www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: GawroN
2016-05-11, 14:23
Kilka dań z pokrzywy
Autor Wiadomość
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-04-22, 07:18   Suszona pokrzywa

Jako, że pokrzywy pod dostatkiem suszę ją z przeznaczeniem na herbatę. Robiłam też risotto i dodawałam do sałatki i zupy.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
rambus

Dołączył: 26 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: stamtąd
Wysłany: 2012-05-05, 17:46   

Dzisiaj na spacerze w TPK znalazłem czosnaczek zwyczajny i wpadłem na pomysł żeby zrobić placuszki z pokrzywy z dodatkiem wyżej wymienionego. Przepis ściągnąłem od Mr Wilsona z jego bloga. Woda, mąka, szczypta soli. Ciasto o konsystencji śmietany. Do tego dodałem sparzone i posiekane pędy pokrzywy oraz posiekane liście czosnaczku. Po usmażeniu smakowało słodkawo. Spodziewałem się wyraźniejszego posmaku zieleniny w szczególności nuty czosnku. Wyszły słodkawe placuszki. Moim zdaniem smaczna ciekawostka. Bardzo fajnie pachniała woda podczas parzenia pokrzyw więc następna pewnie będzie jakaś zupa z pokrzyw :) Oto kilka fotek poglądowych.













_________________
uczę się lasu
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2012-05-05, 21:56   

Na Twoim zdjęciu jest czosnaczek pospolity a nie czosnek zwyczajny, czosnaczek traci smak pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie), dlatego najlepiej smakuje na surowo.

Przepis na placuszki z pokrzywy podałem bo jest to roślina łatwa do identyfikacji dla wszystkich, jest bardzo pospolita. Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.

To prawda, po usmażeniu roślin w cieście większość z nich traci naturalny smak, dlatego pokrzywa, która na surowo nie jest szczególnie smaczna, po usmażeniu smakuje zupełnie inaczej.
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.

O zupie z pokrzyw niedługo napiszę.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
steppenwolf 


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 187
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2012-05-05, 22:05   

Mr. Wilson napisał/a:
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.


Na początku tygodnia robiłem placki, w których oprócz pokrzywy dodałem nieco mięty. Pokrzywę wraz z miętą pokroiłem nożem na drobne kawałki, wrzuciłem na patelnię i lekko podsmażyłem na oleju. Dopiero potem 'zieleninkę' wrzuciłem do ciasta i kontynuowałem przygotowania.
Rodzina dobrze oceniła mój eksperymentalny produkt.
 
     
rambus

Dołączył: 26 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: stamtąd
Wysłany: 2012-05-06, 10:35   

Mr Wilson z niecierpliwością czekam na przepis, na zupę :) Dzięki za wyjaśnienie "wygaszenia" smaku czosnaczku. Sugerowałem się "Zieloną Kuchnią". Znalazłem tam zapis, że liście czosnaczku dodane do ciasta podpłomykowego dadzą nam pieczywo czosnkowe. Następnym razem pokombinuję z jakąś sałatką z czosnaczkiem bo faktycznie na surowo smakuje wyśmienicie. Może liście krwawnika, mniszka(u) i czosnaczka(u) do tego jakiś winegret?
_________________
uczę się lasu
 
     
birken1 


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 788
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: 2012-05-06, 12:26   

A ja zapytać chciałem troszkę inaczej: Wiadomo wam coś czy długotrwałe spożywanie pokrzyw ma jakiś wpływ na organizm?
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2012-05-06, 12:34   

Oczyszcza krew i wzmacnia odporność.
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
ArturZ
Przechadzający się


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 151
Skąd: Kurpie
Wysłany: 2012-05-08, 17:58   

Mr. Wilson napisał/a:
... Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
...
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje...


Mi udało się dzięki Twojemu przepisowi zrobić placki z młodym mniszkiem (liście, ale zamierzam też zrobić z kwiatami na słodko), szczawiem i tasznikiem. Robiłem też z mąką razową, ale na niej placki nie trzymały się kupy i było do d..y.

