Strona 1 z 1

Materiał na 'kuchenniaka'

: 30 gru 2014, 22:47
autor: Tanto
Niestety gdzieś mi się zawieruszył prototyp opisany w tym poście viewtopic.php?p=90201#90201 Coraz bardziej odczuwam jego brak, zwłaszcza że od jakiegoś czasu był podstawowym kozikiem do przygotowywania jedzenia, zarówno w terenie jak i w domu.
W związku z powyższym poszukuję kawałka materiału (i człowieka który podjął by się zahartowania gotowego noża) żeby zrobić nowy o podobnych parametrach. Surowiec powinien mieć nie mniej niż 25x3 cm i grubość 1,5 do 2 mm. Ze względu na przeznaczenie i brak przesadnej dbałości o konserwację wskazana stal w miarę nierdzewna ;-)

Jeśli ktoś spotkał się z takim materiałem na nóż to będę wdzięczny za informację gdzie można kupić.

: 31 gru 2014, 00:59
autor: Kubek
Melon sprzedaje N690 o grubości 2,5mm.
Hartowanie mogę Ci załatwić.

: 31 gru 2014, 14:42
autor: Kopek
Mam piłę, która kiedyś cięła metal (ponoć). Płaskownik z 70 cm długi, parę szeroki i około 2 mm gruby.
Mwitek na bezrobociu. Może się odezwie. Pogadaj z nim. Dostałbyś coś od Łódzkiej ekipy :).

: 31 gru 2014, 17:40
autor: Tanto
Pił ci u mnie dostatek, jest jeszcze ta z której był robiony prototyp. Niestety tego typu materiał słabo toleruje niektóre związki zawarte np. w cebuli i po jakimś czasie powstają różne przebarwienia. W sumie mi to nie przeszkadza, ale chciałbym zrobić z czegoś 'bardziej nożowego'.

Kubek, dzięki za informację, co prawda 2,5 mm to sporo więcej niż miał prototyp (1,5 mm), ale może się okazać że nie będę miał innej opcji. ...chyba że znajdę kogoś ze szlifierką magnetyczną :-)

: 11 lut 2015, 21:48
autor: LuQas95
a co na przykład z brzeszczotem
mam super maczete z właśnie brzeszszczotu od traka

: 11 lut 2015, 22:58
autor: Tanto
Czytaj uważnie co było wcześniej napisane ;-)

: 11 lut 2015, 23:05
autor: LuQas95
sory teraz przeczytałem
czy kwasówka dałaby rade na nóż ?