Otwarty przez: GawroN 2016-05-11, 14:23 |
Kilka dań z pokrzywy |
Autor |
Wiadomość |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2012-04-22, 07:18 Suszona pokrzywa
|
|
|
Jako, że pokrzywy pod dostatkiem suszę ją z przeznaczeniem na herbatę. Robiłam też risotto i dodawałam do sałatki i zupy. |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
rambus
Dołączył: 26 Lut 2012 Posty: 13 Skąd: stamtąd
|
Wysłany: 2012-05-05, 17:46
|
|
|
Dzisiaj na spacerze w TPK znalazłem czosnaczek zwyczajny i wpadłem na pomysł żeby zrobić placuszki z pokrzywy z dodatkiem wyżej wymienionego. Przepis ściągnąłem od Mr Wilsona z jego bloga. Woda, mąka, szczypta soli. Ciasto o konsystencji śmietany. Do tego dodałem sparzone i posiekane pędy pokrzywy oraz posiekane liście czosnaczku. Po usmażeniu smakowało słodkawo. Spodziewałem się wyraźniejszego posmaku zieleniny w szczególności nuty czosnku. Wyszły słodkawe placuszki. Moim zdaniem smaczna ciekawostka. Bardzo fajnie pachniała woda podczas parzenia pokrzyw więc następna pewnie będzie jakaś zupa z pokrzyw Oto kilka fotek poglądowych.
 |
_________________ uczę się lasu |
|
|
|
 |
Mr. Wilson

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 446 Skąd: xyz
|
Wysłany: 2012-05-05, 21:56
|
|
|
Na Twoim zdjęciu jest czosnaczek pospolity a nie czosnek zwyczajny, czosnaczek traci smak pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie), dlatego najlepiej smakuje na surowo.
Przepis na placuszki z pokrzywy podałem bo jest to roślina łatwa do identyfikacji dla wszystkich, jest bardzo pospolita. Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
To prawda, po usmażeniu roślin w cieście większość z nich traci naturalny smak, dlatego pokrzywa, która na surowo nie jest szczególnie smaczna, po usmażeniu smakuje zupełnie inaczej.
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
O zupie z pokrzyw niedługo napiszę. |
_________________ Las moim domem i najlepszym przyjacielem |
|
|
|
 |
steppenwolf

Dołączył: 13 Lip 2010 Posty: 187 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2012-05-05, 22:05
|
|
|
Mr. Wilson napisał/a: | Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
|
Na początku tygodnia robiłem placki, w których oprócz pokrzywy dodałem nieco mięty. Pokrzywę wraz z miętą pokroiłem nożem na drobne kawałki, wrzuciłem na patelnię i lekko podsmażyłem na oleju. Dopiero potem 'zieleninkę' wrzuciłem do ciasta i kontynuowałem przygotowania.
Rodzina dobrze oceniła mój eksperymentalny produkt. |
|
|
|
 |
rambus
Dołączył: 26 Lut 2012 Posty: 13 Skąd: stamtąd
|
Wysłany: 2012-05-06, 10:35
|
|
|
Mr Wilson z niecierpliwością czekam na przepis, na zupę Dzięki za wyjaśnienie "wygaszenia" smaku czosnaczku. Sugerowałem się "Zieloną Kuchnią". Znalazłem tam zapis, że liście czosnaczku dodane do ciasta podpłomykowego dadzą nam pieczywo czosnkowe. Następnym razem pokombinuję z jakąś sałatką z czosnaczkiem bo faktycznie na surowo smakuje wyśmienicie. Może liście krwawnika, mniszka(u) i czosnaczka(u) do tego jakiś winegret? |
_________________ uczę się lasu |
|
|
|
 |
birken1

Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sty 2010 Posty: 788 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 2012-05-06, 12:26
|
|
|
A ja zapytać chciałem troszkę inaczej: Wiadomo wam coś czy długotrwałe spożywanie pokrzyw ma jakiś wpływ na organizm? |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2012-05-06, 12:34
|
|
|
Oczyszcza krew i wzmacnia odporność. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
ArturZ
Przechadzający się

