Latarka czołowa
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Zeziu07
- Gadu Gadu: 5229770
Latarka czołowa
Witam.
Mam pytanie:
Czy lTEN model latarki nadaje się jakoś? Wiem, że dobra czołówka kosztuje ponad 100pln(np Petzl) jednak niestety ale mnie nie stać. Zainteresował mnie ten model bo jest stosunkowo tani jak i firma też dość znana i dobra.
Najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się jej jakiś użytkownik, ale podejrzewam że z tym może być ciężko
Pozdrawiam Zeziu07
Mam pytanie:
Czy lTEN model latarki nadaje się jakoś? Wiem, że dobra czołówka kosztuje ponad 100pln(np Petzl) jednak niestety ale mnie nie stać. Zainteresował mnie ten model bo jest stosunkowo tani jak i firma też dość znana i dobra.
Najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się jej jakiś użytkownik, ale podejrzewam że z tym może być ciężko
Pozdrawiam Zeziu07
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Na początek zapraszam do krótkiej lektury viewtopic.php?t=266
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Tak się składa, że ja używam tej latarki. Już kilka ładnych lat. Co mogę powiedzieć?
Czerwona dioda to fajna sprawa. Zasięg latarki zawarty w opisie aukcji wzięty z kosmosu. Latarka jest malutka i bardzo wygodna.
U mnie pojawił się jakiś problem z białymi diodami. Czasem są zmiany w natężeniu światła- nie znam się na tym ale to chyba wynik wady diody w moim egzemplarzu a nie zużycia.
W tej cenie to dobry zakup moim zdaniem.
Czerwona dioda to fajna sprawa. Zasięg latarki zawarty w opisie aukcji wzięty z kosmosu. Latarka jest malutka i bardzo wygodna.
U mnie pojawił się jakiś problem z białymi diodami. Czasem są zmiany w natężeniu światła- nie znam się na tym ale to chyba wynik wady diody w moim egzemplarzu a nie zużycia.
W tej cenie to dobry zakup moim zdaniem.
-
- Kontakt:
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
W moim Topexie tez zmieniało się natężenie, gdyż baterie lubiły rozejść się w obudowie na boki, ścisnąłem je gumką, sprężyny trochę rozciągnąłem i jest OK.Treasure Hunter pisze: U mnie pojawił się jakiś problem z białymi diodami. Czasem są zmiany w natężeniu światła- nie znam się na tym ale to chyba wynik wady diody w moim egzemplarzu a nie zużycia.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
Po kradzieży mojego kochanego fenixa zostałem bez świecidełka, a że kryzys światowy dopadł i mnie, nie stać mnie na porządny sprzęt, przeto zakupiłem tą latareczkę. Gdy dojdzie i ją (po)używam to podzielę się wrażeniami.
ps. gdy tylko wybrnę z kłopotów finansowych to znów zakupię fenixa L0D, tym razem w wersji premium, bo to jeden z najlepszych gadzetów jaki do tej pory zakupiłem
ps. gdy tylko wybrnę z kłopotów finansowych to znów zakupię fenixa L0D, tym razem w wersji premium, bo to jeden z najlepszych gadzetów jaki do tej pory zakupiłem
- egzor
- Tytuł użytkownika: naszlaku.eu
Dioda o zasięgu 65 metrów Jeszcze czegoś takiego nie widziałem !
Diody dają jasne światło o dużym kącie świecenia, lecz o krótkim zasięgu i zużywają mało prądu. Natomiast żarówki diodowe (halogenowe) dają skupione światło o długim zasięgu i są bardzo prądożerne.
Petz wymyślił coś takiego jak czołówkę DUO (led 5 lub 14). Widziałem jak działa w jaskiniach i uważam że w tej chwili jest to najlepsza i jedna z najdroższych czołówek na rynku.
Osobiście wybrałbym tego Energizer LEDx3 niż np Tikę lub Zipkę. Cena dużo mniejsza a zasada działania podobna.
Jeżeli już się szarpnąć się na Petzla to tylko czołówki z zasobnikiem baterii z tyłu głowy - dlaczego ? Jak przez dłuższy czas ma się cały ciężar baterii na czole a np uskutecznia się czołganie (jaskinia), to szyja to odczuwa.
Diody dają jasne światło o dużym kącie świecenia, lecz o krótkim zasięgu i zużywają mało prądu. Natomiast żarówki diodowe (halogenowe) dają skupione światło o długim zasięgu i są bardzo prądożerne.
Petz wymyślił coś takiego jak czołówkę DUO (led 5 lub 14). Widziałem jak działa w jaskiniach i uważam że w tej chwili jest to najlepsza i jedna z najdroższych czołówek na rynku.
Osobiście wybrałbym tego Energizer LEDx3 niż np Tikę lub Zipkę. Cena dużo mniejsza a zasada działania podobna.
Jeżeli już się szarpnąć się na Petzla to tylko czołówki z zasobnikiem baterii z tyłu głowy - dlaczego ? Jak przez dłuższy czas ma się cały ciężar baterii na czole a np uskutecznia się czołganie (jaskinia), to szyja to odczuwa.
