O BDL słów kilka
Bank Danych o Lasach (BDL) to narzędzie powstałe w odpowiedzi na potrzebę prowadzenia banku danych o zasobach leśnych i stanie drzew, zdefiniowaną w Ustawie o lasach. Wobec obowiązku nakładanego przez Ustawę, by taki bank gromadził informacje o lasach wszystkich form własności, opracowano w 2009r. koncepcję banku danych, uwzględniającą poddane analizie i ocenie dotychczas zebrane dane źródłowe, możliwość ich dalszego pozyskiwania i ujednolicenia oraz potrzeby potencjalnych odbiorców. Została ona zatwierdzona, a plan stworzenia wielofunkcyjnego banku przekazany do realizacji, w czego wyniku powstało ciekawe narzędzie, jakim jest serwis internetowy Banku Danych o Lasach: LINK TUTAJ, z którego, poza organizacjami rządowymi, instytucjami publicznymi itd., możemy korzystać i my

Pytanie: jak?
No właśnie… Sama dopiero zaznajamiam się z tą stroną, wobec czego ogrom treści na niej zawartych nieco mnie sparaliżował. Serwis umożliwia dostęp do kroci danych, z których znakomitej większości, niestety, nie rozumiem. Potykam się o nieznajomość pojęć specjalistycznych, o luki we własnej wiedzy podstawowej w zakresie geografii, geologii i biologii, o to, że zwyczajnie nie wiem, w jaki sposób mogę pewne informacje wykorzystać na własny użytek – w planowaniu leśnych wypadów, w zwracaniu podczas nich wzmożonej uwagi na pewne zjawiska, które przeoczam lub których nie rozumiem…
Po pobieżnym przejrzeniu portalu mam jednak pewne pomysły. Ciekawa jestem jednak Waszych opinii, refleksji i spostrzeżeń na temat funkcjonalności strony. Zapraszam więc do dyskusji

W moim odczuciu, do zawartości serwisu, która może nam, zwykłym leśnym ludziom się przydać, należą przede wszystkim:
-aktualności

-niektóre zestawienia, które możemy w zasadzie sami sobie skonfigurować, tj. wybrać, co nas konkretnie interesuje i ewentualnie uzupełnić o jakieś dodatkowe dane (- no mi niestety pierwszego zestawienia, które chciałam pozyskać, nie wygenerowało

-słownik pojęć – dla ułatwienia poruszania się po serwisie jak i wzbogacenia swoich skromnych zasobów wiedzy w fachowej terminologii leśnej

-niektóre publikacje – bo warto czasem się dowiedzieć, na jakim świecie się żyje

-MAPY, mapy przede wszystkim! – bardzo ciekawe narzędzie, coś jak geoportal, tylko zrobione bardziej „na leśno”, zawiera więcej ciekawych lub/i przydatnych funkcji.