A no właśnie...
Przepis na tę bajeczną grochówkę:
2 litry wody
• 200 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki
• 100 g boczku wędzonego
• kawałek podwędzonej kości schabu
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
• 4 - 5 średnich ziemniaków
• 1 średnia marchewka
• 1 mała pietruszka
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 3 łyżki oleju
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 1 liść laurowy, 3-4 ziela angielskie
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
1. Do garnka z zimną wodą włożyć pokrojone w kostkę mięso, boczek i kość schabu, zagotować.
2. Zmniejszyć ogień, odszumować i dodać wypłukany w przegotowanej wodzie odsączony groch i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jak najdrobniej pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
Pod koniec gotowania wywar posolić (około 2/3 łyżeczki soli) i popieprzyć.
3. Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (mogą zacząć się rozpadać).
4. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulkę, pod koniec wrzucić czosnek, przemieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.
Voila!
