Strona 1 z 2

Gotuj z Morgiem

: 14 kwie 2014, 16:01
autor: Morg
Z racji duzej ilosci zapytan odnośnie schabu, szuszonego mięsa i innych moich patentów bede tutaj zamieszczał swoje przepisy. Przepis na schab wrzuce jak uda mi sie go zrealizować w domowych warunkach w okolicy 2 tyg. Jeżeli pojawia sie pytania to postaram sie odpowiadać na nie na bierząco.

: 14 kwie 2014, 19:39
autor: kalyk3
No to ja ponowię pytanie również tutaj, może ktoś inny też skorzysta.

Jakiej marynaty używasz do suszenia wołowiny, aby była smaczna?

: 14 kwie 2014, 19:42
autor: GawroN
Czyli to narazie zapowiedź szerokiego wątku ?? Kasować ??? :lol: :lol:

: 15 kwie 2014, 08:32
autor: Morg
Suszona wołowina.

Składniki :
1 kg chudej wołowiny ( wołowina ekstra się nada, w ligawie trzeba obciąć zewnętrzną błonkę )
3 cm kawałek imbiru
5 ząbków czosnku
1 cebula
1/3 szklanki sosu teriyaki
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu Worchestershire
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
opcjonalnie można dodać trochę chilli dla "kopa"

Wołowinę kroimy w plastry/płatki około 0,5cm. Możemy ją wsadzić na godzinę do zamrażalnika dla wygodniejszego krojenia. Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do blendera i mielimy na gładko.
Do miski nalewamy troszkę marynaty i układamy mięso warstwami podlewając marynatą. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Suszenie.

Przed suszeniem trzeba mięso odsączyć z marynaty za pomocą papierowych ręczników.
Można suszyć w piekarniku z temp około 140C i uchylonych dzwiczkach, ja suszyłem w suszarce
do grzybów i owoców około doby przekładając co 8-10h tacki. Gotowe jerky można przechowywać
dosyć długo w szklanych pojemnikach.

: 15 kwie 2014, 09:11
autor: Morg
Suszarka do grzybów i owoców.

Ja aktualnie posiadam taki model - http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.


Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.

Przepis na jerky jest wyżej.

Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :

Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty

Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.


Warzywko wersja eko :

Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.


Pastiła ( owocowe toffi ) :

Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.

: 17 kwie 2014, 21:56
autor: Preano
Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!

: 17 kwie 2014, 22:46
autor: Dźwiedź
Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:

: 18 kwie 2014, 10:13
autor: Morg
Dźwiedź pisze:Morg, - dzięki za namiar na zajefajną suszarkę za przyzwoitą cenę.

Nie ma w instrukcji więc zapytam Ciebie bo może wiesz - jak długo trzeba suszyć kota ? :mrgreen:
Takiego dużego jak ty to z 2 tyg, zależy jak poporcjowany ;]

: 18 kwie 2014, 10:43
autor: Morg
Preano pisze:Wspomnij jeszcze o tych mielonych z warzywami!
Ah tak, budżetowe kotlety mielone. Przepis powstał za potrzebą zrobienia dużej ilości jedzenia jak najmniejszym kosztem i wyszedł lepiej niż oczekiwałem, w sumie robię je od czasu do czasu.

Składniki :

1kg mięsa mielonego ( preferowany indyk )
1 seler
2-3 duże pietruszki
5 sporych marchewek
4 czerwone cebule
por
natka pietruszki
2-3 duże bułki
3 jajka
bułka tarta
przyprawy które ja daje ( sos sojowy, przyprawa do kurczaka kamis, wszystkie możliwe zioła, kurkuma )
opcjonalnie makaron chiński jako zagęszczacz

Do duuuuużej miski wrzucamy mięso, namoczone i odciśnięte z wody bułki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora kroimy wzdłuż i drobno siekamy, całość ląduje w misce. Seler, pietruszkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Idealnym założeniem jest jak masa się "klei" do rąk, jeżeli jest za rzadka to można dosypać bułki tartej albo dać drobno pocięty makaron chiński. Kulamy kotlety wielkości trochę mniejszej niż dłoń, po uformowaniu posypujemy tartą bułką, smażymy na mocno rozgrzanej dużej ilości oleju.

