Gryf pisze:Ma ktoś przepis na wyroby z mniszka niż soki i syropy? Na surowo jadłem płatki z kwiatostanu ale tylko w ramach degustacji.
Sałatka wiosenna z liśćmi babki i mlecza
- szklanka pokrojonych liści zielonej sałaty
- szklanka pokrojonych na drobne kawałki młodych liści mlecza
- szklanka poszatkowanych cienko młodych liści babki
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
sos: 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- zmiażdżony ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól i pieprz
Wymieszaj ze sobą składniki sałatki, po czym polej sosem.
Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów.
Młode liście są bardzo popularną jarzyną-surówką we Francji (stąd nazwa - francuska sałata). Można też dodawać je do omletów lub podpłomyków. Zbiera się je tylko na przedwiośniu, gdy tworzą rozetę (oprócz najniższych, gorzkich liści). Warto przedtem przykryć rośliny np. słomą, ciemną folią lub naczyniem, aby wybielić liście, tracą wtedy goryczkę. Rosjanie radzą wymoczyć je przez pół godziny w słonej wodzie lub przegotować w dwóch wodach z domieszką octu.
Korzenie mniszka zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną (przed ruszeniem wegetacji). Rozcięte wzdłuż suszy się i przyrumienia na ogniu (15 min) - stają się wtedy chrupkie i słodkawe. Można ich użyć do herbaty lub zemleć i używać jako kawę. Można też spożywać korzenie gotowane - polecane są wtedy dla cukrzyków.
Pąki kwiatowe bez nasady szypuły blanszowane lub obsmażane w oleju mają 5°H. Doskonałe są kwiaty smażone w cieście naleśnikowym. Można też zrobić puree z korzeni, liści i kwiatów.
Syrop z kwiatów mniszka jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym a jego biały sok ma zmniejszać ból po ugryzieniach owadów.
[ Dodano: 2011-12-01, 21:27 ]
płatki kwiatów można suszyć i używać jako namiastka szafranu!
[ Dodano: 2016-04-22, 07:37 ]
W tym roku smażyłam kwiaty w cieście (można je jeść na słono lub słodko) oraz pączki mlecza smażone i potem posypane tartą bułką. Smakowało. Teraz kolej na zrobienie zapasu miodu.