Dziennik Podróżnika 004
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- wrzesientomek
- Tytuł użytkownika: Wrzesień
A już myślałem, że nikt nie napisze
ale slaq rozkręcił towarzystwo.
Filmik już zrobiony, tylko trzeba wrzucić na "jutuba".
Jutro powinna też już być i relacja i aktualizacja strony (puki co nie chce mi się nic poprawiać i wrzucam tak samo jak poprzednie, więc forumowiczów z rozdzielczością większą niż 1024x768 przepraszam
)
[ Dodano: 2011-02-27, 15:13 ]
Jest już filmik. Miłego oglądania
Relacja będzie wieczorem na naszej stronie.
[ Dodano: 2011-02-27, 20:55 ]
Relacja również już jest.
Nie ma sensu dodawać tego tutaj, więc jeśli ktoś chce poczytać zapraszam na naszą stronę (nie zarabiam na wejściach
)
[ Dodano: 2011-03-02, 11:51 ]
Żadnych opinii o filmiku? Jakich ujęć za dużo? Jakich za mało? Jakie mogłyby się znaleźć? Czekam na konstruktywną krytykę

Przeszła chrzest bojowyslaq pisze:Widzę menażkę osmoliłeś

Z rezerwatu Olszanka wskazanego przez Lecha.slaq pisze:I skąd ten Orzeł ..
Filmik już zrobiony, tylko trzeba wrzucić na "jutuba".
Jutro powinna też już być i relacja i aktualizacja strony (puki co nie chce mi się nic poprawiać i wrzucam tak samo jak poprzednie, więc forumowiczów z rozdzielczością większą niż 1024x768 przepraszam

[ Dodano: 2011-02-27, 15:13 ]
Jest już filmik. Miłego oglądania

Relacja będzie wieczorem na naszej stronie.
[ Dodano: 2011-02-27, 20:55 ]
Relacja również już jest.
Nie ma sensu dodawać tego tutaj, więc jeśli ktoś chce poczytać zapraszam na naszą stronę (nie zarabiam na wejściach

[ Dodano: 2011-03-02, 11:51 ]
Żadnych opinii o filmiku? Jakich ujęć za dużo? Jakich za mało? Jakie mogłyby się znaleźć? Czekam na konstruktywną krytykę

- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Obejrzałem sobie Twój filmik 004, ciekawe ujęcia z Jeleniami czy Bielikiem. Nawet nie myślałem, że okolice tam takie piękne. Powiedź mi jak zdały rolę stuptuty w takich momentach jak;
czas około 1, 17 kiedy zapadasz się w trzcinowisku. Szybki powrót niewiele da kiedy się zapadniesz a buty szybko chłoną wodę.
To samo dotyczy ujęcia;
około 4. 01 skok przez wodę/ strumień
nic nie mogłem znaleźć na Twojej stronie bo działy typu "wyposażenie" są w budowie, tak więc zadaję pytanie w tym wątku.
Jakich butów używasz?
Aaaa i jeszcze film warty uwagi, podkład muzyczny OK.
pozdro
czas około 1, 17 kiedy zapadasz się w trzcinowisku. Szybki powrót niewiele da kiedy się zapadniesz a buty szybko chłoną wodę.
To samo dotyczy ujęcia;
około 4. 01 skok przez wodę/ strumień
nic nie mogłem znaleźć na Twojej stronie bo działy typu "wyposażenie" są w budowie, tak więc zadaję pytanie w tym wątku.
Jakich butów używasz?
Aaaa i jeszcze film warty uwagi, podkład muzyczny OK.
pozdro

Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
- wrzesientomek
Po raz kolejny podkreślam, że ten, który ciągle "modeluje" na filmiku i zdjęciach to nie ja
Górek robi za modela i twarz wyprawy
Ja zazwyczaj aparat i rzadko mnie widać.
A poza tym dzięki za opinię
Interesuje mnie zdanie forumowiczów na temat ujęć. Tzn czy powinno być np więcej ujęć pokazujących jakieś miejsca, czy może więcej obozowych, albo sytuacyjnych w stylu skakania, przeprawiania się przez coś itp.

