Orzeszki bukowe
: 28 paź 2013, 12:51
Witam
Przypominam jedynie zapominalskim, że właśnie teraz, w najlepsze trwa sezon na orzechy bukowe. W B. Śląskim jest ich zatrzęsienie. Polecam prażone w popiele ogniska, warto też zabrać trochę do kuchni. Prażone znakomicie zastępują zastępują orzeszki piniowe, czy też pestki słonecznika, lub dyni do sałatek, makaronów, pilawów itp. Uprażone na suchej patelni bez skorupek, z niewielką ilością soli stanowią świetną przekąskę do piwa.
smacznego
KA
P.S.
Ze względu na faginę nie warto spożywać ilości przemysłowych, jednak garstka, czy dwie po uprażeniu na pewno nie zaszkodzi.
Przypominam jedynie zapominalskim, że właśnie teraz, w najlepsze trwa sezon na orzechy bukowe. W B. Śląskim jest ich zatrzęsienie. Polecam prażone w popiele ogniska, warto też zabrać trochę do kuchni. Prażone znakomicie zastępują zastępują orzeszki piniowe, czy też pestki słonecznika, lub dyni do sałatek, makaronów, pilawów itp. Uprażone na suchej patelni bez skorupek, z niewielką ilością soli stanowią świetną przekąskę do piwa.
smacznego
KA
P.S.
Ze względu na faginę nie warto spożywać ilości przemysłowych, jednak garstka, czy dwie po uprażeniu na pewno nie zaszkodzi.