Nasze nowe zabaweczki :D cz. 2
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- konradraku
- Tytuł użytkownika: Leśny MacGyver
- Tytuł użytkownika: Leśny MacGyver
tutaj tego nie ma. Można naprawdę mocno wysunąć knot i pięknie świeci. Ponadto świeci stabilnym światłem (podobnie jak inna Petromax HL1 która mam). Ten przepływ dobrze stabilizuje płomień (naprawdę działa). Możesz też spróbować zrobić jak kolega proponuje., rozwiercając kilka otworów. Ja mogę tylko potwierdzić, ze ten Feuerhand jest naprawdę dobrze jakościowo zrobiony.mwitek pisze:Lampki naftowe mają klimat. Mam jakąś zwykłą, tani a i też niezawodnie działa. Tylko kopci, trzeba raczej delikatnie wysuwać knot. Chcąc mieć dużo dużo światła zaraz mamy okopcony klosz.
A jak tutaj?

Ba, chyba mogę odważyć się nawet do porównania, że rozkręcona na max świeci podobnie jak mała lampa gazowa, tylko cieplejszym światłem

Oczywiscie do większych lamp gazowych czy ciśnieniowych benzynówek i naftówek nie ma co równaż, bo te potrafią dać dużo więcej światła, ale kosztem zużycia paliwa i często hałasu (szumu).
- mwitek
- Tytuł użytkownika: nienachalnie młody
Poka fotoJakub_P pisze:Jeśli okapca klosz, i nie jesteś do niej specjalnie przywiązany to dorób/zwiększ otwory wentylacyjne. Ja wywierciłem w marketowej ,,kopciłce" kilka dziur fi 6 i klosz nawet przy knocie wysuniętym na pół centymetra jest w miarę czysty.

W sumie przywiązany jakoś mocno nie jestem więc mógłbym spróbować ją zmodyfikować
Jakub_P pisze: Ja wywierciłem w marketowej ,,kopciłce" kilka dziur fi 6 i klosz nawet przy knocie wysuniętym na pół centymetra jest w miarę czysty.
eee, to jak, rozwiercenie działa czy nie ?Jakub_P pisze:do lasu nie widzę sensu jej targać bo śmierdzi i kopci, .

Dokładnie te, u góry wentylacja jest rozwiązana wystarczająco. Gorące gazy porzez konwekcję uchodzą górą, ale przez otworki na dole nie nadąża dochodzić świeże powietrze, nafta spala się z ograniczonym dostępem tlenu i zaczyna kopcić. Mwitek po zdjęciu kolegi Zirkau chyba w paincie nie muszę rysować, ale przy okazji zdjęcia ci cyknę.
- hycek
- Gadu Gadu: 3364770
- Tytuł użytkownika: hycek
Waga 9kg z kominem.Gabarytowo spokojnie wchodzi do plecaka polskiej armii.(specjalnie położyłem słomkę do picia na piecu a piec na podkładce do jedzenia żeby było widać wymiary)pocieszny pisze:jaka waga?nie żeby negował sens, bo fajnie mieć ciepło w namiocie, ale trocche to gabarytowo duże chyba,
bez sanek to chyba kiepsko się nosi
Jak dla mnie bomba,po płaskim i w lekkie góry.W zimię jeżdżę na nocki w zasadzie częściej niż w lato.
,,- Mieszczuch jesteś.Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
- hycek
- Gadu Gadu: 3364770
- Tytuł użytkownika: hycek
Paliłem już w tym piecyku i efekt super,mało''pali'',temp pieca 267st na małym ogniu,martwi mnie temp komina dochodzi do 212st na dole,może jakiś szyber wymyślę bo boję się o rury kominowe(drogie paskudztwo)
Namiot planuję zrobić na pół z Tauro pomieści ok 4 osób,Tauro zrobił już zarąbisty projekt,materiał z pałatek wojskowych z doszytym materiałem od spodu by wyżej było(zużyjemy 6szt)
Będziemy szyć ręcznie,na wiosnę wypad i w plenerze będziemy się bawić w krawców.
Namiot planuję zrobić na pół z Tauro pomieści ok 4 osób,Tauro zrobił już zarąbisty projekt,materiał z pałatek wojskowych z doszytym materiałem od spodu by wyżej było(zużyjemy 6szt)
Będziemy szyć ręcznie,na wiosnę wypad i w plenerze będziemy się bawić w krawców.
,,- Mieszczuch jesteś.Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
pałątki robią nawet nie bez doszywanych cudów, tylko jedna wada że 1 osobowa się robi 
ale ogólnie polskie pałatki są całkiem popularne na świecie włąśnie do takich celów
co do tem komina zawsze można zużyć stary koc gaśniczy i obszyć nim wyjście komina z namiotu te materiały wytrzymują takie temperatury

ale ogólnie polskie pałatki są całkiem popularne na świecie włąśnie do takich celów

co do tem komina zawsze można zużyć stary koc gaśniczy i obszyć nim wyjście komina z namiotu te materiały wytrzymują takie temperatury
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Zawsze można podróżować jak 'odkrywcy' afryki - bierzesz kilku tubylców, dajesz im butelkę chleba, a oni z wdzięczności targają twoje gratypocieszny pisze:jaka waga?nie żeby negował sens, bo fajnie mieć ciepło w namiocie, ale trocche to gabarytowo duże chyba,
bez sanek to chyba kiepsko się nosi

"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."