Kilka dań z pokrzywy

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Suszona pokrzywa

Post autor: acia1065 »

Jako, że pokrzywy pod dostatkiem suszę ją z przeznaczeniem na herbatę. Robiłam też risotto i dodawałam do sałatki i zupy.
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
rambus
Posty: 13
Rejestracja: 26 lut 2012, 20:11
Lokalizacja: stamtąd

Post autor: rambus »

Dzisiaj na spacerze w TPK znalazłem czosnaczek zwyczajny i wpadłem na pomysł żeby zrobić placuszki z pokrzywy z dodatkiem wyżej wymienionego. Przepis ściągnąłem od Mr Wilsona z jego bloga. Woda, mąka, szczypta soli. Ciasto o konsystencji śmietany. Do tego dodałem sparzone i posiekane pędy pokrzywy oraz posiekane liście czosnaczku. Po usmażeniu smakowało słodkawo. Spodziewałem się wyraźniejszego posmaku zieleniny w szczególności nuty czosnku. Wyszły słodkawe placuszki. Moim zdaniem smaczna ciekawostka. Bardzo fajnie pachniała woda podczas parzenia pokrzyw więc następna pewnie będzie jakaś zupa z pokrzyw :) Oto kilka fotek poglądowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
uczę się lasu
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

Na Twoim zdjęciu jest czosnaczek pospolity a nie czosnek zwyczajny, czosnaczek traci smak pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie), dlatego najlepiej smakuje na surowo.

Przepis na placuszki z pokrzywy podałem bo jest to roślina łatwa do identyfikacji dla wszystkich, jest bardzo pospolita. Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.

To prawda, po usmażeniu roślin w cieście większość z nich traci naturalny smak, dlatego pokrzywa, która na surowo nie jest szczególnie smaczna, po usmażeniu smakuje zupełnie inaczej.
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.

O zupie z pokrzyw niedługo napiszę.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
steppenwolf
Posty: 182
Rejestracja: 13 lip 2010, 06:47
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć:

Post autor: steppenwolf »

Mr. Wilson pisze:Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
Na początku tygodnia robiłem placki, w których oprócz pokrzywy dodałem nieco mięty. Pokrzywę wraz z miętą pokroiłem nożem na drobne kawałki, wrzuciłem na patelnię i lekko podsmażyłem na oleju. Dopiero potem 'zieleninkę' wrzuciłem do ciasta i kontynuowałem przygotowania.
Rodzina dobrze oceniła mój eksperymentalny produkt.
rambus
Posty: 13
Rejestracja: 26 lut 2012, 20:11
Lokalizacja: stamtąd

Post autor: rambus »

Mr Wilson z niecierpliwością czekam na przepis, na zupę :) Dzięki za wyjaśnienie "wygaszenia" smaku czosnaczku. Sugerowałem się "Zieloną Kuchnią". Znalazłem tam zapis, że liście czosnaczku dodane do ciasta podpłomykowego dadzą nam pieczywo czosnkowe. Następnym razem pokombinuję z jakąś sałatką z czosnaczkiem bo faktycznie na surowo smakuje wyśmienicie. Może liście krwawnika, mniszka(u) i czosnaczka(u) do tego jakiś winegret?
uczę się lasu
Awatar użytkownika
birken1
Posty: 827
Rejestracja: 11 sty 2010, 18:59
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Płeć:

Post autor: birken1 »

A ja zapytać chciałem troszkę inaczej: Wiadomo wam coś czy długotrwałe spożywanie pokrzyw ma jakiś wpływ na organizm?
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 893
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Oczyszcza krew i wzmacnia odporność.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
ArturZ
Posty: 151
Rejestracja: 21 sty 2012, 01:34
Lokalizacja: Kurpie
Tytuł użytkownika: Przechadzający się
Kontakt:

Post autor: ArturZ »

Mr. Wilson pisze:... Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
...
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje...
Mi udało się dzięki Twojemu przepisowi zrobić placki z młodym mniszkiem (liście, ale zamierzam też zrobić z kwiatami na słodko), szczawiem i tasznikiem. Robiłem też z mąką razową, ale na niej placki nie trzymały się kupy i było do d..y.

