www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: GawroN
2016-05-11, 14:23
Kilka dań z pokrzywy
Autor Wiadomość
Ciek 
awski

Pomógł: 8 razy
Wiek: 14
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 737
Skąd: z kanapy przed TV
Wysłany: 2010-06-02, 10:08   Kilka dań z pokrzywy

Eksperymentowałem ostatnio nieco z pokrzywami, bo w tym sezonie wydają się wyjątkowo dorodne i soczyste. Podaję przepis na kilka wariacji makaronu z pokrzywami, dania ciekawe, tanie i zdrowe, robi się je bardzo szybko. Przydadzą się rękawiczki do zbierania ;)

Składniki:
Makaron (najlepiej moim zdaniem rurki albo świderki),
Pokrzywa (wybieramy młode pędy, przed użyciem wrzucamy do gara i zalewamy wrzątkiem, później odrywamy liście od łodyg, które są łykowate),
Ziemniaki sałatkowe.

Przyprawy i dodatki (opcjonalnie):
Czosnek,
Gałka muszkatołowa,
Serek topiony bez dodatków,
Serek pleśniowy,
Suszone pomidory,
Twardy żółty ser
Granulat sojowy,
Masło,
Mleko,
Mąka,
Ocet (winny)
Oliwa z oliwek,
Oliwki,
Orzechy (mogą być włoskie, z nerkowca, pinii, właściwie każde)
Sól i pieprz (dobry jest kolorowy, świeżo zmielony), zioła prowansalskie.

Przepisy:

1. Makaron z pokrzywą wersja prosta:

Makaron gotujemy al dente (aby był lekko twardy), pokrzywę sparzamy, obieramy liście, wrzucamy go garnka z tłuszczem i dusimy tak jak szpinak. Po uzyskaniu papki wrzucamy makaron i mieszamy. Można doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i posypać żółtym serem. Funkcjonuje jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa (np. kotleta).

2. Makaron z pokrzywą wersja bardziej urozmaicona:

Robimy jak wyżej ale gdy już zacznie się robić papka to wrzucamy serek topiony (ewentualnie wlewamy śmietankę kremówkę lub kawałki sera pleśniowego). Można najpierw na tłuszczu zeszklić cebulę, a później dodać pokrzywę i czosnek. Można też zrobić wersję z suszonymi pomidorami (najlepiej wtedy nie robić papki ale tylko poddusić liście to będzie ładniej wyglądać na talerzu)..

3. Makaron z pokrzywą wersja bardziej energetyczna:

Robimy jak wyżej ale do garnka wrzucamy razem z pokrzywą garść granulatu sojowego na łebka. Można wlać nieco wody żeby soja wszystkiego nie wypiła i kontrolować czy nie jest zbyt suche.

4. Zapiekanka z pokrzywą:

Robimy pokrzywę jak wyżej ale po zmieszaniu z makaronem wrzucamy całość do naczynia żaroodpornego i polewamy białym sosem (kurde wyleciała mi z głowy nazwa) zrobionym z mąki podsmażonej na maśle i zalanej mlekiem. Całość posypujemy żółtym serem albo bułką tartą i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st Celsjusza aż się nie zacznie rumienić sos na wierzchu (około 10-15 minut). Można makaron z sosem zmieszać z kawałkami sera pleśniowego.

5. Pesto z pokrzywy:

Pokrzywę dusimy w garnku na lekką papkę albo nawet zalewamy wrzątkiem na kilka minut, następnie mielimy w blenderze z oliwą, orzechami, czosnkiem i żółtym serem. Uzyskaną papkę możemy dodać do makaronu albo stosować do chleba (fajnie smakuje na grzankach).

6. Zielony sos:

Pokrzywę poddusić na maśle, dodać łyżkę mąki, zasmażyć, rozprowadzić wodą lub mlekiem, można dodać nieco przyprawy do zup albo kawałek kostki rosołowej. Pasuje do jajek na twardo i mięsa. Można dodać czosnku albo gałki.

