Niedziela.
Start z rana. Nasz mercedes klasy SS sunął płatnymi autostradami wprost do górzystych terenów. Podróż z zepsutą klimą i niedziałającym nawiewem jest doprawdy niezapomnianym przeżyciem, gdy słońce praży a w okolicy ni drzewa, ni krzewu (a że nawiew nie działa okazało się dopiero o świcie dnia wyjazdowego.. :/ ). Ale wiemy.. wiemy, że za 666 km czeka na nas Pasiek ze strawą i zimnym piwkiem. Też nie wierzyłam w ten kilometrowy zbieg okoliczności, ale widocznie sam rogaty postanowił trzymać pieczę nad naszą wyprawą. Pasiek czekał na nas w Świdnicy, gdzie zabrawszy swoją rodzinę, ruszył z nami ku Schronisku Sowa. Gdy tylko ręce kierownicę puściły, wręczony mnie został trunek złocisty (i to bynajmniej nie jeden tego dnia ofiarowany przez naszego gospodarza!). Gdy ognień zapłonął, kiełbaski miło skwierczały na grillu a złocisty, czeski płyn się lał w gardła nasze, zaczęły się gawędy a czas upłynął nader szybko. Przepyszny kociołek bulgoczący już w noc ciemną okazał się daniem nader wykwintnym i dziw bierze, iż nasze chamskie gardła go przełknęły, gdyż strawą tą mogłyby się poszczycić najzacniejsze dwory świata. Niestety, gdy sowa zahukała po raz trzeci, Pasiek z ferajną opuścił nas a my z Agentem T. udaliśmy się na spoczynek, by odpocząć przed dniem kolejnym..
Poniedziałek.
Ledwo słońce zza horyzontu wyjrzało – my już byliśmy gotowi do drogi. Dziękując Gospodarzom w duchu (bo ciałem ich nie było), ruszyliśmy w dół szlakiem, gdzie zostawiliśmy nasz wehikuł. Przed nami punkt pierwszy naszej eskapady – tajemnicze budowle kompleksu Riese. Najpierw stopy nasze stanęły w podziemiach Rzeczki, gdzie zacny przewodnik gawędę bardzo ciekawą snuł. Z 45 min. zwiedzania, nie wiedzieć kiedy i jak, zrobiło się coś ok 1.5 h, ale marsowa mina nie marszczyła naszego lica, gdyż przewodnik nas zaczarował i słuchać się go chciało godzinami. Trzeba jednak było nam ruszać dalej – na Osówkę. Tutaj gawędziarz chyba nagawędził się z antałkiem wińska dnia poprzedniego, gdyż opowieść jego była smętna i słaba. Nie mniej kompleks Osówka, dość spory, wywarł na nas duże wrażenie. Z westchnieniem ulgi wyszliśmy na światło dzienne i skierowaliśmy koła naszego wehikułu ku nowej przygodzie – na Srebrną Górę. Gdy dotarliśmy zdyszani na szczyt rzeczonego przybytku, oczom naszym ukazał się ładny widok rozciągający się jak świat długi i szeroki. Z niecierpliwością oczekiwaliśmy oprowadzenia i nie zawiedliśmy się – przewodnik i tym razem okazał się człekiem odpowiednim a twierdza nader interesująca. Zmierzchało już powoli a my ruszyliśmy do Złotego Stoku, gdzie problem z noclegiem był lekki, nie mniej odrzwia swe otworzył przed nami hotelik Golden Stok. Pełni wrażeń , usnęliśmy snem sprawiedliwych.
Wtorek.
Czas na kolejną przygodę – tym razem będziemy szukać złota! Rozpoczęliśmy od spływu podziemną rzeką w sztolni Gertruda, gdzie Haron straszył nas opowieściami o nietoperzach i pająkach. Gdy stopy nasze dotknęły suchego lądu, ruszyliśmy stawić czoła gorączce złota (i arszeniku

Środa. Dzień pierwszy męki śledzi.
Skoro świt, niczym skowroneczki, ruszyliśmy na szlak ku nowej przygodzie. Tym razem obuci w treki a nie w opony. Szlak prowadził nas (a jakże!) pod górę ku naszemu celu – Błędnym Skałom. Już pierwsze podejście było dla nas wyzwaniem, więc nieco dokładniej przyjrzeliśmy się mapie. Okazało się, że dalej będzie tylko gorzej

