jak to mozliwe ,przeciez przepis yes ogólnie znany 1410

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Serio to forum to dobre miejsce na takie dywagacje?viragolo pisze:Produkuję własny alkohol już jakiś czas. Szukam informacji o tym w jakich warunkach w winie powstaje zbyt dużo alkoholi trujących takich jak metanol czy propanol. Gdyby ktoś miał informacje na ten temat będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
viragolo pisze:"Metanol w winie? Metanol uzyskuje się .....
Tradycyjnie: uszczelnianie ciastem z mąki i wody lub rozmoczonym chlebemtre33 pisze:
Mr.Bogus - Metoda "na miskę", choć w moich stronach to raczej "na garnek", nie jest taka złaToć jak umiejętność zapalania od krzesiwa, survivalowo znaczy
Czym uszczelniałeś?
Uff, bo słyszałem o patentach z silikonem jużMr.Bogus pisze: (...)
Tradycyjnie: uszczelnianie ciastem z mąki i wody lub rozmoczonym chlebem![]()
U nas mawiano: "matka dawaj miskę idziem ze śwagrem gotować" :p
No panie taka taka profanacja ...tre33 pisze:
Uff, bo słyszałem o patentach z silikonem już![]()
No panie, stare wspomnienia wracają..... trza by coś nagotowaćtre33 pisze:
Męskie gotowanie widać uniwersalne. Jeszcze szło się na księżyc popatrzeć, popędzić (to zamiennie używane do i szmuglu), zupy nagotowac z (to odpowiedni owoc, warzywo), do źródła się szło, do Łysego...
Jak ja lubię ten element naszej polskiej tradycji. :diabel2:
Sama prawda. Podkładanie palca pod chłodnicę i już wiadomo co poprawić. Fachowcy są potrzebni w każdej dziedzinie i w każdej dziedzinie należy ich szanować.Mr.Bogus pisze:Do osiągnięcia 80*C destylat wylewamy, a w "metodzie miskowej" zakładamy miskę dopiero po osiągnięciu tej temperatury. Kiedyś fachowcy nie potrzebowali termometrów - badali to organoleptycznie - wiedza była przekazywana z dziada pradziada.
Porfanacja straszna. Wszędzie już tego silykona pchajomMr.Bogus pisze:No panie taka taka profanacja ...
Ot i znowu sama prawda! Pierwsze mrozy i już człowieka ciągnieMr.Bogus pisze:Najlepsze wyroby wychodziły zimą kiedy proces był powolny, a chłodzenie było bezproblemowe.
Spoko, za takie rzeczy to chyba tu nie biją. W Pl o ile na własny użytek, to wino można.Mr.Bogus pisze:wstyd się przyznać