Tak na poważniej, to chyba dopiero w poniedziałek będę mógł zajrzeć do tej książki.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12