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2012 Posty: 151 Skąd: Kurpie
|
Wysłany: 2012-05-08, 17:58
|
|
|
Mr. Wilson napisał/a: | ... Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
...
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje... |
Mi udało się dzięki Twojemu przepisowi zrobić placki z młodym mniszkiem (liście, ale zamierzam też zrobić z kwiatami na słodko), szczawiem i tasznikiem. Robiłem też z mąką razową, ale na niej placki nie trzymały się kupy i było do d..y.
Teraz ja i moje dzieciaki zajadamy się omletami z pokrzywą.
Dwa jajka lekko roztrzepać, dodać garść posiekanych pokrzyw i tyle samo bułki tartej, posolić do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć jak gruby naleśnik, lekko poruszając patelnią co jakiś czas. Gdy spód będzie lekko przyrumieniony przy pomocy płaskiej łychy przełożyć na drugą stronę i smażyć jak wcześniej. |
_________________ Wilki.pl | Niedźwiedzie.pl |
|
|
|
 |
rambus
Dołączył: 26 Lut 2012 Posty: 13 Skąd: stamtąd
|
Wysłany: 2012-05-08, 18:27
|
|
|
Oooo, z tym omletem to niezły patent. Trzeba wcinać "nowalijki" na wiosnę póki świeże (namierzyłem małe poletko czosnaczku zwyczajnego) Na pewno zdrowsze są pokrzywy niż pędzone rzodkiewki i sałaty z tuneli foliowych. |
_________________ uczę się lasu |
|
|
|
 |
Mr. Wilson

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 446 Skąd: xyz
|
Wysłany: 2012-05-08, 20:48
|
|
|
Którejś wiosny znajomy stwierdził, że jego organizm jest osłabiony po zimie, brakuje mu witamin i minerałów. Wiedział o pokrzywie, jaka to cenna roślina, pełna dobroczynnych właściwości, zastanawiał się jak wchłonąć to dobro
Nazbierał pokrzyw i wepchał do sokowirówki, dokładnie zmiksował, powstał zielony, gęsty koktajl witaminowy prosto z lasu, świeży choć niezbyt apetyczny
I wypił to
Przyznał, iż rzeczywiście to postawiło go na nogi
Kiedy dałem mu do spróbowania placuszków z pokrzywy powiedział, że są dużo smaczniejsze, koktajlów z pokrzywy już nie robi |
_________________ Las moim domem i najlepszym przyjacielem |
|
|
|
 |
kroman
Wiek: 31 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 26 Skąd: Ryki/Wawa
|
Wysłany: 2012-05-16, 23:00
|
|
|
Ja ostatnio skorzystałem z okazji, że są młode pokrzywy i napędziłem piwa z pokrzyw według przepisu z książki Łukasza Łuczaja.
Wyszło nawet zacne, teraz mam już kilka pomysłów na "ulepszenie" przepisu
Z łopianu piwo wyszło jednak lepsze. |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1019 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2013-04-11, 07:48
|
|
|
W moim ogrodzie ma dopiero 1 cm, muszę poczekać. Ale już widać pędy chmielu! Będzie omlet. |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
Kapitan Apteka
kundelbury

Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2013 Posty: 196 Skąd: Tychy/Kielce
|
Wysłany: 2013-04-11, 19:21 Makaron z sosem z pokrzyw
|
|
|
Polecam pokrzywowy sos do makaronu, analogicznie do szpinakowego, ze śmietaną, śmietankowym serkiem topionym, czosnkiem i czarnym pieprzem, a także sałatkę z octem balsamicznym, oliwą, jajkiem na twardo, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. Warto też skorzystać z licznych przepisów na zupy.
Pokrzywa to w kuchni bardzo wdzięczny surowiec, a o jej właściwościach zdrowotnych można by długo pisać - to dobry przykład nutraceutyku. Jedzcie chabazie - leki to samo zło
P.S.
Placków nie próbowałem, ale jeśli jutro uda mi się coś zebrać na pewno spróbuję. |
_________________ „Maszerować to prześcignąć własny cień. To móc wyprzedzić samego siebie, pozdrawiając się uprzejmie."
https://plus.google.com/photos/105645462037977956559/albums/5931567317485459521?authkey=CJ6VqIusitLKOQ |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1019 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
Wysłany: 2013-04-13, 09:03
|
|
|
acia1065, pędy chmielu które widziałem miały około 2cm, także ja jeszcze muszę poczekać.
Co do pokrzywy, to na razie mało jeszcze wyszło, roślinki mają około 5cm. W następny weekend zrobię placki, bo teraz zbyt długo zajęło by zbieranie. Może zrobię też to, co zrobił znajomy Wilsona, bo jestem ciekawy efektu. |
_________________ http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Mr. Wilson