7. Sałatka ziemniaczana:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (najlepsza będzie odmiana myszka, takie długie), kroimy w kostkę. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2-3 minuty aż zmiękną liście. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, drobno posiekaną cebulkę, wrzucamy liście pokrzywy i ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze smakuje też z ziołami prowansalskimi. Najlepiej gdy postoi z godzinę albo dwie w lodówce.

Ogólnie trzeba pamiętać, że pokrzywy musi być sporo, pod duszeniu nie zostaje jej zbyt wiele. Pokrzywa jest bardzo podobna do szpinaku, więc chyba każdy przepis na danie ze szpinaku powinien pasować do pokrzywy.

Smacznego.
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-06-02, 10:26   

Hmm "brzmi" smacznie . Napewno przy najbliższej okazji wypróbuję Twoje przepisy bo jak do tej pory jadłem pokrzywę jedynie jako "szpinak"
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
Ciek 
awski

Pomógł: 8 razy
Wiek: 14
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 737
Skąd: z kanapy przed TV
Wysłany: 2010-06-02, 10:36   

Traktuję to jak szpinak. W zasadzie możnaby zrobić też zupę taką jak ze szczawiu ale jeszcze togo nie gotowałem więc przepis nie jest sprawdzony. Smaczne są też odsmażone na patelni na oliwie z oliwek ziemniaki z liśćmi pokrzywy i grubo zmielonym pieprzem. Pewnie zadziałałoby też risotto z pokrzywy, to danie ma nawet swoją melodyjną włoską nazwę - Risotto all’ortica, osobiście nigdy nie próbowałem, jakoś wolę makarony.

Jak każde zielsko da się też pewnie to zakisić.

Z ciekawostek można wspomnieć, że pokrzywa ma właściwości konserwujące, można nią obłożyć i wypchać oporządzoną rybę, która dzięki temu będzie się wolniej psuła. Kiedyś nawet czytałem, że w ten sposób w średniowieczu potrafiono jako upominek przetransportować szczupaka nawet za granicę.

Sporo nieco bardziej skompilikowanych ale ciekawych przepisów można też znaleźć pod tym linkiem.
 
     
Jackus 


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 34
Skąd: Złotoryja
Wysłany: 2010-06-02, 13:58   

Moje tłumaczenie z książki "Wild Food" Raya Mearsa:
"Ray odkrył jak przyrządzić pędy pokrzywy jako podróżną przekąskę przez obwiędnięcie (sparzenie) jej w płomieniach ogniska. Wystarczy 10-15 sekund trzymania w płomieniach aby zwiędły parzące włoski, które wstrzykują kwas mrówkowy w skórę. Wtedy pędy są bezpieczne do jedzenia. Są pyszne, soczysto-kleiste i dość sycące".

Próbowałem. W moim odczuciu miały smak bardzo młodego zielonego groszku i wcale nie były łykowate, przynajmniej pierwsze 20cm od góry pędu.
_________________
Fan Gór i Pogórza Kaczawskiego
 
 
     
Ciek 
awski

Pomógł: 8 razy
Wiek: 14
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 737
Skąd: z kanapy przed TV
Wysłany: 2010-06-02, 14:10   

Spróbujemy, może nawet dzisiaj :)

Trzeba włożyć bezpośrednio do płomieni? Nie spalą się?
 
     
Jackus 


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 34
Skąd: Złotoryja
Wysłany: 2010-06-02, 14:13   

W 15 sekund tylko liście się opalą. Co jest w zasadzie pożądane, ja i tak je potem obrywałem zostawiając sobie tylko łodygę. Taki kabanos wegetariański hehe
_________________
Fan Gór i Pogórza Kaczawskiego
 
 
     
Ciek 
awski

Pomógł: 8 razy
Wiek: 14
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 737
Skąd: z kanapy przed TV
Wysłany: 2010-06-02, 14:16   

Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście :D

Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Juz je widzę zapieczone pod beszamelem ...
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-02, 18:50   

radze przejrzeć kuchnię rumuńską tam pokrzywy są wciąż w powszechnym użyciu (są wręcz uważane za przysmak wiosenny)
 
     
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 386
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-06-03, 20:46   

