Zapalniczki benzynowe
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Zacznę od tego że wszystko przez Gryfa, gdyby nie wrzucił zdjęcia zapalniczki bezpaliwowej, to pewnie nie przypomniał bym sobie że mam dostęp do podobnych zapalniczek benzynowych.
Wśród benzynówek możemy wyłonić trzy podstawowe konstrukcje - najpopilarniejsza - zapalniczki 'zippo', kolejne to zapalniczki nazywane IMCO
oraz zapalniczki wzorowane na sprzęcie który był używany w czasie Pierwszej Wojny Światowej. Taką właśnie zakupiłem, oceniał narazie nie będę bo dopiero co pierwszy raz dała ognia. Musiałem zrobić kilka ruchów pilnikiem bo mechanizm się przycinał, teraz bezproblemowo obsługuje się ją jedną ręką.
Mała demonstracja na żywo
Zachęcam do dzielenia się opiniami na temat zapalniczek benzynowych, osobiście jako niepalący nie mam zbyt wielu okazji do kontaktów z zapalniczkami.
Wśród benzynówek możemy wyłonić trzy podstawowe konstrukcje - najpopilarniejsza - zapalniczki 'zippo', kolejne to zapalniczki nazywane IMCO
oraz zapalniczki wzorowane na sprzęcie który był używany w czasie Pierwszej Wojny Światowej. Taką właśnie zakupiłem, oceniał narazie nie będę bo dopiero co pierwszy raz dała ognia. Musiałem zrobić kilka ruchów pilnikiem bo mechanizm się przycinał, teraz bezproblemowo obsługuje się ją jedną ręką.
Mała demonstracja na żywo
Zachęcam do dzielenia się opiniami na temat zapalniczek benzynowych, osobiście jako niepalący nie mam zbyt wielu okazji do kontaktów z zapalniczkami.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Jakos przypadkowo kupilem w ubieglym roku benzynowke(teraz ma ja PA), ciekawa konstrukcja, bo ma forme konterera, z zakretka uszczelniona, nie odparuje nam z niej benzyna, przez co staje sie bardziej pozyteczna niz Zippo. Jest mala, spelnia funkcje breloczka.
Musze pojsc do sklepu i taka kupic, obfotam i sie podziele
- Tanto
- Administrator
Jeśli ktoś ma apetyt na taką zapalniczkę jak ta z moich zdjęć, to jeszcze do końca przyszłego tygodnia mogę bez większych problemów załatwić, koszt 30 zł + przesyłka.
Produkt dalekowschodni, ale nie z najniższej półki. Po jakimś czasie mosiądz przestaje być taki ładny, chyba że ktoś poświęci trochę czasu na polerowanie to będzie się błyszczeć. W swojej musiałem wykonać kilka ruchów pilnikiem, bo mechanizm otwierania potrafił się przyblokować, teraz chodzi bez problemów.
Produkt dalekowschodni, ale nie z najniższej półki. Po jakimś czasie mosiądz przestaje być taki ładny, chyba że ktoś poświęci trochę czasu na polerowanie to będzie się błyszczeć. W swojej musiałem wykonać kilka ruchów pilnikiem, bo mechanizm otwierania potrafił się przyblokować, teraz chodzi bez problemów.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Ta kopia mosiężna wypas, lubię takie gadżety, ja posiadam taką:
Wstawić kamień i knot i będzie działać, wydaje mi się że jeszcze miała uszczelkę, wykonana z aluminium.
Wstawić kamień i knot i będzie działać, wydaje mi się że jeszcze miała uszczelkę, wykonana z aluminium.
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Ooo... taki termin ważności jest jak najbardziej zadowalający. Przynajmniej mnie. Kiedyś się naczytałem jakiś negatywnych opinii i przez to sobie zapalniczkę na benzynę odpuściłem. Ale to zmienia postać rzeczy.PA pisze:Nie wiem jak te od Tanto trzymają benzynę ale ta sprezentowana przez Valdiego trzyma. Nie napełniałem jej od czasu kiedy ją dostałem (prawie rok temu) i wciąż pali tak samo.
Eh... wchodzą braki snu, niedoczytałem tego.Valdi pisze:[...]ma forme konterera, z zakretka uszczelniona, nie odparuje nam z niej benzyna, przez co staje sie bardziej pozyteczna niz Zippo.[...]
Ale to nie ta co ją PA opisuje na początku wątku?Valdi pisze:Jest mala, spelnia funkcje breloczka.
Ta co ja opisałem (od Valdiego) jest widzoczna tutaj na zdjęciu:
http://img10.imageshack.us/img10/596/snc00052mh1.jpg
po prawej stronie fotki, taki srebrno-czarny walec.
http://img10.imageshack.us/img10/596/snc00052mh1.jpg
po prawej stronie fotki, taki srebrno-czarny walec.
- Tanto
- Administrator
Możesz mieć problem ze znalezieniem, te były ściągane w niewielkiej ilości z Chin, czy ktoś to ciągnie na większą skalę..? Nie wiem.
Wysyłkowo można zamówić na tej stronie http://www.marinegift.com.pl/product_in ... 452237e011
Wysyłkowo można zamówić na tej stronie http://www.marinegift.com.pl/product_in ... 452237e011