SMALEC MADE BY RAJMUND

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Rajmund
Posty: 51
Rejestracja: 17 sty 2012, 21:55
Lokalizacja: Śródziemie
Tytuł użytkownika: nie pije z byle kim
Płeć:

SMALEC MADE BY RAJMUND

Post autor: Rajmund »

Ktoś mnie mocno prosił o przepis na ten podobno pyszny smalczyk. Oto więc...
Ok. 1,4 kg ładnego podgardla
Ok. 800g wędzonej słoniny
2-3 duże cebule
2 -3jabłka
5 ząbków czosnku.
kminek mielony, majeranek,suszona zielona pietruszka,
Sól, pieprz,
Odrobina suszonego rozmarynu.

Proporcje słoniny i podgardla możecie sobie zmienić w zależności ile chcecie mieć smalcu


Od podgardla odkroiłem skórę, a resztę posiekałem w kosteczkę wielkości mniej więcej 0,5cm. To samo uczyniłem ze słoniną. No i teraz do gara i wytapiamy na bardzo małym ogniu. To trochę potrwa, zależy od ilości – u mnie to było ok. 2 godzin zanim tłuszcz się wytopił a skraweczki zaczęły być ładnie zrumienione. Oczywiście należy to mieszać co jakiś czas. Po tym czasie posiekałem Morą ;-) drobno cebulę i czosnek i wsypałem do smalcu, następnie obrałem Opinelem ;-) jabłka, wyciągnąłem gniazda nasienne i posiekałem w miarę drobną kosteczkę. No i do smalcu. Sól [ok. łyżeczki], trzy duże szczypty majeranku, kminku mielonego też kilka szczypt, pieprz i odrobina suszonego rozmarynu, pietruszka to już taka trochę fantazja.
Kiedy cebula zacznie się szklić a jabłka rozpadać wyłączamy ogień. Czekamy aż troszkę przestygnie, rozlewamy do słoiczków, czy tam pojemniczków w których smalec chcemy trzymać i odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przy robieniu smalcu bardzo ważne jest, żeby uzbroić się w cierpliwość i robić go cały czas na dosyć małym ogniu, nawet kiedy smalec się już wytopi, to przy dorzucaniu cebulki i przypraw niech ledwo mruga – chcemy, żeby cebulka się zeszkliła i oddała swój smak, a nie się spaliła.
Szczególnie jeśli chcemy mieć naprawdę dobry smalec, taki jak ten.
TYTUŁ TEMATU EDYTOWANY NA SKUTEK SUGESTII ADMINA któremu życzę smacznego ;-)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 22:00 przez Rajmund, łącznie zmieniany 2 razy.
w górach jest wszystko co kocham
Awatar użytkownika
Abscessus Perianalis
Posty: 919
Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
Lokalizacja: CK / Wa-wa
Gadu Gadu: 1505060
Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
Płeć:

Post autor: Abscessus Perianalis »

Nazwa tematu wskazuje na to, jakby rzeczony smalec miał być robiony w Tobie, co wydaje mi się mocno niepokojące.. :P Jednak przepis przetestuję - smalczyku nigdy za wiele. :D
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

To nie tak, smalec zakosztowaliśmy i żałuj AP, że nie wpadłeś.
Ale fakt może by przenieść do istniejącego tematu o przepisach:
viewtopic.php?t=324

Tak czy siak, lepszego nie jadłem (bez obrazy Miki ;-) )
Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Michal N pisze:Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.
Nie prowokuj Michaś, nie prowokuj ;]
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Jutro zrobię, z opisu pyszny!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
taki robaczek
Posty: 212
Rejestracja: 12 wrz 2011, 19:49
Lokalizacja: Zagłębie
Płeć:

Post autor: taki robaczek »

Ja tylko dodam, że rzeczony smalczyk otrzymał pewien certyfikat ale to już może niech wypowie się (i nada go oficjalnie) sam organ certyfikujący ;)
Kocham zwierzęta.
Są takie pyszne ......
Awatar użytkownika
Marshall
Posty: 694
Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
Gadu Gadu: 63140
Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Marshall »

Tak!

Właśnie tak!

Smalec ten otrzymał wszystkie możliwe nagrody (również publiczności) podczas "Gmła na amelinium czyli spotkanie Siedmiu Wspaniałych" oraz otrzymał - UWAGA - Certyfikat Zaj[...]stości przyznawany przez moją zacną, szacowną osobę!!
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika
Grigor
Posty: 167
Rejestracja: 25 paź 2010, 18:07
Lokalizacja: Łask- Łódzkie
Płeć:

Post autor: Grigor »

Potwierdzam, byłem świadkiem przy nadaniu owego certyfikatu :->
Prawdziwą porażką jest nie przegrać, lecz w ogóle nie podjąć walki.
Awatar użytkownika
Morg
Posty: 470
Rejestracja: 09 mar 2008, 23:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1586833
Płeć:

Post autor: Morg »

Prosiłem grzecznie żebyście mnie nie prowokowali? Prosiłem? Prosiłem. Teraz trudno się mówi. Challenge Accepted.
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
Awatar użytkownika
GawroN
Posty: 649
Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
Gadu Gadu: 1519631
Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Płeć:

Post autor: GawroN »

Morg - jak czelendż to czelendż - ZGŁASZAM SIĘ DO JURY !!! I ODRAZU MIANUJĘ SIĘ JEJ PRZEWODNICZACYM !!!
Dlaczego ja :
1. nie jadłem tego "podobno" najlepszego smalczyku
2. nie jestem skoligacony z żadnym z 7 Wspaniałych
3. mam predyspozycje gabarytowe do spożycia dużych próbek smalczyku od uczestników czelendżu
4. a przewodniczącym, żeby mieć wpływ na wybór reszty żyri.
Awatar użytkownika
jm48
Posty: 195
Rejestracja: 18 lut 2011, 00:46
Lokalizacja: Chęciny Czerwona G.
Płeć:

Post autor: jm48 »

A może tak wędzone podgardle zamiast słoniny wędzonej (jeśli kiełbadron wędzony lub boczek wędzony nie pasuje) - więcej mięsa w mięsie, a mniej tłuszczu :lol: i zrób eksperyment z kuminem zamiast kminku - nie jadłem - nie oceniam Twojego wyrobu - tylko rzucam pod uwagę bo dla mnie bardziej aromatyczny :-P
ślepy herbu ślepowron
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

Boguś,
zrobiłem, hurtem, trzy pojemniki po lodach. Kijami musiałem odpędzać, aby choć trochę zostało na poczęstunek na bunkrze.
Jabłuszko i cebulka rządzi, a dodatek kminku i majeranku wymiata :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Zrobiłam wczoraj i już połowa znikła! Muszę nastawić się na ilości bardziej hurtowe :D Ważne, że wszystkim smakuje!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