
Kuskus i co dalej?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
A dlaczego nie chcesz traktować kuskus na równi za makaranem? Dodatki, sosy można te same. Przy czym kuskus na słodko jest beeeee
(w przeciwieństwie do makaronu).
Suszone mięso: Yerky czy Peminkan (zmielony Yerky
), dorzucone do sosu nie jest już "suszonym".
Polska sucha, kabanosy to przecież też suszone mięso.
Konserwa z biedronki "gulasz angielski" - jest świetna na ognisko, pieczona itp. a na zimno też dobra. (turystyczna ma więcej kalorii a więc smalcu).

Suszone mięso: Yerky czy Peminkan (zmielony Yerky

Polska sucha, kabanosy to przecież też suszone mięso.
Konserwa z biedronki "gulasz angielski" - jest świetna na ognisko, pieczona itp. a na zimno też dobra. (turystyczna ma więcej kalorii a więc smalcu).
- Dźwiedź
- Posty: 690
- Rejestracja: 22 wrz 2013, 21:25
- Lokalizacja: GoldenCity
- Tytuł użytkownika: brat cebka
- Płeć:
Kiedyś jako deserek na zlocie Bushcrafta zrobiłem :Zirkau pisze:... kuskus na słodko jest beeeee ...
Kubek bakalii z dodatkiem suszonych śliwek i moreli.
Odrobina pieprzu i papryki !
około litra wody
i całość zagotować, można dodać cukru lub miodu dla smaku
Odstawić z ognia
Poczym dosypać kuskus, około 3/4 kubka - ilość dobrać tak by było niczym weddyjska halawa (b. gęsta kasza manna ), pamiętając że chwilę naciąga - przestać dosypywać jak się wydaje że trzeba jeszcze troszkę.
Powyższe proporcje to tak na 3-4 osoby. ( kubek miał około 0,4 l )
Oczywiście jak kto nie lubi kuchni indyjskiej to nie będzie mu smakowało.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Do kuskusa stosuję suszoną włoszczyznę (nie znalazłem jeszcze innych suszonych warzyw) - w oszołomie i tesco na pewno dostaniesz. Do tego sos (knorr lub inny) do krótkiego gotowania (1-3min), najczęściej 0,5 saszetki do porcji obiadowej. Przyprawy wedle uznania (warto dodać więcej soli, bo się w końcu traci na szlaku
). Dodatkowo oliwa z oliwek (kupuję małą butelkę plastikową 0,25-0,3l i w tym noszę). Dobowa ilość wedle uznania.
Mięso - kabanosy szczelnie pakowane (można nosić bez obawy, że się popsują) lub yerky. Polecam to ostatnie choć drogie
Kuskus można zastąpić makaronem nudle (trochę więcej go potrzeba i więcej miejsca zajmuje).
Kuskus z sosem, włoszczyzną i przyprawami mieszam i pakuję do woreczków przed wyjściem. Mięso oddzielnie.
Całość wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać około 2-3min.

Mięso - kabanosy szczelnie pakowane (można nosić bez obawy, że się popsują) lub yerky. Polecam to ostatnie choć drogie

Kuskus można zastąpić makaronem nudle (trochę więcej go potrzeba i więcej miejsca zajmuje).
Kuskus z sosem, włoszczyzną i przyprawami mieszam i pakuję do woreczków przed wyjściem. Mięso oddzielnie.
Całość wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać około 2-3min.
Polecam kuskus + tuńczyk w oleju z puszki + mini ketchup z maca.
Ewentualnie kuskus + sałatka z łososiem z puszki z Biedy americana lub mexicana.
Ewentualnie kuskus + sałatka z łososiem z puszki z Biedy americana lub mexicana.
http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko
- GawroN
- Posty: 649
- Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
- Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
- Płeć:
kubush, i jak ?
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS