ok aby zrobić dokładnie to co ja potrzebujesz:
15 litrów świeżego soku z jabłek
drożdże winne
cukier tak do 6kg
5 litrów kiści czarnego bzu
domowy sok z malin
borówki, poziomki, jabłka
woda
przygotowanie:
zaczyn:
borówki, poziomki, jabłka (lub inne owoce z własnych zbiorów) przepuszczasz przez sokowirówkę (celem jest uzyskanie około litra soku) gotujesz przez 10 minut na małym ogniu aby pozbyć się dzikich drożdży z owoców. Dodajesz do tego trochę soku z malin (zastępuje cukier) po ostudzeniu wlewasz do litrowej butelki z ciemnego szkła dodajesz drożdże winne przykrywasz gazą i czekasz 48 godzin.
winno półwytrawne:
świeży sok z jabłek (ok 15 litrów) wlewasz do balonu 25l. (butla do wina) dolewasz zaczyn a następnie w 5l. wody rozpuszczasz około 3 kg cukru (najlepiej robić to na gazie podgrzewając przyśpieszamy i ułatwiamy rozpuszczanie cukru) po rozpuszczeniu dolewamy do balonu (można na raty

) Balon zamykamy korkiem z rurką. Po miesiącu do trzech powinno nam się dość ładnie wyklarować wino (wino na górze menty na dole) wężykiem spuszczamy wino tak aby nie zasysać mentów (trzeba się z tym pogodzić, że część wina stracimy bo będzie za blisko dna i mentów). Myjemy balon i wlewamy do niego wino aby mogło sie wzmocnić ;] .
Gdy zauważymy całkowity brak produkcji gazów (brak bąbelków w rurce zamykającej balon) możemy przelać do butelek, albo ponownie zlać wino z nad osadów umyć balon wlać do niego wino i zakorkować (nie musimy wtedy się przejmować dolewaniem wody do rurki). Wino wytrawne lub półwytrawne mamy gotowe (zależy od ilości cukru w owocach)
wino jabłkowe + czarny bez
zbieramy dojrzałe kiście czarnego bzu około 5l. , obieramy owoce wrzucamy do wody około 2 litry i rozpuszczamy w tym cukier ( w ilości zależnej od własnych upodobań i słodkości wina jabłkowego). Całość gotujemy 5 minut aby owoce puściły sok, studzimy i dolewamy do wina (najlepiej robić to partiami aż do uzyskania pożądanego koloru i smaku). Teraz wystarczy przelać do butelek i mamy nasze winko.
porównanie kolorków wina przed i po czarnym bzie (przy czym można uzyskać kolor o wiele mocniejszy (czysty sok z czarnego bzu jest prawie czarny z czerwonawym odcieniem)
http://img843.imageshack.us/img843/9416/sdc14016b.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/3976/sdc14015n.jpg