PRZYCZEPKA ROWEROWA
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- siux
- Tytuł użytkownika: Karol
Przez przypadek trafiłem na takie cudo...
przyczepka
... i tak pomyślałem, dlaczego ciągle widzę dyskusję na temat sakw, a o takim wynalazku cisza? Zastanawiam się czy to nie jest wygodniejsze niż obwieszanie roweru sakwami niczym choinki na Boże Narodzenie. Sama przyczepka ma 8 kg + ładunek więc pewnie trzeba mocniej cisnąć na pedały, ale ciekawe czy komfort kierowania rowerem nie jest większy niż w przypadku gdy ma się sakwy z tyłu, z boku i jeszcze z przodu! Co jest lepsze na kilkudniowe wyprawy?
Czy ktoś z Was miał przyjemność coś takiego używać, czy ktoś ma porównanie między sakwami a przyczepką? Pytam szczególnie te osoby, które robią wypady dłuższe niż 2 doby.
przyczepka
... i tak pomyślałem, dlaczego ciągle widzę dyskusję na temat sakw, a o takim wynalazku cisza? Zastanawiam się czy to nie jest wygodniejsze niż obwieszanie roweru sakwami niczym choinki na Boże Narodzenie. Sama przyczepka ma 8 kg + ładunek więc pewnie trzeba mocniej cisnąć na pedały, ale ciekawe czy komfort kierowania rowerem nie jest większy niż w przypadku gdy ma się sakwy z tyłu, z boku i jeszcze z przodu! Co jest lepsze na kilkudniowe wyprawy?
Czy ktoś z Was miał przyjemność coś takiego używać, czy ktoś ma porównanie między sakwami a przyczepką? Pytam szczególnie te osoby, które robią wypady dłuższe niż 2 doby.
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
https://picasaweb.google.com/traper.w
1. sakwy
2. jak ilość ładunków przekracza, normalne, komfortowe umiejscowienie sakw wówczas przyczepa.
Przyczepa stawia dodatkowy opór, utrudnia manewrowanie, ale pozwala obniżyć środek ciężkości. Ja z przyczepki się wyleczyłem, ale nie zaprzeczę, że daje też pewne możliwości.
[ Dodano: 2014-04-11, 21:15 ]
1. sakwy
2. jak ilość ładunki przekracza, normalne umiejscowienie sakw wówczas przyczepa.
Przyczepa stawia dodatkowy opór, utrudnia manewrowanie, ale pozwala obniżyć środek ciężkości. Ja z przyczepki się wyleczyłem, ale nie zaprzeczę, że daje też pewne możliwości.
Zastanów się czy Extrawheel nie będzie lepsza ( z kołem jak w rowerze )

2. jak ilość ładunków przekracza, normalne, komfortowe umiejscowienie sakw wówczas przyczepa.
[ Dodano: 2014-04-11, 21:15 ]
1. sakwy
2. jak ilość ładunki przekracza, normalne umiejscowienie sakw wówczas przyczepa.
Zastanów się czy Extrawheel nie będzie lepsza ( z kołem jak w rowerze )

- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Nie będę tu nikogo namawiał do kupna czy też odradzał ów zakup.
Pozwolę sobie jednak na taki krótki komentarz;
zwróćcie uwagę na odległość/ długość uchwytu który montowany jest do osi roweru. W przypadku zdjęcia które tu umieszczę poniżej, przyczepka/ ów element dostosowany jest do średnicy koła 26 cala. Przy średnicy 28' wchodzi w grę opona tylko średniej grubości bieżnika 1, 4 - 1, 75" nic powyżej. Generalnie ten wózek wizualnie i funkcyjnie jest jak najbardziej OK.
Dodam tu jeszcze, że swoją wiedzę opieram na zakupie jaki dokonał kolega. Wcześniej pożyczał dwukołowe wózki. Postawił na przyczepkę jednokołową a to z racji tego, że jest bardziej manewrowa niż te dwukołówki. Stawia mniejszy opór toczenia a przeszkody omija prawie idealnie jak tylna oś roweru.

zdjęcie pobrane z sieci
Pozwolę sobie jednak na taki krótki komentarz;
zwróćcie uwagę na odległość/ długość uchwytu który montowany jest do osi roweru. W przypadku zdjęcia które tu umieszczę poniżej, przyczepka/ ów element dostosowany jest do średnicy koła 26 cala. Przy średnicy 28' wchodzi w grę opona tylko średniej grubości bieżnika 1, 4 - 1, 75" nic powyżej. Generalnie ten wózek wizualnie i funkcyjnie jest jak najbardziej OK.
Dodam tu jeszcze, że swoją wiedzę opieram na zakupie jaki dokonał kolega. Wcześniej pożyczał dwukołowe wózki. Postawił na przyczepkę jednokołową a to z racji tego, że jest bardziej manewrowa niż te dwukołówki. Stawia mniejszy opór toczenia a przeszkody omija prawie idealnie jak tylna oś roweru.