Teraz ja i moje dzieciaki zajadamy się omletami z pokrzywą.
Dwa jajka lekko roztrzepać, dodać garść posiekanych pokrzyw i tyle samo bułki tartej, posolić do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć jak gruby naleśnik, lekko poruszając patelnią co jakiś czas. Gdy spód będzie lekko przyrumieniony przy pomocy płaskiej łychy przełożyć na drugą stronę i smażyć jak wcześniej.
rambus
Posty: 13
Rejestracja: 26 lut 2012, 20:11
Lokalizacja: stamtąd

Post autor: rambus »

Oooo, z tym omletem to niezły patent. Trzeba wcinać "nowalijki" na wiosnę póki świeże (namierzyłem małe poletko czosnaczku zwyczajnego) :) Na pewno zdrowsze są pokrzywy niż pędzone rzodkiewki i sałaty z tuneli foliowych.
uczę się lasu
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

Którejś wiosny znajomy stwierdził, że jego organizm jest osłabiony po zimie, brakuje mu witamin i minerałów. Wiedział o pokrzywie, jaka to cenna roślina, pełna dobroczynnych właściwości, zastanawiał się jak wchłonąć to dobro :mrgreen:
Nazbierał pokrzyw i wepchał do sokowirówki, dokładnie zmiksował, powstał zielony, gęsty koktajl witaminowy prosto z lasu, świeży choć niezbyt apetyczny :-?
I wypił to :shock:
Przyznał, iż rzeczywiście to postawiło go na nogi :mrgreen:
Kiedy dałem mu do spróbowania placuszków z pokrzywy powiedział, że są dużo smaczniejsze, koktajlów z pokrzywy już nie robi :mrgreen:
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
kroman
Posty: 26
Rejestracja: 02 maja 2008, 12:02
Lokalizacja: Ryki/Wawa
Płeć:

Post autor: kroman »

Ja ostatnio skorzystałem z okazji, że są młode pokrzywy i napędziłem piwa z pokrzyw według przepisu z książki Łukasza Łuczaja.
Wyszło nawet zacne, teraz mam już kilka pomysłów na "ulepszenie" przepisu ;)
Z łopianu piwo wyszło jednak lepsze.
Awatar użytkownika
soohy
Posty: 1087
Rejestracja: 26 lip 2010, 22:44
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Płeć:
Kontakt:

Post autor: soohy »

Czas na placki z pokrzywy :!:
Szczególnie polecam tym osobom, które jeszcze nie miały okazji zasmakować :-P
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

W moim ogrodzie ma dopiero 1 cm, muszę poczekać. Ale już widać pędy chmielu! Będzie omlet.
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Kapitan Apteka
Posty: 196
Rejestracja: 09 sty 2013, 19:26
Lokalizacja: Tychy/Kielce
Tytuł użytkownika: kundelbury
Płeć:

Makaron z sosem z pokrzyw

Post autor: Kapitan Apteka »

Polecam pokrzywowy sos do makaronu, analogicznie do szpinakowego, ze śmietaną, śmietankowym serkiem topionym, czosnkiem i czarnym pieprzem, a także sałatkę z octem balsamicznym, oliwą, jajkiem na twardo, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. Warto też skorzystać z licznych przepisów na zupy.

Pokrzywa to w kuchni bardzo wdzięczny surowiec, a o jej właściwościach zdrowotnych można by długo pisać - to dobry przykład nutraceutyku. Jedzcie chabazie - leki to samo zło ;)

P.S.
Placków nie próbowałem, ale jeśli jutro uda mi się coś zebrać na pewno spróbuję.
„Maszerować to prześcignąć własny cień. To móc wyprzedzić samego siebie, pozdrawiając się uprzejmie."

https://plus.google.com/photos/10564546 ... qIusitLKOQ
Awatar użytkownika
soohy
Posty: 1087
Rejestracja: 26 lip 2010, 22:44
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Płeć:
Kontakt:

