www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nóż Kephart
Autor Wiadomość
borsukwacław 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 312
Skąd: Pomorze
Wysłany: 2019-01-13, 02:23   Nóż Kephart

Taka ciekawostka , powrót noża Horacego Kepharta .
https://www.youtube.com/w...2&v=tA00VxcamT8
Pzdr.
_________________
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .

Pomorska Grupa Knives
Ostatnio zmieniony przez borsukwacław 2019-01-13, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jakub_P 

Wiek: 16
Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 84
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2019-01-13, 11:08   

Firma condor też ma konstrukcję sygnowaną nazwiskiem Kepharta http://www.woodsmonkey.co...-knife-and-tool . To konstrukcja dosyć popularna, znalazłem kiedyś podobny nóż firmy brusletto, ale szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.
_________________
lasy,góry- https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
kopalnie,opuszczone- https://photos.app.goo.gl/A9mDfZRmuCZTx1Gg9
 
     
borsukwacław 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 312
Skąd: Pomorze
Wysłany: 2019-01-13, 13:19   

Jakub_P napisał/a:
Firma condor też ma konstrukcję sygnowaną nazwiskiem Kepharta http://www.woodsmonkey.co...-knife-and-tool . To konstrukcja dosyć popularna, znalazłem kiedyś podobny nóż firmy brusletto, ale szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.

Chodzi bardziej o to że to prawie wierna kopia 100 letniego , oryginalnego noża Horacego Kepharta .
Noży stylizowanych na Kepharty jest cała masa ;-) sam miałem ze 3 , w rękach miałem ze 20-cia .
Tutaj masz białego kruka w postaci oryginału i jego klona w wersji współczesnej .
Mnie się bardzo podoba i będę go miał :-> nie do używania tylko do "mania " ;-)
Pzdr.
_________________
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .

Pomorska Grupa Knives
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 996
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-01-13, 15:05   

Jakub_P napisał/a:
...szlif płaski z krawędzią tnącą o wysokości 2mm nadaje się co najwyżej do kuchni, zastruganie tym patyka to wyzwanie.

Czytam i nie wiem co chciałeś przekazać, ten szlif płaski ma 2 mm czy krawędź tnąca ma 2 mm grubości (wysokości)? Muszę jednak się zgodzić - zastruganie patyka nożem w którym krawędź tnąca ma 2 mm grubości to nie lada wyzwanie, w kuchni można go zastosować do łamania kości, bo przeciąć toto niczego nie przetnie...
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Zirkau 


Pomógł: 18 razy
Wiek: 104
Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 1984
Skąd: Zirkau
Wysłany: 2019-01-13, 15:48   

albo szlif płaski jest albo go nie ma. Jak KT ma wysokość 2mm, to to nie jest szlif płaski..... a jak ma grubość 2mm, to to nie jest KT :D
 
     
Jakub_P 

Wiek: 16
Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 84
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2019-01-13, 16:08   

Ech, całe życie myślałem że jak szlif płaski to jest KT a jak niema to skandynawski.... W każdym razie jest KT na 2mm bo szlifem tego nie nazwę. Jak go znalazłem to myślałem że to robota poprzedniego właściciela uzbrojonego w kątówkę ale póżniej doczytałem że te noże takie już są. Wygląda to-to tak:
_________________
lasy,góry- https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
kopalnie,opuszczone- https://photos.app.goo.gl/A9mDfZRmuCZTx1Gg9
 
     
Zirkau 


Pomógł: 18 razy
Wiek: 104
Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 1984
Skąd: Zirkau
Wysłany: 2019-01-14, 07:55   



o tyle: najprostszy szlif powszechnie używany w nożach. Zwężanie ostrza rozpoczyna się na pewnej wysokości tworząc równomierny klin. Wysokość szlifu może być różna. Jeśli rozpoczyna się blisko grzbietu ostrza to jest mowa o szlifie wysokim, jeżeli blisko krawędzi tnącej to o szlifie niskim. Tego typu ostrza są wytrzymałe, jednak mają przeciętne właściwości tnące.
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 996
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-01-16, 00:25   

Pozostaje jeszcze dodać że krawędź tnąca to krawędź, a nie płaszczyzna, kąt czy cokolwiek innego i rozróżniamy KT prostą (gładką), prostą+ząbkowaną i ząbkowaną (lub falistą jak np w pikutku).
Tu jest wyjaśnienie z obrazkami http://www.swiatnozy.pl/2...awedzi-tnacych/

Do tego co nazywasz KT bardziej pasuje określenie płaszczyzna ostrza. W zależności od przeznaczenia lub fantazji właściciela noża ostrze może mieć różny kąt (najczęściej 15 do 30 stopni), nie znaczy to jednak że szlif płaski będzie miał ten sam kąt co ostrze. Kąt pod jakim jest zrobiony szlif płaski będzie wynikał z grubości i szerokości klingi oraz tego czy będzie zrobiony na całej szerokości czy na fragmencie (tak jak jest na grafice którą zamieścił Zirkau). Te dwa milimetry o których piszesz to właśnie miejsce w którym przecinają się te kąty.

Moim zdaniem nóż którym nie da się zastrugać patyka nie nadaje się do kuchni, a każdy zadbany kuchenniak żre patyki jak wygłodniały rekin ;-)
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10