www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis
Autor Wiadomość
wilow7 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 202
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-11, 22:09   Kiełbaski rumuńskie Mititei (Miczi) bez osłonek - przepis

Niszka namówiła mnie do opublikowania przepisów dań z ostatniego spotkania w "Jungli" 10-11.11.2015.
Tako realizuję!

2-4 porcji

250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana cebula
3 roztarte ząbki czosnku
3 łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka nasion kminku, namoczonych i roztartych w moździerzu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)
1 łyżka oliwy, do smażenia
kilka łyżek bulionu, do podlewania

Dla większej populacji multiplikujemy odpowiednio.
Smacznego!
_________________
Inżynier
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 971
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-11-11, 23:09   

Dobra, składniki już mamy ...a co z przepisem? :mrgreen:
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
wilow7 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 202
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-12, 05:36   

Wybaczcie, pominąłem oczywistą oczywistość :-P
Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju i bulionu) mieszamy w misce na jednolitą masę.
Nie używamy blendera, najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić).
Odstawiamy na kilka godzin (lepiej na 24-48 h) do lodówki, żeby wsad się 'przegryzł'.
Następnie z 'farszu' formujemy:
1. ręcznie w rękawiczkach zwilżanych wodą,
2. maszynką do mięsa z nakładką do nadziewania kiełbas, nadziewarką do kiełbas
( http://allegro.pl/nadziew...5715347180.html )
wałeczki o średnicy około 20 mm (mogą być grubsze) i długości około 100 mm.
Można też formować 'sznycelki', ale to już forma nieoryginalna.
Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda, można dodać trochę bulionu (nawet z kostki rosołowej),
ale niewiele (na ogół nie ma takiej potrzeby)
Kiełbaski Mititei smażymy na grillu (pe grătar) lub na patelni grillowej.
Podajemy z musztardą i chlebem (na targu) lub z mamałygą z bryndzą zapieczoną w piekarniku (przepis wkrótce).
_________________
Inżynier
 
     
niszka 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Maj 2013
Posty: 286
Skąd: z pomiędzy
Wysłany: 2015-11-17, 17:37   

Za ten przepis również dziękuję :) trochę to to na bogato, tj harrisa + wędzona suszona papryka nieco mnie zbiły z tropu... ale pewnie dlatego takie dobre było 8-)

Zmierzę się z tym w warunkach domowych... kiedyś :)
_________________
http://alchemiawolnosci.blogspot.com/
 
     
wolfshadow 
tuptuś leśny


Pomógł: 10 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 1139
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2015-11-18, 23:24   

wilow7 napisał/a:
...najlepiej ręką w gumowej rękawiczce (papryki lubią zabarwić).

Pal licho zabarwienie. Pikantne papryczki potrafią nieźle zadziałać na części ciała gdzie zamiast skóry jest błona śluzowa.
_________________
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9