Jackus napisał/a:
W 15 sekund tylko liście się opalą. Co jest w zasadzie pożądane, ja i tak je potem obrywałem zostawiając sobie tylko łodygę. Taki kabanos wegetariański hehe


W czasie wedrowek, kiedy zglodnieje robie inaczej. Sposob jest prosty i pozwala na jedzenie pokrzywy na surowo bez obrobki termicznej. Zbieram mlode 5-10 centymetrowe szczyty roslin (z najmlodszymi listkami). Nastepnie aby pokrzywe pozbawic kwasu mrowkowego, rozcieram ja w rekach tak aby utworzyc mala kulke(kulke trzeba lekko zgniatac tak aby zaczela puszczac sok).
Taka kulka nadaje sie do jedzenia i nie parzy w jezyk.

Czasami zjadam tez szczytowe galazki pokrzywy bez zadnych dodatkowych zabiegow....
Taka przekaske nazywam "polskim peperoni" albo "lesny redbull":)
Przez pierwsze 5 minut jezyk piecze tak, ze kilka razy sie poplakalem:)
Delikatne szczypanie w jezyk jest odczuwalne jeszcze po 24 godzinach.

"lesny redbull" stosuje kiedy jestem naprawde zmieczony i czuje, ze brakuje mi sil.
Moim zdaniem to naprawde pomaga na zmeczenie bo daje na 0,5- 1 godzine duzy skok adrenaliny.
 
     
Dąb 


Pomógł: 12 razy
Wiek: 36
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 981
Skąd: Gorzów
Wysłany: 2010-06-04, 04:51   

Jak składam w kostkę świeże liście aby spodnia strona była na wierzchu i też na surowo wcinam, jak do tej pory żadnych poparzeń.
_________________
www.mjbushcraft.wordpress.com

Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...

"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
 
     
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 386
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-06-17, 22:41   

Dąb napisał/a:
Jak składam w kostkę świeże liście aby spodnia strona była na wierzchu i też na surowo wcinam, jak do tej pory żadnych poparzeń.


Nie znalem wczesniej tego sposobu.
Sprobowalem poskladac listki(tak jak opisales).
Wedle mnie, parzy jezyk w 50% jak normalne pokrzywy.

Chyba lepiej rozgniesc mlode
liscie w dloniach tak aby puscily sok?

Probowales?

Pozdrawaim
 
     
Dąb 


Pomógł: 12 razy
Wiek: 36
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 981
Skąd: Gorzów
Wysłany: 2010-06-18, 04:50   

Nie próbowałem, mnie nic nie parzy, ale może ja jakiś inny jestem...
_________________
www.mjbushcraft.wordpress.com

Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...

"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
 
     
RogaL 


Wiek: 25
Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 9
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2010-06-18, 11:30   

Ja podgrzałem nad ogniem przez jakieś 30 sekund całe (liście z łodygą) i nic nie parzy. Ciężko się gryzie. Są takie...twarde i gumowate. Jedynie listki da się zjeść normalnie.
_________________
 
     
wolfshadow 
tuptuś leśny


Pomógł: 10 razy
Wiek: 43
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 1140
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2010-06-18, 12:45   

RogaL napisał/a:
Jedynie listki da się zjeść normalnie.

Bo i tylko listki się je. Z łodyg możesz sobie zrobić sznurki.
_________________
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
 
     
RogaL 


Wiek: 25
Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 9
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2010-06-18, 13:15   

Aha. Teraz już będę wiedział. :-P
_________________
 
     
Fredi 
Fredne Zło..


