www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Z czym na grilla
Autor Wiadomość
Bastion 
nizinny taternik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 381
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2018-04-22, 21:39   Z czym na grilla

Witam,
Dzisiaj grillowałem bulwy topinamburu i ziarnopłon(w całości+ alufolia).
Pychota.
Naszła mnie refleksja... co by tu jeszcze...
Pomysł na przyszły weekend to kłącza pałki wodnej w połączeniu z boczkiem.:)

Macie jakieś własne przepisy na leśny grill?

Pozdrawiam
Bastion
_________________
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 23
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 908
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2018-04-23, 10:05   

Generalnie, to wszystko można wrzucić na grilla :)
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Zirkau 


Pomógł: 18 razy
Wiek: 102
Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 1979
Skąd: Zirkau
Wysłany: 2018-04-23, 12:23   

Kłącza trzcin, czy grążela (ale nie o tej porze roku). Ogólnie po zimie, klaczą obecnie nie są zbyt bogate w składniki.

Spróbuj sarniny czy ryb. Psina tez jest dobra, byle pies nie był za stary.

Teraz dobry okres na sałatkę z młodych pokrzyw czy mniszka. Dobry dodatek do ww. mięsa.

Względnie kuraki. Jak nie możesz złapać czegoś w lesie, to można kupić przynieść i po prostu nauczyć się sprawiać. Czasem na wioskach da się jeszcze wyrwać żywą kurę czy kaczkę - masz wówczas pewność ze jest świeża. (choć super świeżość cenna jest u ryb. Drób, szczególnie dziki, dobrze jest jak kruszeje ze 2-3 dni - znacznie to poprawia jakość mięsa. Bez tego, potrafi być suche i łykowate).

Wiele gatunków ma obecnie okresy ochronne. Dotyczy to nie tylko dużych zwierząt ale też kuraków czy ryb. Warto sprawdzić, które zwierzęta nie podlegają żadnej ochronie.
 
     
jerjan 

Dołączył: 13 Wrz 2018
Posty: 1
Skąd: Lubin
Wysłany: 2018-09-13, 13:26   

Podobno w Polsce jest teraz wysyp trufli. Da to się wykorzystać na grillu? Znalazł wgl ktoś z Was kiedyś trufla?
 
     
Predator 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 109
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-14, 19:50   

Moje odkrycie roku to czosnek z żaru ogniska, ale na grillu też wychodzi. Traci swoją jadowitość a zostaje samo dobro. Sam daniem głównym nie będzie, ale super jako dodatek do wszystkiego.
_________________
http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko
 
     
Volo 
Wilczy Pasterz


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 68
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-09-15, 07:35   

Czesnek jest super, ale żeby zachował właściwości (bakteriobójcze i grzybiczne) należy go przed pieczeniem lekko zgnieść. Ja gniotę całą główkę "od góry" albo obijam ją lekko nożem aby rozgieść lekko ząbki.
_________________
Daj acz ja pobruszę a ty skocz do piwnicy po piwo.
 
 
     
mar_kow 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Cze 2014
Posty: 125
Skąd: Mazury
Wysłany: 2018-09-15, 09:03   

Czosnek najlepiej piec w żarze ogniska w główce w folii. Kilka kropel oliwy z oliwek i soli - po wolnym upieczeniu wszystko ładnie odchodzi...
Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka... :)
 
     
hycek 
hycek


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 179
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-09-15, 09:29   

Ja też piekę czosnek w folii z dodatkiem oliwy.Wychodzi pierwsza klasa nawet dzieci jedzą,słodki jest. Ostatnio nauczyłem się z kuchnikwasiora
fajnego patentu,do środka między folię a
potrawę dajesz papier do pieczenia,nie przypala się i przykleja no i przede wszystkim jest zdrowe.
_________________
,,- Mieszczuch jesteś Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
 
 
     
pocieszny 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 24 Kwi 2017
Posty: 162
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2018-09-15, 10:07   

mar_kow napisał/a:

Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka... :)

smaczne ale smakiem te wszytkie bije na głowe zielony gołąbek, polecam sprawdzić jest na prawde ekstra ;)

oprócz normalnego pieczenia, czasem robie z serem (najlepsze owcze albo kozie), rewelacja :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9