Strona 1 z 1

Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis

: 11 lis 2015, 22:09
autor: wilow7
Niszka namówiła mnie do opublikowania przepisów dań z ostatniego spotkania w "Jungli" 10-11.11.2015.
Tako realizuję!

2-4 porcji

250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana cebula
3 roztarte ząbki czosnku
3 łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka nasion kminku, namoczonych i roztartych w moździerzu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy, do smażenia
kilka łyżek bulionu, do podlewania

Dla większej populacji multiplikujemy odpowiednio.
Smacznego!

: 11 lis 2015, 23:09
autor: Tanto
Dobra, składniki już mamy ...a co z przepisem? :mrgreen:

: 12 lis 2015, 05:36
autor: wilow7
Wybaczcie, pominąłem oczywistą oczywistość :-P
Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju i bulionu) mieszamy w misce na jednolitą masę.
Nie używamy blendera, najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić).
Odstawiamy na kilka godzin (lepiej na 24-48 h) do lodówki, żeby wsad się 'przegryzł'.
Następnie z 'farszu' formujemy:
1. ręcznie w rękawiczkach zwilżanych wodą,
2. maszynką do mięsa z nakładką do nadziewania kiełbas, nadziewarką do kiełbas
( http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka- ... 47180.html )
wałeczki o średnicy około 20 mm (mogą być grubsze) i długości około 100 mm.
Można też formować 'sznycelki', ale to już forma nieoryginalna.
Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda, można dodać trochę bulionu (nawet z kostki rosołowej),
ale niewiele (na ogół nie ma takiej potrzeby)
Kiełbaski Mititei smażymy na grillu (pe grătar) lub na patelni grillowej.
Podajemy z musztardą i chlebem (na targu) lub z mamałygą z bryndzą zapieczoną w piekarniku (przepis wkrótce).

: 17 lis 2015, 17:37
autor: niszka
Za ten przepis również dziękuję :) trochę to to na bogato, tj harrisa + wędzona suszona papryka nieco mnie zbiły z tropu... ale pewnie dlatego takie dobre było 8-)

Zmierzę się z tym w warunkach domowych... kiedyś :)

: 18 lis 2015, 23:24
autor: wolfshadow
wilow7 pisze: ...najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić).
Pal licho zabarwienie. Pikantne papryczki potrafią nieźle zadziałać na części ciała gdzie zamiast skóry jest błona śluzowa.

Re: Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis

: 08 mar 2024, 22:08
autor: Pies
Nie żebym się czepiał. Ale po licho tam ta łyżeczka proszku do pieczenia ???
Co by miększe były?
Nie znam się ci ja na tym, prędzej na ichniej palince, a w szczególności piwach, które ongiś doiłem przez miesiąc, URSUSEM straszony.
I po co to misiom było?
Rumuni zatwierdzili i 500 ubili. Ale piwo Ursus jeszcze warzą i dalej ponoć dobre (mam szpiegów) tylko transporty nie docierają.
I co tu pić do kiełbasy pieczonej, na proszku do pieczenia?