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 446 Skąd: xyz
|
Wysłany: 2014-06-05, 18:30
|
|
|
O pokrzywie zwyczajnej jest dożo informacji na forum. Niektórzy boją się pokrzywy, bo parzy przy zbieraniu, inni mają obawy, czy nawet taka usmażona nie będzie dalej parzyć - tak, spotkałem się z takimi ciężkimi przypadkami
Wypada więc wspomnieć o pokrzywie, która nie parzy, gatunek podobny w zastosowaniu - jasnota biała. Proponuję zrobić z niej placuszki na słodko, młodą zieleninę drobno posiekać, dodać mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, można też wbić jajko. Wyrabiamy gęsta masę i smażymy na rumiano na oleju, dokładnie tak jak placuszki z pokrzywy. |
_________________ Las moim domem i najlepszym przyjacielem |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1019 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2015-01-20, 17:53
|
|
|
Ciek napisał/a: | Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście
Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Już je widzę zapieczone pod beszamelem ... |
Jako szparagi polecam młode pędy chmielu i rdestowca japońskiego, pyszne! |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
viragolo
viragolo

Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 127 Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2015-01-20, 18:55
|
|
|
" młode pędy chmielu" - o... a tego to nie wiedziałem. Obok mnie pełno chmielu rośnie... mają również działanie uspokajające jak szyszki ? |
_________________ Carpe Diem |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2015-01-20, 19:37
|
|
|
Z tego co wiem to tak. Młode pędy chmielu zawierają wiele witamin z grupy B i sole mineralne oraz olejki eteryczne, goryczki, żywice i składniki aktywne hormonalnie, które działają uspokajająco, kojąco, moczopędnie i poprawiają apetyt. Wg. http://www.cyberbaba.pl/p...-kuchni?start=2
[ Dodano: 2015-03-03, 08:36 ]
Już są młode listki pokrzywy, podagrycznika, ziarnopłonu! Do tego cała masa pączków i kwiatów (leszczyna, olcha). Wiosna!! Ja już zrobiłam pierwszą sałatkę i risotto - mlecz też już jest.
[ Dodano: 2016-04-22, 07:55 ]
Przejrzałam strony rumuńskie, faktycznie dużo przepisów na pokrzywę (urzici). Zupy, placki, papki, bułeczki, muffiny, itp. http://www.gustos.ro/retete-urzici |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
g0liath

Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2011 Posty: 68 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-04-22, 15:09
|
|
|
Próbowaliśmy z soohym młode pędy chmielu wykopać na zlocie. Ale tereny pokopalniane, same kamloty, gruz jakiś i tylko się zniechęciliśmy do prac górniczych
Muszę poszukać czegoś w mojej okolicy |
_________________ 86400s każdego dnia do wykorzystania. |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2016-04-23, 14:09
|
|
|
Pędów chmielu nie trzeba wykopywać tylko wycinać jak szparagi jak mają ok 2 -4 cm - teraz już za późno. Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
alina23
Wiek: 28 Dołączyła: 08 Maj 2016 Posty: 2 Skąd: Zdzieszowice
|
Wysłany: 2016-05-08, 19:31
|
|
|
Muszę spróbować tych placków z pokrzywy. |
|
|
|
 |
g0liath

Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2011 Posty: 68 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-05-09, 08:21
|
|
|
acia1065 napisał/a: | Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie |
korzenie palowe, przepraszam, rzecz jasna te mialem na mysli. Skapitulowalismy, bo nie mielismy przy sobie kieszonkowej koparki gorniczej, a tam gdzie byliśmy same kamienie... |
_________________ 86400s każdego dnia do wykorzystania. |
|
|
|
 |
g0liath

Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2011 Posty: 68 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-05-09, 14:28
|
|
|
spox Gawronie,
ja na wiosnę wyciskarką robię od kilku lat sok z młodej pokrzywy. Ryj wykrzywia, ale zdrowy straszliwie, więc polecam. |
_________________ 86400s każdego dnia do wykorzystania. |
|
|
|
 |
|