Czwartek.
Z rańca ruszyliśmy do Karpacza, gdzie po naprawdę wieeelu próbach znaleźliśmy nocleg. Zaklepaliśmy go na sobotę i zostawiliśmy tam auto. Zapakowani w plecaki ruszyliśmy PKSem (z przesiadką w Jeleniej Górze) do Szklarskiej Poręby, gdzie również był niemały problem z noclegiem. Uporawszy się w tymi przyziemnymi błahostkami i obczajając mapę oraz szlak czerwony (Główny Szlak Sudecki), ustaliliśmy marszrutę na dwa kolejne dni. Pomni szczelińcowego wyczerpania postanowiliśmy trochę oszukać wysokościowo, ale nadrobić wszystko kilometrami po „w miarę płaskim”

Piątek. Dzień drugi męki śledzi.
Jak zwykle już – rano – ruszyliśmy na szlak. Kierując się najpierw zielonym kolorem, mijając pierwszą, dotarliśmy do drugiej stacji kolejki krzesełkowej, która wciągnęła nas na Szrenicę. Tym samym oszczędziliśmy powietrze w płucach na najgorszym podejściu chyba z całej założonej przez nas trasy. „Chyba jakoś to będzie” stało się naszym hasłem przewodnim

Sobota. Dzień trzeci i ostatni męki śledzi.
Uff jak nieładnie. Pufff jak wietrznie. Pogoda nas nie rozpieszczała. Od samiusieńkiego rańca nie było słońca (to dobrze) i wiał chłodny wicher (to gorzej). My jednak dzielnie kroczyliśmy ku naszej Golgocie. O dziwo aż do samej Śnieżki doszliśmy w przepisowym, drogowskazowm czasie

– Zobacz, ile ludzi tam idzie! Nie może być aż tak ciężko. Chyba jakoś to będzie..
– To źle, że jest tak dużo ludzi. Jak wszyscy wezwą GOPR to dla nas nie wystarczy miejsca

Wejście na Śnieżkę niby 30 min. Nie wiem ile mi to zajęło – pewno więcej

Niedziela.
Nie było co dłużej marudzić. Przed 8 już grzaliśmy silnik i z piskiem opon opuściliśmy dolnośląską krainę udając się ku płaskiej północy naszego kraju. W domu otworzyliśmy „Karkonosza” i sącząc ten zimny, złocisty trunek obejrzeliśmy zdjęcia. Jakoś to było. Daliśmy radę. Śledzie też potrafią! Warto było

Krótkie podsumowanie:
– jeśli ktoś chce zwiedzić tamte okolice w tydzień (mając auto do dyspozycji) to DA SIĘ (w sumie to w osiem dni, ale 2 były przeznaczone na drogę...) bez super spinki i bieganiny; autem przejechaliśmy 1700 km;
– podział trzy dni w mieście i trzy dni w górach jest zacny i dobry, gdyż pozwala obejrzeć każdą atrakcję – zarówno przyrodniczą, jak i antropogeniczną

– Góry Sowie i Stołowe są ponoć tańsze, niż Karpaty, ale nie odczuliśmy znacznej różnicy w cenach między Karłowem/Złotym Stokiem a Szklarską Porębą/Karpaczem; Ceny za nocleg wahają się od 30 do 50 zł za osobę a obiad to średnio 25 zł za porcję. Piwo od 5 do 10 zł w schroniskach/pubach/pensjonatach (10 zł płaciliśmy tylko raz, generalnie 7-8 zł).
– nie przydało nam się praktycznie nic z apteczki - cała górska trasa przebiegła bez większych urazów, co dla górskich laików chyba jest dobrym znakiem.
– nawet ci, co chodzą całe życie po płaskim „jakoś dadzą radę”

Góry są piękne i zachwycające, ale kolejny urlop postanowiliśmy spędzić na Warmii i Mazurach, ewentualnie Podlasiu

PS. zaczęłam wrzucać fotki, ale wszystko mi się rozjeżdżało i odwracało do góry nogami, więc... nie mam na to cierpliwości