18.04.2012, środa. Budzik. Telefon. 6 rano. Kawa. Pet.
Szybkie sprawdzenie szpeju. Nóż jest, telefon jest, kasa na bilet jest, reszta pewno już w plecaku. Co ma być to będzie. Ruszam na peron. Biegiem oczywiście, trzeba jeszcze kupić bilety. Ja po jednej stronie dworca, kumple po drugiej. Telefon przy uchu „Apo.. jak się nazywa ta mieścina do której jedziemy??”, „Męcikał” odpowiadam, „Jak???!!”. Ale udało się. W trójkę wsiadamy w Gdyni Gł. w śliczny nowoczesny, mały pociąg. W Gdańsku Osowa dosiada się do nas czwarty kompan i możemy już ruszać na Kościerzynę. Dojazd, szybki pet i biegiem na drugi pociąg. Jeszcze trochę i będziemy już u celu podróży.

Dojechaliśmy. Słońce świeci, ptaszki śpiewają, wioskowe kundliska spokoju nie dają. Kurs na sklep. Woda i kilogram mąki. No i piwsko, bo przecież chłopy bez tego żyć nie mogą

Widać sporo drzew powalonych przez bobry, stan Brdy stosunkowo niski. Zagrożenie pożarowe ponoć średnie.. cóż.. trzeba rozbić się nieopodal wody. Chmiel i Krawiec (pierwiosnki) po drewno, Tabak rozkłada sprzęt wędkarski, ja przygotowuję obozowisko. Czas na pierwszy posiłek. Tabak już zdążył wtrynić pół konserwy, reszta przebiera nóżkami, więc nie ma co - grzejemy wodę (...) Woda zagrzana, kasza wrzucona, ptaszki śpiewają, słonko świeci. Poszła nam pokrywka na garnku, kasza do wywalenia, lecimy z drugą turą – tym razem już bez sensacji. Konserwa wkrojona, wszystko zagrzane. Dorzucamy cebulę, wszyscy pałaszują. Smaczne, bo jesteśmy głodni

Tabak na ryby, ja z Krawcem robimy ciacho na podpłomyki, Chmiel bezkarimatowiec znosi korę na posłanie. Poczytał Grylsa przed wyjazdem

Zmierzcha, temperatura spada, wilki wyją

Ranek. Pierwiosnki wyspane, Tabak nie koniecznie. Zjarał się nieco w nocy przy ognisku i teraz piecze. Da rade, to stary kompan wypadowy

Lasy, lasy i jeszcze raz lasy. Dziś już słonko nam nie świeci. Zanosi się na deszcz i nieco kropi. Znów kurs na sklep. Specjal czarny i dojadanie konserw z chlebem. Pociąg. Powrót. Szkoda, znów miasto. Ale kolejne wypady już niebawem!

Może przy odrobinie cierpliwości zamieszczę resztę fotek z tego wyjazdu i z poprzednich na Picassie, ale… jeszcze nie teraz