zdjęcie pobrane z sieci
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 19:20 przez yaktra, łącznie zmieniany 1 raz.
- greenshadow
- Tytuł użytkownika: bywam
yaktra, ale można kupić tą przyczepkę z mocowaniem pod 28" i wtedy będzie dłuższy ten element?
[center]
| Zielona Strona |[/center]
| Zielona Strona |[/center]
- yaktra
Nie wiem Kolego. Ja tylko zwracam uwagę ewentualnym kupującym/ zainteresowanym, że warto o ten wymiar podpytać. Miałem ten element w ręku przed zamontowaniem i widok zaraz po montażu. Odległość opony od, nazwijmy to widełkami, była może ze 2 cm. Zatem warto podpytać sprzedającego. Podzielam jednak Twoje zdanie - być może są i takie, ostatecznie, wysokich facetów nie brakuje a ci wybierają tylko i wyłącznie wymiar koła 28', zatem i wózki powinny być odpowiednio dostosowane...greenshadow pisze:yaktra, ale można kupić tą przyczepkę z mocowaniem pod 28" i wtedy będzie dłuższy ten element?
pozdrawiam

Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
- siux
Dzieki Yaktra za podpowiedź bo też mam koła 28, a nie pomyślałem o tym mankamencie...
Ale generalnie wyczytuję z Twojej wypowiedzi pozytywną opinię odnośnie samej przyczepki, to się cieszę:)
Ale generalnie wyczytuję z Twojej wypowiedzi pozytywną opinię odnośnie samej przyczepki, to się cieszę:)
- yaktra
Gdyby nie inne wydatkiAle generalnie wyczytuję z Twojej wypowiedzi pozytywną opinię odnośnie samej przyczepki, to się cieszę:)

Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
- siux
Tyle, że ExtraWheel kosztuje ponad 6 stówek i trzeba dokópić sakwy, bo to tylko gołe koło z mocowaniem!!!
- hejtyniety
- Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
ale używkę da się wyrwać za 250 zł. Sam się kiedyś skusiłem, tyle, że na starszy model, czyli z bocznymi siatkami na bagaż a nie stelażem do sakw. Moim zdaniem warto, jest krócej i lżej niż w przypadku pierwszej zaprezentowanej przyczepki. Ale generalnie bazą dalej powinien zostać rower - potwierdzi to każdy kto miał jakieś przygody gdzie trzeba było rower przenieść czy przewieść w środku komunikacji miejskiej.
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
- hejtyniety
Przy czym należy dodać, że aby przekroczyć możliwości załadunku normalnego wyprawowego roweru trzeba się naprawdę dużo napakować. W przyszłym roku planuję zamknąć pierścień wokół Bałtyku - jakieś 1,5 miecha na rowerze przez kraje, gdzie szama jest droga. Być może wtedy przyda się przyczepka wyładowana żarciem 

Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
- siux
to przyczepkę typu Extrawheel mógłby zrobić sam i pewnie nie wyszłoby drożej niż stówka. Jak planujesz taką wyprawę to może warto spróbować, a jakieś koło i kilka innych elementów na pewno u siebie znajdziesz. 

nie to miałem na myśli, raczej problem z wejściem z rowerem do pociągu a potem powrót po przyczepkę i przeciskanie się z tym wszystkim. Najzabawniej bywa w pociągach bez przedziałów rowerowych:ładując się do pkp odpinasz przyczepkę. odpięcie/przypięcie zajmuje jakieś 3-4 sekudy
A jak jeszcze pociąg jest wyładowany do pełna ludźmi to dopiero zabawa

- hejtyniety
Kubush, na tej zasadzie jakakolwiek jazda "towarowa" jest ryzykiem. Nie zmienia to faktu, że pierw proponuję obciążyć do granic możliwości rower a dopiero później bawić się w przyczepkę. (wyjątek - "stacjonarne" imprezy, gdzie rowerem tylko dojeżdżamy, zrzucamy balast i na miejscu cieszymy się z lekkiego rowerka (np. szosowego) )
Ja przyczepkę już mam, więc samoróbki robić nie będę. Natomiast wykonanie tego nie jest takie proste i oczywiste. Spotkałem się natomiast z ciekawym projektem podobnym do EW opartym o przedni widelec i koło - co prawda największą wątpliwość dalej budzi we mnie element kluczowy, czyli spięcie przyczepki z rowerem, ale jakoś tam dają radę budżetowo...
Ja przyczepkę już mam, więc samoróbki robić nie będę. Natomiast wykonanie tego nie jest takie proste i oczywiste. Spotkałem się natomiast z ciekawym projektem podobnym do EW opartym o przedni widelec i koło - co prawda największą wątpliwość dalej budzi we mnie element kluczowy, czyli spięcie przyczepki z rowerem, ale jakoś tam dają radę budżetowo...
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
hejtyniety, tak z ciekawości czy przy rowerach jest podawana maksymalna ładowność ?
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
- kamykus
- Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Z tego co pamiętam, każdy rower ma w instrukcji maksymalnie obciążenie dla ramy.
Edit: W moim Eurobike pisze o 140kg
Edit: W moim Eurobike pisze o 140kg
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, 20:53 przez kamykus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
- hejtyniety
Jeden szybkozamykacz do EW bym potrzebował, bo na razie mam tylko nakrętki na pełną oś
Większość rowerów nie ma podanej ładowności, czasami jedynie bagażniki mają coś tam napisane. Kiedyś też szukałem informacji na ten temat i jedyne co udało mi się znaleźć to jakaś tam europejska norma która stwierdza, że jeżeli nie jest napisane inaczej każdy produkt powinien mieć nośność 150 kg.

Większość rowerów nie ma podanej ładowności, czasami jedynie bagażniki mają coś tam napisane. Kiedyś też szukałem informacji na ten temat i jedyne co udało mi się znaleźć to jakaś tam europejska norma która stwierdza, że jeżeli nie jest napisane inaczej każdy produkt powinien mieć nośność 150 kg.
- hejtyniety