A no właśnie...
Przepis na tę bajeczną grochówkę:
2 litry wody
•	200 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki
•	100 g boczku wędzonego
•	kawałek podwędzonej kości schabu
•	300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
•	4 - 5 średnich ziemniaków
•	1 średnia marchewka
•	1 mała pietruszka
•	2 ząbki czosnku drobno posiekane
•	3 łyżki oleju
•	1 cebula pokrojona w kostkę
•	1 liść laurowy, 3-4 ziela angielskie
•	1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
1. Do garnka z zimną wodą włożyć pokrojone w kostkę mięso, boczek i kość schabu, zagotować.
2. Zmniejszyć ogień, odszumować i dodać wypłukany w przegotowanej wodzie odsączony groch i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jak najdrobniej pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
Pod koniec gotowania wywar posolić (około 2/3 łyżeczki soli) i popieprzyć.
3. Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (mogą zacząć się rozpadać).
4. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulkę, pod koniec wrzucić czosnek, przemieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.
Voila!   