Teraz ja i moje dzieciaki zajadamy się omletami z pokrzywą.
Dwa jajka lekko roztrzepać, dodać garść posiekanych pokrzyw i tyle samo bułki tartej, posolić do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć jak gruby naleśnik, lekko poruszając patelnią co jakiś czas. Gdy spód będzie lekko przyrumieniony przy pomocy płaskiej łychy przełożyć na drugą stronę i smażyć jak wcześniej.
_________________
Wilki.pl | Niedźwiedzie.pl
 
     
rambus

Dołączył: 26 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: stamtąd
Wysłany: 2012-05-08, 18:27   

Oooo, z tym omletem to niezły patent. Trzeba wcinać "nowalijki" na wiosnę póki świeże (namierzyłem małe poletko czosnaczku zwyczajnego) :) Na pewno zdrowsze są pokrzywy niż pędzone rzodkiewki i sałaty z tuneli foliowych.
_________________
uczę się lasu
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2012-05-08, 20:48   

Którejś wiosny znajomy stwierdził, że jego organizm jest osłabiony po zimie, brakuje mu witamin i minerałów. Wiedział o pokrzywie, jaka to cenna roślina, pełna dobroczynnych właściwości, zastanawiał się jak wchłonąć to dobro :mrgreen:
Nazbierał pokrzyw i wepchał do sokowirówki, dokładnie zmiksował, powstał zielony, gęsty koktajl witaminowy prosto z lasu, świeży choć niezbyt apetyczny :-?
I wypił to :shock:
Przyznał, iż rzeczywiście to postawiło go na nogi :mrgreen:
Kiedy dałem mu do spróbowania placuszków z pokrzywy powiedział, że są dużo smaczniejsze, koktajlów z pokrzywy już nie robi :mrgreen:
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
kroman 

Wiek: 31
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Ryki/Wawa
Wysłany: 2012-05-16, 23:00   

Ja ostatnio skorzystałem z okazji, że są młode pokrzywy i napędziłem piwa z pokrzyw według przepisu z książki Łukasza Łuczaja.
Wyszło nawet zacne, teraz mam już kilka pomysłów na "ulepszenie" przepisu ;)
Z łopianu piwo wyszło jednak lepsze.
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1019
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-04-11, 01:40   

Czas na placki z pokrzywy :!:
Szczególnie polecam tym osobom, które jeszcze nie miały okazji zasmakować :-P
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2013-04-11, 07:48   

W moim ogrodzie ma dopiero 1 cm, muszę poczekać. Ale już widać pędy chmielu! Będzie omlet.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Kapitan Apteka 
kundelbury


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Sty 2013
Posty: 196
Skąd: Tychy/Kielce
Wysłany: 2013-04-11, 19:21   Makaron z sosem z pokrzyw

Polecam pokrzywowy sos do makaronu, analogicznie do szpinakowego, ze śmietaną, śmietankowym serkiem topionym, czosnkiem i czarnym pieprzem, a także sałatkę z octem balsamicznym, oliwą, jajkiem na twardo, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. Warto też skorzystać z licznych przepisów na zupy.

Pokrzywa to w kuchni bardzo wdzięczny surowiec, a o jej właściwościach zdrowotnych można by długo pisać - to dobry przykład nutraceutyku. Jedzcie chabazie - leki to samo zło ;)

P.S.
Placków nie próbowałem, ale jeśli jutro uda mi się coś zebrać na pewno spróbuję.
_________________
„Maszerować to prześcignąć własny cień. To móc wyprzedzić samego siebie, pozdrawiając się uprzejmie."

https://plus.google.com/photos/105645462037977956559/albums/5931567317485459521?authkey=CJ6VqIusitLKOQ
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1019
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-04-13, 09:03   

acia1065, pędy chmielu które widziałem miały około 2cm, także ja jeszcze muszę poczekać.
Co do pokrzywy, to na razie mało jeszcze wyszło, roślinki mają około 5cm. W następny weekend zrobię placki, bo teraz zbyt długo zajęło by zbieranie. Może zrobię też to, co zrobił znajomy Wilsona, bo jestem ciekawy efektu.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2014-06-05, 18:30   