Post autor: soohy »

acia1065, pędy chmielu które widziałem miały około 2cm, także ja jeszcze muszę poczekać.
Co do pokrzywy, to na razie mało jeszcze wyszło, roślinki mają około 5cm. W następny weekend zrobię placki, bo teraz zbyt długo zajęło by zbieranie. Może zrobię też to, co zrobił znajomy Wilsona, bo jestem ciekawy efektu.
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

O pokrzywie zwyczajnej jest dożo informacji na forum. Niektórzy boją się pokrzywy, bo parzy przy zbieraniu, inni mają obawy, czy nawet taka usmażona nie będzie dalej parzyć - tak, spotkałem się z takimi ciężkimi przypadkami :)
Wypada więc wspomnieć o pokrzywie, która nie parzy, gatunek podobny w zastosowaniu - jasnota biała. Proponuję zrobić z niej placuszki na słodko, młodą zieleninę drobno posiekać, dodać mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, można też wbić jajko. Wyrabiamy gęsta masę i smażymy na rumiano na oleju, dokładnie tak jak placuszki z pokrzywy.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
soohy
Posty: 1087
Rejestracja: 26 lip 2010, 22:44
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Płeć:
Kontakt:

Post autor: soohy »

I purpurowa też słodka.
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Ciek pisze:Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście :D

Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Już je widzę zapieczone pod beszamelem ...
Jako szparagi polecam młode pędy chmielu i rdestowca japońskiego, pyszne!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
viragolo
Posty: 123
Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Gadu Gadu: 1466772
Tytuł użytkownika: viragolo
Płeć:

Post autor: viragolo »

" młode pędy chmielu" - o... a tego to nie wiedziałem. Obok mnie pełno chmielu rośnie... mają również działanie uspokajające jak szyszki ?
Carpe Diem
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Z tego co wiem to tak. Młode pędy chmielu zawierają wiele witamin z grupy B i sole mineralne oraz olejki eteryczne, goryczki, żywice i składniki aktywne hormonalnie, które działają uspokajająco, kojąco, moczopędnie i poprawiają apetyt. Wg. http://www.cyberbaba.pl/przepisy-kulina ... ni?start=2

[ Dodano: 2015-03-03, 08:36 ]
Już są młode listki pokrzywy, podagrycznika, ziarnopłonu! Do tego cała masa pączków i kwiatów (leszczyna, olcha). Wiosna!! Ja już zrobiłam pierwszą sałatkę i risotto - mlecz też już jest.

[ Dodano: 2016-04-22, 07:55 ]
Przejrzałam strony rumuńskie, faktycznie dużo przepisów na pokrzywę (urzici). Zupy, placki, papki, bułeczki, muffiny, itp. http://www.gustos.ro/retete-urzici
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
g0liath
Posty: 63
Rejestracja: 09 lut 2011, 23:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: g0liath »

Próbowaliśmy z soohym młode pędy chmielu wykopać na zlocie. Ale tereny pokopalniane, same kamloty, gruz jakiś i tylko się zniechęciliśmy do prac górniczych :-|
Muszę poszukać czegoś w mojej okolicy
86400s każdego dnia do wykorzystania.
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Pędów chmielu nie trzeba wykopywać tylko wycinać jak szparagi jak mają ok 2 -4 cm - teraz już za późno. Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
alina23
Posty: 2
Rejestracja: 08 maja 2016, 20:28
Lokalizacja: Zdzieszowice
Płeć:
Kontakt:

Post autor: alina23 »

Muszę spróbować tych placków z pokrzywy.
Awatar użytkownika
g0liath
Posty: 63
Rejestracja: 09 lut 2011, 23:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: g0liath »

acia1065 pisze:Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D
korzenie palowe, przepraszam, rzecz jasna te mialem na mysli. Skapitulowalismy, bo nie mielismy przy sobie kieszonkowej koparki gorniczej, a tam gdzie byliśmy same kamienie...
86400s każdego dnia do wykorzystania.
Awatar użytkownika
g0liath
Posty: 63
Rejestracja: 09 lut 2011, 23:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: g0liath »

spox Gawronie,

ja na wiosnę wyciskarką robię od kilku lat sok z młodej pokrzywy. Ryj wykrzywia, ale zdrowy straszliwie, więc polecam.
86400s każdego dnia do wykorzystania.
ODPOWIEDZ