Strona 1 z 1

SMALEC MADE BY RAJMUND

: 21 lis 2012, 20:23
autor: Rajmund
Ktoś mnie mocno prosił o przepis na ten podobno pyszny smalczyk. Oto więc...
Ok. 1,4 kg ładnego podgardla
Ok. 800g wędzonej słoniny
2-3 duże cebule
2 -3jabłka
5 ząbków czosnku.
kminek mielony, majeranek,suszona zielona pietruszka,
Sól, pieprz,
Odrobina suszonego rozmarynu.

Proporcje słoniny i podgardla możecie sobie zmienić w zależności ile chcecie mieć smalcu


Od podgardla odkroiłem skórę, a resztę posiekałem w kosteczkę wielkości mniej więcej 0,5cm. To samo uczyniłem ze słoniną. No i teraz do gara i wytapiamy na bardzo małym ogniu. To trochę potrwa, zależy od ilości – u mnie to było ok. 2 godzin zanim tłuszcz się wytopił a skraweczki zaczęły być ładnie zrumienione. Oczywiście należy to mieszać co jakiś czas. Po tym czasie posiekałem Morą ;-) drobno cebulę i czosnek i wsypałem do smalcu, następnie obrałem Opinelem ;-) jabłka, wyciągnąłem gniazda nasienne i posiekałem w miarę drobną kosteczkę. No i do smalcu. Sól [ok. łyżeczki], trzy duże szczypty majeranku, kminku mielonego też kilka szczypt, pieprz i odrobina suszonego rozmarynu, pietruszka to już taka trochę fantazja.
Kiedy cebula zacznie się szklić a jabłka rozpadać wyłączamy ogień. Czekamy aż troszkę przestygnie, rozlewamy do słoiczków, czy tam pojemniczków w których smalec chcemy trzymać i odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przy robieniu smalcu bardzo ważne jest, żeby uzbroić się w cierpliwość i robić go cały czas na dosyć małym ogniu, nawet kiedy smalec się już wytopi, to przy dorzucaniu cebulki i przypraw niech ledwo mruga – chcemy, żeby cebulka się zeszkliła i oddała swój smak, a nie się spaliła.
Szczególnie jeśli chcemy mieć naprawdę dobry smalec, taki jak ten.
TYTUŁ TEMATU EDYTOWANY NA SKUTEK SUGESTII ADMINA któremu życzę smacznego ;-)

: 21 lis 2012, 20:25
autor: Abscessus Perianalis
Nazwa tematu wskazuje na to, jakby rzeczony smalec miał być robiony w Tobie, co wydaje mi się mocno niepokojące.. :P Jednak przepis przetestuję - smalczyku nigdy za wiele. :D

: 21 lis 2012, 21:32
autor: Michal N
To nie tak, smalec zakosztowaliśmy i żałuj AP, że nie wpadłeś.
Ale fakt może by przenieść do istniejącego tematu o przepisach:
viewtopic.php?t=324

Tak czy siak, lepszego nie jadłem (bez obrazy Miki ;-) )
Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.

: 22 lis 2012, 08:07
autor: Morg
Michal N pisze:Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.
Nie prowokuj Michaś, nie prowokuj ;]

: 22 lis 2012, 09:22
autor: acia1065
Jutro zrobię, z opisu pyszny!

: 22 lis 2012, 09:48
autor: taki robaczek
Ja tylko dodam, że rzeczony smalczyk otrzymał pewien certyfikat ale to już może niech wypowie się (i nada go oficjalnie) sam organ certyfikujący ;)

: 22 lis 2012, 16:45
autor: Marshall
Tak!

Właśnie tak!

Smalec ten otrzymał wszystkie możliwe nagrody (również publiczności) podczas "Gmła na amelinium czyli spotkanie Siedmiu Wspaniałych" oraz otrzymał - UWAGA - Certyfikat Zaj[...]stości przyznawany przez moją zacną, szacowną osobę!!

: 22 lis 2012, 20:04
autor: Grigor
Potwierdzam, byłem świadkiem przy nadaniu owego certyfikatu :->

: 22 lis 2012, 21:24
autor: Morg
Prosiłem grzecznie żebyście mnie nie prowokowali? Prosiłem? Prosiłem. Teraz trudno się mówi. Challenge Accepted.

: 22 lis 2012, 22:54
autor: GawroN
Morg - jak czelendż to czelendż - ZGŁASZAM SIĘ DO JURY !!! I ODRAZU MIANUJĘ SIĘ JEJ PRZEWODNICZACYM !!!
Dlaczego ja :
1. nie jadłem tego "podobno" najlepszego smalczyku
2. nie jestem skoligacony z żadnym z 7 Wspaniałych
3. mam predyspozycje gabarytowe do spożycia dużych próbek smalczyku od uczestników czelendżu
4. a przewodniczącym, żeby mieć wpływ na wybór reszty żyri.

: 28 lis 2012, 19:39
autor: jm48
A może tak wędzone podgardle zamiast słoniny wędzonej (jeśli kiełbadron wędzony lub boczek wędzony nie pasuje) - więcej mięsa w mięsie, a mniej tłuszczu :lol: i zrób eksperyment z kuminem zamiast kminku - nie jadłem - nie oceniam Twojego wyrobu - tylko rzucam pod uwagę bo dla mnie bardziej aromatyczny :-P

: 17 gru 2012, 07:02
autor: Michal N
Boguś,
zrobiłem, hurtem, trzy pojemniki po lodach. Kijami musiałem odpędzać, aby choć trochę zostało na poczęstunek na bunkrze.
Jabłuszko i cebulka rządzi, a dodatek kminku i majeranku wymiata :-)

: 17 gru 2012, 09:22
autor: acia1065
Zrobiłam wczoraj i już połowa znikła! Muszę nastawić się na ilości bardziej hurtowe :D Ważne, że wszystkim smakuje!