Taka ciekawostka , powrót noża Horacego Kepharta .
Pzdr.
Nóż Kephart
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- borsukwacław
- Posty: 311
- Rejestracja: 12 lis 2010, 17:58
- Lokalizacja: Pomorze
- Płeć:
Nóż Kephart
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, 11:32 przez borsukwacław, łącznie zmieniany 1 raz.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
Firma condor też ma konstrukcję sygnowaną nazwiskiem Kepharta http://www.woodsmonkey.com/the-kephart- ... e-and-tool . To konstrukcja dosyć popularna, znalazłem kiedyś podobny nóż firmy brusletto, ale szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.
- borsukwacław
- Posty: 311
- Rejestracja: 12 lis 2010, 17:58
- Lokalizacja: Pomorze
- Płeć:
Chodzi bardziej o to że to prawie wierna kopia 100 letniego , oryginalnego noża Horacego Kepharta .Jakub_P pisze:Firma condor też ma konstrukcję sygnowaną nazwiskiem Kepharta http://www.woodsmonkey.com/the-kephart- ... e-and-tool . To konstrukcja dosyć popularna, znalazłem kiedyś podobny nóż firmy brusletto, ale szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.
Noży stylizowanych na Kepharty jest cała masa

Tutaj masz białego kruka w postaci oryginału i jego klona w wersji współczesnej .
Mnie się bardzo podoba i będę go miał :-> nie do używania tylko do "mania "

Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
- Tanto
- Administrator
- Posty: 1096
- Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
- Lokalizacja: Szczecin
- Gadu Gadu: 1743064
- Płeć:
Czytam i nie wiem co chciałeś przekazać, ten szlif płaski ma 2 mm czy krawędź tnąca ma 2 mm grubości (wysokości)? Muszę jednak się zgodzić - zastruganie patyka nożem w którym krawędź tnąca ma 2 mm grubości to nie lada wyzwanie, w kuchni można go zastosować do łamania kości, bo przeciąć toto niczego nie przetnie...Jakub_P pisze:...szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Ech, całe życie myślałem że jak szlif płaski to jest KT a jak niema to skandynawski.... W każdym razie jest KT na 2mm bo szlifem tego nie nazwę. Jak go znalazłem to myślałem że to robota poprzedniego właściciela uzbrojonego w kątówkę ale póżniej doczytałem że te noże takie już są. Wygląda to-to tak:



o tyle: najprostszy szlif powszechnie używany w nożach. Zwężanie ostrza rozpoczyna się na pewnej wysokości tworząc równomierny klin. Wysokość szlifu może być różna. Jeśli rozpoczyna się blisko grzbietu ostrza to jest mowa o szlifie wysokim, jeżeli blisko krawędzi tnącej to o szlifie niskim. Tego typu ostrza są wytrzymałe, jednak mają przeciętne właściwości tnące.
- Tanto
- Administrator
- Posty: 1096
- Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
- Lokalizacja: Szczecin
- Gadu Gadu: 1743064
- Płeć:
Pozostaje jeszcze dodać że krawędź tnąca to krawędź, a nie płaszczyzna, kąt czy cokolwiek innego i rozróżniamy KT prostą (gładką), prostą+ząbkowaną i ząbkowaną (lub falistą jak np w pikutku).
Tu jest wyjaśnienie z obrazkami http://www.swiatnozy.pl/2015/06/14/rodz ... i-tnacych/
Do tego co nazywasz KT bardziej pasuje określenie płaszczyzna ostrza. W zależności od przeznaczenia lub fantazji właściciela noża ostrze może mieć różny kąt (najczęściej 15 do 30 stopni), nie znaczy to jednak że szlif płaski będzie miał ten sam kąt co ostrze. Kąt pod jakim jest zrobiony szlif płaski będzie wynikał z grubości i szerokości klingi oraz tego czy będzie zrobiony na całej szerokości czy na fragmencie (tak jak jest na grafice którą zamieścił Zirkau). Te dwa milimetry o których piszesz to właśnie miejsce w którym przecinają się te kąty.
Moim zdaniem nóż którym nie da się zastrugać patyka nie nadaje się do kuchni, a każdy zadbany kuchenniak żre patyki jak wygłodniały rekin
Tu jest wyjaśnienie z obrazkami http://www.swiatnozy.pl/2015/06/14/rodz ... i-tnacych/
Do tego co nazywasz KT bardziej pasuje określenie płaszczyzna ostrza. W zależności od przeznaczenia lub fantazji właściciela noża ostrze może mieć różny kąt (najczęściej 15 do 30 stopni), nie znaczy to jednak że szlif płaski będzie miał ten sam kąt co ostrze. Kąt pod jakim jest zrobiony szlif płaski będzie wynikał z grubości i szerokości klingi oraz tego czy będzie zrobiony na całej szerokości czy na fragmencie (tak jak jest na grafice którą zamieścił Zirkau). Te dwa milimetry o których piszesz to właśnie miejsce w którym przecinają się te kąty.
Moim zdaniem nóż którym nie da się zastrugać patyka nie nadaje się do kuchni, a każdy zadbany kuchenniak żre patyki jak wygłodniały rekin

"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."