Strona 1 z 1

Tabela: Czas pieczenia/przechowywania żywności itp.

: 19 kwie 2013, 12:02
autor: kamykus
Przydatna tabela, czasy pieczenia, przechowywania żywności. Nie zaszkodzi wrzucić.

Obrazek

: 20 kwie 2013, 15:27
autor: wolfshadow
W czwartek pojawiło się coś takiego na wykopie: http://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksy ... zamrazarce

Brakuje produktów pasteryzowanych. Mało kto wie ale nawet parówki można pasteryzować. Wtedy nadają się do spożycia nawet po roku a nie "psują się" po 2-3 miesiącach przechowywania w warunkach chłodniczych.

: 13 maja 2013, 15:27
autor: acia1065
wolfshadow pisze:W czwartek pojawiło się coś takiego na wykopie: http://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksy ... zamrazarce

Brakuje produktów pasteryzowanych. Mało kto wie ale nawet parówki można pasteryzować. Wtedy nadają się do spożycia nawet po roku a nie "psują się" po 2-3 miesiącach przechowywania w warunkach chłodniczych.
Masz na myśli utopence czy jakiś inny przepis?

: 13 maja 2013, 15:43
autor: Q_x
Pomijając kwestie tradycji, przepisów itp. jest książka, która podsumowuje praktycznie całą wiedzę nt obróbki żywności potrzebną w gastronomii i kuchni. Produkty, sposoby i czasy obróbki, od warzyw po tuzin gatunków modyfikowanej skrobii, od drinków w formie giętkich płatków po wędzone jaja. Nie mam pojęcia, czy wyszło po polsku, ale po angielsku nazywa się tak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Modernist_Cuisine