Chodzi mi bardziej o sytuacje walki o przetrwanie. A w takich momentach raczej trudno o mąkę.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale dziś nie poszedłem do do pracy. Trzymam się blisko muszli i szumu oceanu. :-/
[ Dodano: 2022-02-27, 22:03 ]
26-27.02.2022 Wierzba
Dziś spacerek w rześki poranek. Popróbowałem Bazichkotków. Prof. Łukasz Łuczaj twierdzi, że te żeńskie są słodkie. Przy takich małych to jeszcze nie umiem ich rozróżnić. Te z dziś gorzkie jak cholera. Ponoć w niektórych rejonach tradycja wielkanocna nakazuje zjeść kilka. Dziś zjadłem kilka i mi wystarczyło.
[center]

[/center]
Miłym zaskoczeniem był jednak napar z kory wierzby. Herbatka o czerwonym zabarwieniu i słodkawym smaku. Do tego to źródło aspiryny.
[center]

[/center]
Do zobaczenia
[ Dodano: 2022-03-13, 16:57 ]
12-13.03.2022 Topola
Dziś spacer w mroźny poranek. Popróbowałem kwiatów topoli osiki, które zebrałem ze ściółki. Co tu dużo mówić, ohyda. Również po zaparzeniu. Wypiłem może ze dwa łyki.
[center]

[/center]
Nie próbowałem naparu z kory. Powiem szczerze, że jeżeli ludzie musieli coś takiego jeść na przednówku z powodu głodu to cieszę się, że żyję jednak w innych czasach.
Poza tym troszkę się przespacerowałem. Mim natura zakryje widoki kołderką z zielonych liści nacieszyłem oczy.
[center]

[/center]
Na skraju jutra.
[center]

[/center]
Znalazłem osobliwe miejsce gdzie prawdopodobnie sarny gromadzą się na nocleg lub przetrzymać jakieś załamanie pogody. Niewielka kotlinka z sadzawką. Sporo wydeptanej i nadgryzionej roślinności.
[center]

[/center]
Gdy wchodziłem do lasu było -6'C. Gdy wracałem +6C. Piękny dzionek. Można powiedzieć iście kwietniowy.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2022-05-25, 21:35 ]
14.05.2022 Larwy os
Mało mam teraz czasu. Zmieniłem pracę i znalazłem jeszcze jedną. Teraz ma dwie. Do tego chodzę czasem na fuchy :-/ Takie życie.
Dorabiam sobie w firmie ogrodniczej i trafiam często na różne ciekawostki przyrodnicze. Człowiek spaczony reconem patrzy na świat inaczej niż reszta ludzi.
[center]

[/center]
Dlatego znalezisko powstającego gniazda os pośród gałęzi przeznaczonych do rębaka dało szansę na pogłębienie survivalowego doświadczenia. Wydłubałem kilka największych.
[center]

[/center]
Larwy os są pyszne. Smakują jak zielone ziarna pszenicy. Wczoraj córka powiedziała mi, że pod balokonem osy budują gniazdo. Czas na łowy icon_twisted
[ Dodano: 2022-05-30, 11:15 ]
30.05.2022 Pędraki
Ciekawostek ogrodniczych ciąg dalszy.
[center]

[/center]
Wrzuciłem trzy do wrzątku i gotowałem 7 minut w osolonej wodzie. Nic to nie dało. Ta czarna część pędraka to gleba, w której drąży. Po wyciśnięciu zostaje sama gumiasta skóra z piaskiem. Ciężko to pogryźć i połknąć. W smaku jak tektura. W sytuacji walki o przetrwanie pozostaje chyba odgryźć brązową głowę a resztę połknąć w całości.
[center]
[/center]
Widziałem jak karp koi wpieprzał pędraki aż mu się uszy trzęsły. Więc można zaprosić je na ryby. Poza tym z tego co wyczytałem nie należy połykać tego typu larw żywych. Ponieważ mogą przegryźć żuwaczkami ściankę żołądka.
Jak zawsze polecam poeksperymentować. Można wspólnie z całymi rodzinami icon_twisted
[ Dodano: 2022-06-06, 13:31 ]
Nic Was widzę nie rusza
3.06.2022 Pędy świerka - jako przekąska
Wybraliśmy się z młodym na rowery po najbliższej okolicy. Dobry czas jak wiecie na młode przyrosty świerka. Można robić różne syropy i nalewki. Ja popróbowałem zjeść trochę prosto z drzewa.
[center]

[/center]
Smak kwaśny. Po dłuższej chwili przypomina szczaw. Jako przekąska może być. Boję się jednak, że przy większej ilości źle wpłynęło by to na żołądek.
Przypadkiem na postoju natknęliśmy się na zaskrońca. A raczej zaskrończyka. Malec wielkości ołówka. Chyba niedawno się wykluł. Dopiero na zdjęciu zauważyłem, że ma jakąś błonę na pysku.
[center]

[/center]
Pozdrawiam
[ Dodano: 2023-03-04, 14:24 ]
3.03.2023 Łyżka vick
Pobudka i do lasu. Chodzicie jeszcze do lasu? Ognisko i coś na ząb. Zrobiłem sobie napar z pokrzywy i mięty. Roślinki ruszyły już jakiś czas temu więc można posmakować leśnych nowalijek. Wydłubałem sobie też łyżkę przy pomocy mojego podrasowanego victorinox`a. Na kanale Felixa Immlera można znaleźć naprawdę ciekawe patenty. Ja scyzoryk oddałem w ręce
Doctora i poprosiłem by ze śrubokręta płaskiego zrobił dłuto a z otwieracza do konserw małe ostrze. I Inżywier Mamoń spisał się na medal. Piękna robota. Serdecznie dziękuję. Te dwa udoskonalenia dają bardzo dużo możliwości naszym reconnetowym eskapadom. Tym razem taka łyżka:
[center]

[/center]
Pozdrawiam