Jakoś się rozpędziłem w tym roku, i zrobiłem nalewkę z 5kg aronii.
A było tak. 5kg to przecież nie dużo

0,5l spirytusu na 1,5 litra płynu a to oznacza całe 2 litry ! spirytusu. No i wyszło że mam niemal 9 litrów płynu, a to daje 18! połówek

No całkiem nieźle. cukru nie sypałem więcej i bez tego wyszło bardzo słodkie.
Teraz wziąłem się za maliny. Ale inną metodą.
Zebrane maliny zalałem wódką tak, by były w całości zakryte. Postały tak 3 dni i zlałem cały płyn (i odstawiłem ofkors) a maliny zasypałem cukrem w ilości 0,5kg cukru/kg malin. Po 5 dniach, cały cukier się rozpuścił i maliny puściły jeszcze z 0,6/kg syropu. Dziś odsączam maliny i syrop łącze z wcześniej odlanym płynem.
A to wszystko do piwnicy i na gwiazdkę winno mieć właściwy aromat i smak!.
pozdrawiam.