Kupując składniki za 50-60pln udało mi się uzyskać jakieś 30 kotletów, część zamroziłem.

: 18 kwie 2014, 11:04
autor: Valdi
Proponuje to usmarzyć na grilu, staja się poprostu zajefajne, sprawdzone. Tylko wtedy z ilością bułki ostrożnie

: 18 kwie 2014, 23:53
autor: Doczu
Do kotletów proponuję jeszcze dodać posiekane jajka na twardo.
Uwielbiam kotlety mielone zrobione w ten sposób.

: 21 kwie 2014, 20:22
autor: Morg
https://www.youtube.com/watch?v=LsAzNuwPFnw pomysł na inny wsad do pieca zlotowego.

: 05 maja 2014, 10:00
autor: Morg
Schab zlotowy.

Kawał schabu nakłuwamy nożem, w nacięcia wsadzamy ząbki czosnku.
Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku,
zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa przez około dobę lub dłużej.

Zamarynowane mięso owijamy cienkimi plastrami słoniny, ja dodałem jeszcze boczek w paskach
który mi się walał po lodówce. Umieszczamy w otwartym naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika na temp około 150-170C na min. 3h. Ogólnie im mniejsza temp i dłuższy czas pieczenie tym lepiej. W połowie pieczenie trzeba obrócić schab żeby przypiekł się też z drugiej strony.

Galeria - http://imgur.com/a/eSnRA

: 07 maja 2014, 21:21
autor: Tanto
Morg pisze:Marynujemy w zalewie z sosu sojowego, oleju, sosu teryaki, cząbru, posiekanego czosnku, zielonej czubrycy, przyprawy do gyrosa
Podawałeś gdzieś orientacyjne proporcje poszczególnych składników? Żeby nie skopać efektu końcowego dobrze by było wiedzieć ile czego dać.

: 08 maja 2014, 08:15
autor: Morg
W sumie bardziej wszystko na oko robię. Myślę, że po pół szklanki oleju i sosu sojowego i teryaki było by ok. Zależy ile mięsa się robi. Czosnek to ile kto lubi, a reszta przypraw do skala jest od łyżki stołowej do całej paczki ;]

: 09 maja 2014, 14:40
autor: acia1065
Apetyczny ten schabik!

: 11 sie 2014, 08:07
autor: pasikonik
Morg pisze:Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,
Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?

: 11 sie 2014, 08:29
autor: Morg
W Tesco można dostać, ale polecam http://www.przyprawyswiata.pl

: 12 sie 2014, 15:07
autor: acia1065
Czubryca zielona: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
http://www.aledobre.pl/2043,Czubryca_zielona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html

: 13 sie 2014, 21:46
autor: Tanto
Jakbyś podzielił się przepisem na suszoną sarninę której kosztowałem, to był bym wdzięczny.

: 17 sie 2014, 16:47
autor: Morg
http://biedronkawkuchni.blogspot.com/20 ... -sosu.html

Tylko, że wołowinę zastąpiłem jeleniną.

: 20 sie 2014, 21:20
autor: niszka
pasikonik pisze:
Morg pisze:Schab zlotowy.


zielonej czubrycy,
Hej szukałem tego w wielko-powierzchniowych sklepach i nie znalazłem, wie ktoś gdzie kupię zieloną czubryce?
dziś dojrzałam to u mnie w pobliskim sklepie sieci "Avita". Jak nie namierzysz nigdzie u siebie a nie będziesz chciał brać z internetu, zawsze mogę Ci kiedyś przy okazji jakiegoś spotkania podrzucić.

: 20 sie 2014, 22:10
autor: pasikonik
Hej Niszka już mam czubryce schabik wyszedł pysznie ledwo zdążyłem zdjęcia zrobić
Dzięki Morgu za przepis.

Obrazek

Obrazek

: 20 sie 2014, 22:27
autor: GawroN
pasikonik, Twoje gotowanie powinno zostać potwierdzone przez kogoś z forum - więc jak następnym razem zrobisz schabik to zadzwoń - nie będę się wpraszał !! Wezmę na wynos !!
Wygląda bosko

: 18 gru 2014, 13:25
autor: acia1065
Używa ktoś jarmuż w kuchni?