Pomógł: 18 razy
Wiek: 43
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 1016
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2010-06-18, 18:18   

nie, żeby Ci ktoś bronił, bo jest to jadalne - tylko niezjadliwe ;)
_________________
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
 
     
wilk4561 
Wędrowiec

Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 183
Skąd: Okolice Kępna
Wysłany: 2010-08-23, 22:51   

Widziałem ciekawy patent związany z jedzeniem pokrzywy na surowo. Włoski pokrzywy na liściu są skierowane w jedną stronę. Zatem gdy pocieramy je mocniej "z włosem" palcami. Nie poparzymy się. I usuniemy włoski. Patent tylko widziałem ale dopiero temat mi o nim przypomniał. Muszę sprawdzić czy to na pewno działa.
_________________
Kup se Morę
 
 
     
Mr.Sloth 
leń leśny

Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-04, 14:46   

Dziwne że nikt nie wspomniał o chipsach z pokrzywy
nic prostszego jak sporawe liście wrzucić na rozgrzany olej i odpowiednio przewracać :)
jadłem raz, jako urozmaicenie posiłku spoko
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-11-29, 10:14   

Młode pędy (stare liście stają się włókniste) dodaje się do sałatek i szpinaku po uprzednim sparzeniu w temp. ok. 60°C (w tej temp. inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy). Z pokrzywy robi się także zupę oraz klops. Pokrzywa jest jednym z dodatków do jajecznicy.
Wczesną wiosną można zbierać do jedzenia młode pędy (około 15 cm), później tylko młode liście i najmłodsze wierzchołki. Z liści - po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim (3-4 min) obsmażeniu na oleju - przyrządza się zupy, dodaje się do nadzienia, sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past i nadzienia słonych ciast. Można je przyrządzać jak szparagi lub drobno pokrojonymi zastępować zieloną pietruszkę.
Napar stosuje się jako lek moczopędny, przeciwkrwotoczny i poprawiający przemianę materii, a zewnętrznie przeciw łupieżowi i wypadaniu włosów. Sok ze świeżego ziela poleca się przy anemii, do tamowania krwawień i gojenia ran. Na poparzenia pokrzywą działa łagodząco sok z babki.
Pokrzywa może też dostarczyć surowca na sznurki i nici. Z korzeni można uzyskać żółty barwnik do jaj wielkanocnych.

[ Dodano: 2011-12-14, 15:17 ]
Ciek napisał/a:
Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście :D

Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Juz je widzę zapieczone pod beszamelem ...

Jako szparagi polecam młode pędy chmielu, pyszne.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2012-04-01, 22:34   

Z cyklu znane i lubiane :mrgreen: dzisiaj pokrzywa :)

W naczyniu rozrabiamy makę z wodą do konsystencji gęstej śmietany.
Dodajemy drobno posiekane, młode pokrzywy (1:1), sól dla smaku, mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie placuszki z rumianą, kruchą skorupką i miękkim, zielonym ;-) wnętrzem.

Dzisiaj drugi raz w tym roku robiłem placuszki z pokrzywą, smaczne, zdrowe, pożywne.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/45ZuWNnp84Azp_VqxOYJZNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/rmzWya0RHaEiy1-WaTCSQtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/mKanNlMJL0esLHBN4K3UnNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
ArturZ
Przechadzający się


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 151
Skąd: Kurpie
Wysłany: 2012-04-02, 06:23   

Fajny przepis. Przetestuję jak tylko pokrzywy się pokażą gdzieś w pobliżu. A w Twoich rejonach już pokrzywy rosną? Bo u mnie tylko jaskółcze ziele dopiero gdzieniegdzie widać.
_________________
Wilki.pl | Niedźwiedzie.pl
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2012-04-02, 08:16   

Pokrzywy małe ale są, zbierałem je już 2 tygodnie wcześniej. Wczoraj w nocy i w dzień padał śnieg, mały powrót zimy :-/
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1013
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2012-04-12, 20:14   

Również zrobiłem to danie wczoraj po szkole :) Pokrzyw u mnie już naprawdę dużo, akurat długo słońce pada na tę stronę... Zdjęcia wrzucę pod koniec tygodnia ;)
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
ArturZ
Przechadzający się


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Sty 2012
Posty: 151
Skąd: Kurpie
Wysłany: 2012-04-12, 20:20   

A to moje placki zrobione według przepisu Mr. Wilson'a.
_________________
Wilki.pl | Niedźwiedzie.pl
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1013
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2012-04-14, 22:00   

Smażone placki z pokrzywą
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350/Pozywienie10#5731357208950382098
Kilka zdjęć w prawo...
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10