Pozdrawiam
Arek (egzor)
Arek (egzor)
Uśmiałem się do łez Ciekawa teoria. Że też producent nie wpadł na to i nie produkuje tylko tych z osobnym zasobnikiemegzor pisze:Jeżeli już się szarpnąć się na Petzla to tylko czołówki z zasobnikiem baterii z tyłu głowy - dlaczego ? Jak przez dłuższy czas ma się cały ciężar baterii na czole a np uskutecznia się czołganie (jaskinia), to szyja to odczuwa.
Odpowiadając Zeziu: Kup sobie dobrego Petzla i nie kombinuj. Inaczej wydasz kasę dwa razy. Po co ? Jak czytam w jednym zdaniu, że ta latarka to dobry zakup w tej cenie mimo, że ma wadę fabryczną to mi się drobne nie zgadzają.
latarka doszła, po pierwszych oględzinach domowych:
-ciężko w domu określic jej zasięg, ale myslę, że 15m nie będzie dla niej problemem
-jak dla mnie trochę zbyt skupione światło, ale bez tragedii,
-chyba polubię tą czerwoną diodę
-na wodoszczelnośc nie liczmy (nikt tego także nie obiecywał), lecz nie wydaje mi się by niewielki deszcz jej zaszkodził
-regulacja kąta nachylenia latarki to prawie 180'
-miekka, piankowa wyściółka od strony styku latarki z ciałem użytkownika
-zasilanie 3xAAA
-jakością wykonania, dbałością o szczegóły, desingiem bije na głowę latarki czołowe z allegro ala tikka petzcla z 5 diodami
-jak z trwałością to się okaże z czasem
za tą cenę polecam
-ciężko w domu określic jej zasięg, ale myslę, że 15m nie będzie dla niej problemem
-jak dla mnie trochę zbyt skupione światło, ale bez tragedii,
-chyba polubię tą czerwoną diodę
-na wodoszczelnośc nie liczmy (nikt tego także nie obiecywał), lecz nie wydaje mi się by niewielki deszcz jej zaszkodził
-regulacja kąta nachylenia latarki to prawie 180'
-miekka, piankowa wyściółka od strony styku latarki z ciałem użytkownika
-zasilanie 3xAAA
-jakością wykonania, dbałością o szczegóły, desingiem bije na głowę latarki czołowe z allegro ala tikka petzcla z 5 diodami
-jak z trwałością to się okaże z czasem
za tą cenę polecam
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, 09:43 przez erwinw, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.8a.pl/index.php?str=prod_big ... 18&subkat=egzor pisze:Dlatego że Petzl ma ten sposób mocowania baterii opatentowany. Reszta czołówek ma baterię z przodu.
BD raczej podróbkami się nie zajmuje.
te pitergs nie kazego stac na cudowne petzle za 380 zl,nie kazdego sponsoruja rodzice itp,sa sprawy jak rodzina auto itp itd
kolega Erwinw kupil solidna latatrke za male pieniadze,sam uzywalem jej z 2 latka i okazala sie solidna,dla twojej wiadomosci owa latareczka byla uzywana w naprawde hardcorowych warunkach ( stare opuszczone kopalnie) lecz zostala zgubiona,teraz kupilem tez energizera ale ciutke nowszy model ! jak dla mnie energizer daje rade i jest alternatywa dla petzlow
kolega Erwinw kupil solidna latatrke za male pieniadze,sam uzywalem jej z 2 latka i okazala sie solidna,dla twojej wiadomosci owa latareczka byla uzywana w naprawde hardcorowych warunkach ( stare opuszczone kopalnie) lecz zostala zgubiona,teraz kupilem tez energizera ale ciutke nowszy model ! jak dla mnie energizer daje rade i jest alternatywa dla petzlow
-
- Kontakt:
Może źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że mój jeden egzemplarz może być wadliwy. Połowa mojej rodziny używa energizera i nikt takiego problemu nie ma.PA pisze:Jak czytam w jednym zdaniu, że ta latarka to dobry zakup w tej cenie mimo, że ma wadę fabryczną to mi się drobne nie zgadzają.
A takie wady zdarzają się najlepszym producentom. Od tego masz gwarancję.
- Zeziu07
- Gadu Gadu: 5229770
Znalazłem dziś taką latarkę w sklepie sportowym. Byłem mile zaskoczony z 2 powodów:
- latarka wydaje się naprawdę fajna i solidna. Świeci bardzo ładnie - naprawdę byłem w szkou
- cena jaką sobie życzą w sklepie to 90pln przypomnę, że na allegro razem z przesyłką <30pln
- latarka wydaje się naprawdę fajna i solidna. Świeci bardzo ładnie - naprawdę byłem w szkou
- cena jaką sobie życzą w sklepie to 90pln przypomnę, że na allegro razem z przesyłką <30pln
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Zeziu07, łącznie zmieniany 1 raz.
- marynarz89
- Gadu Gadu: 3979171