Co do słoniny, to podałeś klasyczny przykład z moich stron. Różnica polega na tym,że u nas to się nie zawija w papier, słoninka sobie leży i czeka aż ją zjem
Sało
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Młody
 - Posty: 901
 - Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
 - Lokalizacja: Tychy
 - Gadu Gadu: 9281692
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
yaktra,  Sam jeszcze nie wiem  
 Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot.
			
			
									
									Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
						Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- Mr. Wilson
 - Posty: 422
 - Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
 - Lokalizacja: xyz
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
			
			
									
									
						http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
yaktra,slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
- yaktra
 - Posty: 823
 - Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
 - Lokalizacja: z krainy szaraka
 - Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszykatny pisze:yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem
z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego
sory Adminy i Moderatory za off top
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
						A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
			
			
													
					Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 08:10 przez lambers, łącznie zmieniany 1 raz.
									
			
									
						- wolfshadow
 - Posty: 1050
 - Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
 - Lokalizacja: Jaworzno
 - Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam.lambers pisze:A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
						.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- 
				
				sylwester2091
 - Posty: 277
 - Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
 - Lokalizacja: Kraków
 - Płeć:
 
- wolf78
 - Posty: 194
 - Rejestracja: 27 mar 2008, 17:13
 - Lokalizacja: Kołobrzeg
 - Gadu Gadu: 2813508
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
Witam  
    mięsko raczej się   zepsuje niż  przejdzie  
  , wykrój mięso  i będzie ok
..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj
   smaczne to owo mięsko nie będzie  :diabel2:
			
			
													..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj
					Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, 22:32 przez wolf78, łącznie zmieniany 1 raz.
									
			
									
						- 
				
				sylwester2091
 - Posty: 277
 - Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
 - Lokalizacja: Kraków
 - Płeć:
 
- Pratschman
 - Posty: 214
 - Rejestracja: 01 gru 2009, 13:31
 - Lokalizacja: Jarocin/Poznań
 - Płeć:
 
Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia 
  Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał 
 
Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
 
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny
			
			
									
									
						Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny
- 
				
				sylwester2091
 - Posty: 277
 - Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
 - Lokalizacja: Kraków
 - Płeć:
 
Ja tak samo - 3 sztuki gotoweNumLock pisze:U mnie też już gotowe 3 słoiczki
https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 6071586946
Dziś robię żeberka pieczone i do słoja z nimi
- Michal N
 - Posty: 1186
 - Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
 - Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
 - Gadu Gadu: 9361862
 - Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
 - Płeć:
 
lambers, Prywatny publiczny 
 Zajrzyj tutaj: http://reconnet.pl/viewtopic.php?t=2685 ... 6f26a96ba8 jak chłopcy dzielnie posprzątali z pieśnią na ustach 
			
			
									
									
No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki 
Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
 
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana
			
			
									
									Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"
In Omnia Paratus
						In Omnia Paratus
- klauzinski
 - Posty: 21
 - Rejestracja: 03 sty 2011, 18:55
 - Lokalizacja: Świnoujście/Wrocław
 - Gadu Gadu: 4024621
 - Tytuł użytkownika: Tradycjonalista
 - Płeć:
 
Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką?
			
			
									
									So let it be written, so let it be done.
						- Młody
 - Posty: 901
 - Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
 - Lokalizacja: Tychy
 - Gadu Gadu: 9281692
 - Płeć:
 - Kontakt:
 
Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK
			
			
									
									Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
						Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- 
				
				sylwester2091
 - Posty: 277
 - Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
 - Lokalizacja: Kraków
 - Płeć:
 
sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada.
			
			
									
									
						- 
				
				czoperadlo
 - Posty: 43
 - Rejestracja: 27 lip 2010, 22:00
 - Lokalizacja: Poznań
 - Płeć: