Tabela: Czas pieczenia/przechowywania żywności itp.

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Tabela: Czas pieczenia/przechowywania żywności itp.

Post autor: kamykus »

Przydatna tabela, czasy pieczenia, przechowywania żywności. Nie zaszkodzi wrzucić.

Obrazek
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

W czwartek pojawiło się coś takiego na wykopie: http://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksy ... zamrazarce

Brakuje produktów pasteryzowanych. Mało kto wie ale nawet parówki można pasteryzować. Wtedy nadają się do spożycia nawet po roku a nie "psują się" po 2-3 miesiącach przechowywania w warunkach chłodniczych.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

wolfshadow pisze:W czwartek pojawiło się coś takiego na wykopie: http://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksy ... zamrazarce

Brakuje produktów pasteryzowanych. Mało kto wie ale nawet parówki można pasteryzować. Wtedy nadają się do spożycia nawet po roku a nie "psują się" po 2-3 miesiącach przechowywania w warunkach chłodniczych.
Masz na myśli utopence czy jakiś inny przepis?
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Q_x
Posty: 589
Rejestracja: 19 lut 2011, 15:30
Lokalizacja: G-dz
Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
Płeć:

Post autor: Q_x »

Pomijając kwestie tradycji, przepisów itp. jest książka, która podsumowuje praktycznie całą wiedzę nt obróbki żywności potrzebną w gastronomii i kuchni. Produkty, sposoby i czasy obróbki, od warzyw po tuzin gatunków modyfikowanej skrobii, od drinków w formie giętkich płatków po wędzone jaja. Nie mam pojęcia, czy wyszło po polsku, ale po angielsku nazywa się tak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Modernist_Cuisine
ODPOWIEDZ