Z czym na grilla |
Autor |
Wiadomość |
Bastion
nizinny taternik

Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 386 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2018-04-22, 21:39 Z czym na grilla
|
|
|
Witam,
Dzisiaj grillowałem bulwy topinamburu i ziarnopłon(w całości+ alufolia).
Pychota.
Naszła mnie refleksja... co by tu jeszcze...
Pomysł na przyszły weekend to kłącza pałki wodnej w połączeniu z boczkiem.:)
Macie jakieś własne przepisy na leśny grill?
Pozdrawiam
Bastion |
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni... |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1019 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
|
|
|
 |
Zirkau

Pomógł: 18 razy Wiek: 104 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 1984 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2018-04-23, 12:23
|
|
|
Kłącza trzcin, czy grążela (ale nie o tej porze roku). Ogólnie po zimie, klaczą obecnie nie są zbyt bogate w składniki.
Spróbuj sarniny czy ryb. Psina tez jest dobra, byle pies nie był za stary.
Teraz dobry okres na sałatkę z młodych pokrzyw czy mniszka. Dobry dodatek do ww. mięsa.
Względnie kuraki. Jak nie możesz złapać czegoś w lesie, to można kupić przynieść i po prostu nauczyć się sprawiać. Czasem na wioskach da się jeszcze wyrwać żywą kurę czy kaczkę - masz wówczas pewność ze jest świeża. (choć super świeżość cenna jest u ryb. Drób, szczególnie dziki, dobrze jest jak kruszeje ze 2-3 dni - znacznie to poprawia jakość mięsa. Bez tego, potrafi być suche i łykowate).
Wiele gatunków ma obecnie okresy ochronne. Dotyczy to nie tylko dużych zwierząt ale też kuraków czy ryb. Warto sprawdzić, które zwierzęta nie podlegają żadnej ochronie. |
|
|
|
 |
jerjan
Dołączył: 13 Wrz 2018 Posty: 1 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2018-09-13, 13:26
|
|
|
Podobno w Polsce jest teraz wysyp trufli. Da to się wykorzystać na grillu? Znalazł wgl ktoś z Was kiedyś trufla? |
|
|
|
 |
Predator

Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-09-14, 19:50
|
|
|
Moje odkrycie roku to czosnek z żaru ogniska, ale na grillu też wychodzi. Traci swoją jadowitość a zostaje samo dobro. Sam daniem głównym nie będzie, ale super jako dodatek do wszystkiego. |
_________________ http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko |
|
|
|
 |
Volo
Wilczy Pasterz

Dołączył: 08 Wrz 2009 Posty: 81 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-09-15, 07:35
|
|
|
Czesnek jest super, ale żeby zachował właściwości (bakteriobójcze i grzybiczne) należy go przed pieczeniem lekko zgnieść. Ja gniotę całą główkę "od góry" albo obijam ją lekko nożem aby rozgieść lekko ząbki. |
_________________ Daj acz ja pobruszę a ty skocz do piwnicy po piwo. |
|
|
|
 |
mar_kow

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Cze 2014 Posty: 136 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2018-09-15, 09:03
|
|
|
Czosnek najlepiej piec w żarze ogniska w główce w folii. Kilka kropel oliwy z oliwek i soli - po wolnym upieczeniu wszystko ładnie odchodzi...
Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka... |
|
|
|
 |
hycek
hycek

Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Mar 2016 Posty: 300 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2018-09-15, 09:29
|
|
|
Ja też piekę czosnek w folii z dodatkiem oliwy.Wychodzi pierwsza klasa nawet dzieci jedzą,słodki jest. Ostatnio nauczyłem się z kuchnikwasiora
fajnego patentu,do środka między folię a
potrawę dajesz papier do pieczenia,nie przypala się i przykleja no i przede wszystkim jest zdrowe. |
_________________ ,,- Mieszczuch jesteś Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. '' |
|
|
|
 |
pocieszny

Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Kwi 2017 Posty: 185 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 2018-09-15, 10:07
|
|
|
mar_kow napisał/a: |
Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka... |
smaczne ale smakiem te wszytkie bije na głowe zielony gołąbek, polecam sprawdzić jest na prawde ekstra
oprócz normalnego pieczenia, czasem robie z serem (najlepsze owcze albo kozie), rewelacja |
|
|
|
 |
|