Tanto pisze:Może i zbyt asekuracyjnie, ale zwróć uwagę że piszą to do osoby niepełnoletniej i nie posiadającej większego doświadczenia w zadbaniu o swoje bezpieczeństwo, zwłaszcza zimą.
mea culpa. na wiek nie patrzyłem. Nawet nie przyszło mi to do głowy. Choć jestem zdania, że akurat wiek w tym wszystkim ma marginalne znaczenie.
Tanto pisze:Gdyby coś się stało takiemu 15-latkowi, a jego rodzice wiedzieli by o forum i przeczytali że namawiano tam chłopaka do takiej wyprawy, to jak myślisz gdzie szukano by odpowiedzialnych...?
Powiedz że żartujesz. Trochę chyba się zagalopowałeś się w domysłach.
A odpowiedzialnych za co ? Forum jako społeczność nie może mieć z prawnego punktu widzenia żadnej odpowiedzialności. Co najwyżej moralną. Dyskusja nie dotyczy czegoś, co jest zabronione czy nielegalne. Odpowiedzialni za dziecko są ZAWSZE rodzice/opiekunowie, więc myślę, że nie ma co wyrywać się przed szereg.
Pomijam fakt konfabulowania na temat prawdziwego celu wyjścia chłopaka z domu, bo wychodząc z takiego założenia to część z użytkowników musiałaby chodzić do lasu wyłącznie z kimś dorosłym.
Tanto pisze:Nie mam nic przeciw temu żeby młodzi ludzie wyruszali w teren w ciężkich warunkach pogodowych itp., w końcu gdzieś trzeba zdobywać doświadczenie, ale niech te pierwsze wyjazdy będą pod opieką kogoś doświadczonego.
No to też chyba po to kolega założył ten wątek, by znaleźć kompana. Zresztą wracając do pierwszego wątku jasno określił kryteria temperaturowe by wypad doszedł do skutku. Kryteria IMHO jak najbardziej akceptowalne, nawet jeśli nie ma chlopak sprzętu zimowego. Spokojnie w takich temperaturach przekima nockę przy ogniu.