Ja zazwyczaj aparat i rzadko mnie widać.
Na trzcinowisku buty nie przemokły, a w trakcie skoku narzekał że trochę mu się przelało nad cholewką stuptuta. Ogólnie jesteśmy z nich obaj zadowoleni. Ja kupiłem je pierwszy a za moimi namowami Górek. Sprawdzają się świetnie. Już wiele razy mielibyśmy przemoczone buty gdyby nie one. Tylko oczywiście ratują w takich krótkotrwałych momentach, choć nie sprawdzaliśmy długiego brodzenia.yaktra pisze:Powiedź mi jak zdały rolę stuptuty w takich momentach jak...
Ja mam wojsk austryjackich kupione na allegro, a modela musiałbym zapytać. Wiem że teraz był w jakichś zwykłych zimowych ze sklepu.yaktra pisze:Jakich butów używasz?
A poza tym dzięki za opinię

Interesuje mnie zdanie forumowiczów na temat ujęć. Tzn czy powinno być np więcej ujęć pokazujących jakieś miejsca, czy może więcej obozowych, albo sytuacyjnych w stylu skakania, przeprawiania się przez coś itp.
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
jak u miśkawrzesientomek pisze:sytuacyjnych w stylu skakania, przeprawiania się

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
te mi się zawsze najprzyjemniej oglądawrzesientomek pisze:miejsca, czy może więcej obozowych,
nie nie nie!!!wrzesientomek pisze:sytuacyjnych w stylu skakania, przeprawiania się przez coś
Prowler pisze:jak u miśka
właśnie takie samo paskudne skojarzenie miałem.
takie zwykłe do desantów podobne czy te niby górskie z jakimiś tam membranami?wrzesientomek pisze:wojsk austryjackich kupione na allegro
- wrzesientomek
To Górek zawsze gdzieś musi skakaćbirken1 pisze:nie nie nie!!!wrzesientomek pisze:sytuacyjnych w stylu skakania, przeprawiania się przez cośProwler pisze:jak u miśka
właśnie takie samo paskudne skojarzenie miałem.

Ja nie mam multicam, tylko Górek :569:Tresor pisze:multicam jakiej firmy masz?
Ja jestem tym, którego prawie nigdy nie widać, jestem za mało fotogeniczny

A oprócz tego aparat jest mój i ja go umiem obsługiwać.
Górek czasami coś kręci kamerą, albo aparatem no i rzadko, ale jednak, pstryknie mi coś jak mu powiem dokładnie o jakie ujęcie mi chodzi.
Co do multicam to zapytam jak będę miał okazję.
Zwykłe desanty. Nawet kupiłem je używane. Spisują się całkiem nieźle jak je dobrze zapastować. Gorzej jak pasta się wytrze. Planuje brać następnym razem pastę ze sobą i wieczorkiem smarować.birken1 pisze:takie zwykłe do desantów podobne czy te niby górskie z jakimiś tam membranami?
Ale tym razem przez 4 dni nie puściły wody

- yaktra
Nie znam się zbytnio na filmowaniu i mało "kręcę" choć moje skojarzenie to raczej stawiałbym na film krótki i podtytuły. Tytuł główny i filmik z przeprawy (wędrówka) Cz 1 - przygotowanie obozowiska cz 2 - gotowanie itp.wrzesientomek pisze:Interesuje mnie zdanie forumowiczów na temat ujęć.
Zaznaczam to tylko mój typ. Osobiście nie lubię oglądać dłuższych filmików jak 2/ 3 minutowych, choć ten wciąga i nie myśli się o długości.
Górek filmowy kaskader teraz leczy zapalenie płuc

pozdro dla Górka.
Film bardzo przyjemny.
Tajemniczy Górek, zapadający się w trzcinach wywołał chęć w Jacku, by azaliż może na mokradła by tak
Z kępki na kępkę - widzę metoda obcykana od zachodu po wschód
Mi tam niczego nie brakło - muzycznie bym zmienił, ale to już gust.
Fajne wślizgi na lodzie, i zdziwienie grawitacyjnie zaliczył, jak rzeczkę forsował - widać, że bestia z masą - ów Górek
Górek dawaj na forum
Tajemniczy Górek, zapadający się w trzcinach wywołał chęć w Jacku, by azaliż może na mokradła by tak

Z kępki na kępkę - widzę metoda obcykana od zachodu po wschód

Mi tam niczego nie brakło - muzycznie bym zmienił, ale to już gust.
Fajne wślizgi na lodzie, i zdziwienie grawitacyjnie zaliczył, jak rzeczkę forsował - widać, że bestia z masą - ów Górek

Górek dawaj na forum

- yaktra
Trzcinowiska mają taką formę, że rosną seee jak chcą. Na bardziej podmokłym terenie powinny być jednak wyższe. Różnicę zauważyć da się gołym okiem zawsze na wiosnę bo te na terenie suchszym szybciej się zielenią.Badziu pisze:Duże były te trzcinowiska widoczne na filmiku?
Na typowych zaniedbanych łąkach trzcina jest zawsze wysoka i sięga 3 a nawet do 4 m. Na oczeretach gdzie roślinność jest bogatsza i różna (około 70 gat.)
trzcina jest jak gdyby mniej wyrośnięta a teren bardziej zdradliwy dla wędrowca bo bagienny.
Bardzo ważne jest wówczas obserwowanie zmian w roślinności podczas wędrówki bo z typowej łąki możemy wejść w teren bagienny - a tu już nie można mówić o zapadaniu się i moczeniu nóg po kolana ale typowym i bardzo niebezpiecznym zapadnięciu po pachy. Tu się kończy zabawa a zaczyna się gra w ciemno. Nie polecam takich wybryków bez asekuracji choćby pod postacią zwykłej liny która łączy wędrowców...
Polecam wrzucić w google pytanie o danym terenie wędrówki bo może się okazać, że wędrujemy po terenie gdzie łąki przechodzą w jakiś tam sobie typ bagna. Jeśli doczytamy, że w trzęsawiska to nawet nie próbujcie pokonać odcinka, bo nie ma takiej opcjii...
sory za OT

- BRAT_MIH
- Gadu Gadu: 5219235
- Tytuł użytkownika: Mihu
Fajny filmik, ale nie ma osi czasu w nim jest ustawiony nie chronologicznie, często wracasz do tej górki z początku filmu, nie można się wczuć jak w opowieść. 

"Nie ma nikt na świecie domu jak my mamy, jest zielony latem , zimą śnieżnobiały, mamy dach z gałęzi, z mchu miękkiego łóżko, lampą jest nam księżyc ponad leśną dróżką. Idą, idą leśni, kompas mają z gwiazd ... "
- wrzesientomek
Gdyby było chronologicznie to w niektórych momentach wiało by nudąBRAT_MIH pisze:Fajny filmik, ale nie ma osi czasu w nim jest ustawiony nie chronologicznie, często wracasz do tej górki z początku filmu, nie można się wczuć jak w opowieść.

Poza tym ja się nie zajmuje montarzem

To nie do końca poza tematem. Konkretne pytanie, więc należy się konkretna odpowiedźBadziu pisze:wrzesientomek, trochę poza tematem mam pytanie. Duże były te trzcinowiska widoczne na filmiku? I w jakiej miejscowości się znajdują?

Trzcinowisko nie jest zbyt duże (to tylko śródleśna łąka przez którą przepływa mały strumyk, więc na samym jej środku wyrosło trochę trzciny).
Górek akurat wpadł w strumyk, reszta to błoto, lub płytkie rozlewisko porośnięte trzcinami.
Znajduje się między Trzechlem a Świętoszewem.
Lokalizacje możesz sprawdzić w picasie (zdjęcie 24).
Samego trzcinowiska na zdjęciu za bardzo nie widać ponieważ dzieli mnie od niego jakieś 200 m a zdjęcie robione było szerokokątnym obiektywem, więc wyszło jakby było niemal na horyzoncie.
Co do wymiarów to będzie mniej więcej kwadrat o boku 400-500 metrów, tylko że nie wypełniony dokładnie trzciną, lecz z pustymi "polanami"
Już go namawiałem, ale mu jakoś nie spieszno. Ma chłopak swoje zajęcia a biwaki ze mną traktuje raczej jako dodatek i chwilową odskocznie.slaq pisze:Górek dawaj na forum
Dzięki wszystkim za opinię

Zgodnie z życzeniami postaramy się żeby następny filmik był bardziej "biwakowy", choć nie za bardzo. Planujemy po prostu dodanie na stronie osobnych filmików o budowie schronienia, rozpalaniu ognia itp. ale puki co jakoś nie ma czasu.
- wrzesientomek
Jesteś drugą osobą, która na to narzeka. U mnie wszystko działa bez problemu, co nie znaczy że nie ma na stronie błędu.babajaga pisze:Ale kiedy w "wyprawach" wchodzę w 004 to wyświetla mi wyprawę 003
Jak się okazało w skrypcie html był jeden niedomknięty znacznik. O dziwo firefox radzi sobie z tym problemem, opera robi problemy.
Już powinno działać poprawnie. Jeśli ktoś zauważy coś jeszcze to byłbym wdzięczny za informacje

- Badziu
- Gadu Gadu: 11599105
- Tytuł użytkownika: Birdwatcher
yaktra, mi nie chodzi o wysokość trzciny , bo wiem jaka gdzie rośnie. Tylko o obszar trzcinowisk.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 08:10 przez Badziu, łącznie zmieniany 1 raz.
- wrzesientomek
- yaktra
Co za różnica oba ze SzczecinaBadziu, to yaktra

Badziu to nie pouczenie jeno chęć szczera na odpowiedź. Mam dwa złe doświadczenia z bagien gdzie włosy stanęły mi dęba i stąd mój post...