Witam. Dostałeś już sporo propozycji, ale jeśli cokolwiek jeszcze można uzupełnić, to pozwoliłbym sobie na następoujące uwagi:
1. Zdobywanie znaku służby jest dobrym pomysłem, przejrzyj też regulaminy sprawności z dziedziny wiedzy o przyrodzie i ochrony środowiska (oczywiście mam na myśli sprawności trzygwiazdkowe i mistrzowskie - głupio by było zdobywać sprawność 1-gwiazdkową przeznaczoną dla 11-latków)
W oparciu o te sprawności możesz opracować dalszy plan działania.
2. Jeśli chodzi o wymieniane wyżej książki to szczególnie polecam następujące:
Henryk Sandner, Zdzisława Wójcik, Kalendarz przyrody, Warszawa 1978, Wiedza Powszechna
To fenomenalna ksiązka, opisuje dokładnie miesiąc po miesiącu co się dzieje w przyrodzie: na polu, łące, w ogrodzie, w lesie, w górach, na torfowiskach (kwitnienie kwiatów, przyloty ptaków, zachowania różnych zwierząt itd.). Kiedyś wprawdzie słyszałem że jest w niej sporo błędów, no ale cóż... Niestety może być problem z dorwaniem tej pozycji, wydana już 30 lat temu... Może w bibliotekach albo w antykwariatach. CZasem można kupić znakomite ksiązki za symboliczną złotówkę.
Bardzo przydatna jest książeczka
Wiesław Albin Chmielewski, Tropy i ślady zwierząt. Poradnik dla miłośników przyrody (ja mam wydanie II z 1984, Warszawa, Wydawnictwo PTTK "Kraj", wiem że były potem jeszcze kolejne edycje). To stosunkowo niewielka objętością książka, gdzie są dość dokładnie opisane tropy i ślady jakie można spotkać w polskich lasach. Bardzo przydatne na sam początek - żeby nauczyć się odróżniać chociażby ślady sarny od dzika

A warto zacząć tropienie teraz póki jest zima i śnieg...
Klasyczne polskie atlasy przyrodnicze to:
Włodzimierz Serafiński, Ssaki Polski. Atlas
Jan Sokołowski, Ptaki Polski. Atlas
Marian Młynarski, Płazy i gady Polski. Atlas
Po 1989 ukazało się dość dużo atlasów przyrodnicznych, różnej wartości, w dużym stopniu tłumaczone z obcych języków, zwłaszcza z niemieckiego. Za najlepszy atlas ptaków w ogóle uchodzi:
Lars Jonsson, Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego, Warszawa 2006, Muza SA - kosztuje sporo bo 69 zł, powinna jeszcze być gdzieniegdzie osiągalna. Naprawdę to świetny atlas, ze znakomitymi rysunkami pokazującymi ptaki bardzo realistycznie.
Generalnie moim skromnym zdaniem atlasy z rysunkami są lepsze od atlasów ze zdjęciami.
Rysunek jest bardziej poglądowy i instruktywny.
Dość dobre są terenowe populkarne przewodniki wydawane przez wydawnictwo Multico, są to w większości tłumaczenia z niemieckiego, np. Bruno P. Kremer "Owoce leśne", Wolfgang Dreyer "Staw", Roland Gerstmeier "Chrząszcze" i inne. Ja zawsze kilka z nich zabieram na obozy harcerskie. Podobne książeczki (format kieszonkowy, często dodana plastikowa okładka) publikują i inne wydawnictwa.
O książkach L. Łuczaja i o książce "Zielona kuchnia" już pisano, również je gorąco polecam
Dodam tylko że do książki L. Łuczaja warto mieć jakieś uzupełnienie w postaci dobrego atlasu roślin, bo rysunki u Łuczaja są więcej niż skromne., I nie zaczynać lepiej od najbardziej radykalnych eksperymentów z roślinami jadalnymi!
Bardzo dużo ciekawych informacji i inspiracji można znaleźć na stronach internetowych stowarzyszeń przyrodniczych, np.:
Forum Przyrodnicze "Bocian"
http://forum.bocian.org.pl/index.php
PTOP Salamandra
http://www.salamandra.org.pl/index.php
Klub Przyrodników
http://www.kp.org.pl/
i wiele innych...
Co do duchowej strony puszczaństwa i przyrodoznawstwa, to osobiście nie jestem fanatykiem Setona - IMHO troszkę za bardzo antropomorfizował przyrodę, ale oczywiście warto się z nim zapoznać i wyrobić sobie własne zdanie. Tak czy owak warto pracować nad tym, zeby ludzie z Twojego patrolu kształtowali w sobie szacunek do przyrody, a nie traktowali w przyszłości lasu tylko jako fabryki drewna i miejsca gdzie można wywieźć stare meble, jeziora jako miejsca do mycia samochodu, a torfowisk jako "nieużytków". Czy postawa taka będzie wypływać z "setonizmu" czy nie, to sprawa drugorzędna. Tym niemniej warto do Setona sięgnąć - niedługo będzie po polsku wydany
"Zwój kory brzozowej":
http://www.text.bci.pl/?39,zwoj-kory-brzozowej
pozdrawiam