O pokrzywie zwyczajnej jest dożo informacji na forum. Niektórzy boją się pokrzywy, bo parzy przy zbieraniu, inni mają obawy, czy nawet taka usmażona nie będzie dalej parzyć - tak, spotkałem się z takimi ciężkimi przypadkami :)
Wypada więc wspomnieć o pokrzywie, która nie parzy, gatunek podobny w zastosowaniu - jasnota biała. Proponuję zrobić z niej placuszki na słodko, młodą zieleninę drobno posiekać, dodać mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, można też wbić jajko. Wyrabiamy gęsta masę i smażymy na rumiano na oleju, dokładnie tak jak placuszki z pokrzywy.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1019
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2014-06-05, 22:05   

I purpurowa też słodka.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-01-20, 17:53   

Ciek napisał/a:
Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście :D

Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Już je widzę zapieczone pod beszamelem ...

Jako szparagi polecam młode pędy chmielu i rdestowca japońskiego, pyszne!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
viragolo 
viragolo


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 127
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2015-01-20, 18:55   

" młode pędy chmielu" - o... a tego to nie wiedziałem. Obok mnie pełno chmielu rośnie... mają również działanie uspokajające jak szyszki ?
_________________
Carpe Diem
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-01-20, 19:37   

Z tego co wiem to tak. Młode pędy chmielu zawierają wiele witamin z grupy B i sole mineralne oraz olejki eteryczne, goryczki, żywice i składniki aktywne hormonalnie, które działają uspokajająco, kojąco, moczopędnie i poprawiają apetyt. Wg. http://www.cyberbaba.pl/p...-kuchni?start=2

[ Dodano: 2015-03-03, 08:36 ]
Już są młode listki pokrzywy, podagrycznika, ziarnopłonu! Do tego cała masa pączków i kwiatów (leszczyna, olcha). Wiosna!! Ja już zrobiłam pierwszą sałatkę i risotto - mlecz też już jest.

[ Dodano: 2016-04-22, 07:55 ]
Przejrzałam strony rumuńskie, faktycznie dużo przepisów na pokrzywę (urzici). Zupy, placki, papki, bułeczki, muffiny, itp. http://www.gustos.ro/retete-urzici
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
g0liath


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 68
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-04-22, 15:09   

Próbowaliśmy z soohym młode pędy chmielu wykopać na zlocie. Ale tereny pokopalniane, same kamloty, gruz jakiś i tylko się zniechęciliśmy do prac górniczych :-|
Muszę poszukać czegoś w mojej okolicy
_________________
86400s każdego dnia do wykorzystania.
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2016-04-23, 14:09   

Pędów chmielu nie trzeba wykopywać tylko wycinać jak szparagi jak mają ok 2 -4 cm - teraz już za późno. Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
alina23 

Wiek: 28
Dołączyła: 08 Maj 2016
Posty: 2
Skąd: Zdzieszowice
Wysłany: 2016-05-08, 19:31   

Muszę spróbować tych placków z pokrzywy.
 
     
g0liath


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 68
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-05-09, 08:21   

acia1065 napisał/a:
Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D


korzenie palowe, przepraszam, rzecz jasna te mialem na mysli. Skapitulowalismy, bo nie mielismy przy sobie kieszonkowej koparki gorniczej, a tam gdzie byliśmy same kamienie...
_________________
86400s każdego dnia do wykorzystania.
 
     
g0liath


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 68
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-05-09, 14:28   

spox Gawronie,

ja na wiosnę wyciskarką robię od kilku lat sok z młodej pokrzywy. Ryj wykrzywia, ale zdrowy straszliwie, więc polecam.
_________________
86400s każdego dnia do wykorzystania.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10