Strona 1 z 1

Nasiona

: 03 sie 2012, 07:35
autor: Sdlcity
Wie ktoś w jakich miesiącach zbierać nasiona wyki ptasiej i karagany syberyjskiej? Nasiona teraz już są czarne obu gatunków wcześniej były zielone i które są odpowiednie do gotowania?

: 03 sie 2012, 07:48
autor: soohy
Nasiona wyki ptasiej zbiera się przeważnie w lipcu i sierpniu, jednak zależy to od roku. Jeśli wiosna jest wcześniej, zbiór wszystkich roślin jest wcześniej, jeśli wiosna nadejdzie później, wszystko jest później. Nie ma określonego terminu i reguły. Zależy to od warunków pogodowych. Jeśli teraz są czarne to znaczy, że wcześniej były zielone i były dobre, więc u Ciebie w miejscu gdzie patrzyłeś był to lipiec. W innym miejscu czas na zbiór może dopiero nastąpić.
Co do akacji syberyjskiej to nie wiem, gdyż gatunek ten nie rośnie w Polsce dziko i nie interesuje mnie więc nie pomogę.

: 08 sie 2012, 19:21
autor: wolfshadow
Karagana syberyjska zaczyna strzelać zawartością strąków w sierpniu więc czas na zbiór już nadszedł. Czasem niektóre osobniki "zapominają" o zegarze biologicznym i można zebrać nasiona nawet w lutym następnego roku ale raczej uznałbym to za wyjątek niż regułę.

: 10 sie 2012, 20:33
autor: Sdlcity
Karagana i wyka ma ciemne nasiona w tej chwili takie sie zbiera? Wyka gdy jest zbierana zielona jak poleży pare dni czernieje tzn że zbiór wyki jest taki krótki?

: 13 sie 2012, 18:58
autor: wolfshadow
Wykę i karaganę można zbierać z "ciemnych" strąków. Nasiona wtedy też są ciemne. W przypadku wyki, zielone strąki można spożywać jak fasolkę szparagową.

: 14 sie 2012, 07:16
autor: Sdlcity
O taką odp mi chodziło wielkie dzięki, a ile takie nasiona mogą poleżeć? Można je przechowywać tak jak fasole itp? Na jakimś filmiku widziałem jak karagane koleś jadł z zielonych strąków prażone na kamieniach na ognisku wie ktoś jak to smakuje? czy lepsze są gotowane dojrzałe już nasiona?

: 14 sie 2012, 21:55
autor: wolfshadow
Wysuszone nasiona bobowatych można przechowywać długo. Sam mam jeszcze na stanie zeszłoroczne nasiona wyki i karagany. Warunek jest jeden - nie można dopuścić do ich zawilgocenia, gdyż szybko łapią pleśń.
Strąki bobowatych można traktować jak fasolkę szparagową. Nasiona jednakowoż warto namoczyć przed gotowaniem, a wodę odlać. Jak to z grochem czy fasolą się robi. Pozbywamy się przy tym glikozydów saponinowych, które w niewielkiej ale upierdliwej ilości występują w ziarnach nasiennych.
Zielone strąki/nasiona gotuje się od razu. Można mrozić choć jest to nieopłacalne. Dłuższe niż do (kolejnego sezonu) przechowywanie nasion również się nie opłaca, bo przecież zbiera się je wolno a w następnym roku jest przecież świeży wysyp.

: 16 sie 2012, 07:21
autor: Sdlcity
Ktoś jadł już gotowane dojrzałe nasiona wyki lub karagany? I czy ktoś próbował dodawać zmieloną wykę do mąki do wypieków?

: 16 sie 2012, 20:48
autor: wolfshadow
Jadłem i pierwsze i drugie. Do wypieków nie dodawałem bo IMO łatwiej zdobyć kg mąki niż uzbierać kg nasion wyki i jeszcze bawić się w jej mielenie :-) A "oszukiwać" mąkę można na wiele sposobów: Żołędzie, orzechy, kotki orzechów, podkorze, kłącza perzu, kwiaty koniczyny, kłącza orlicy, wspomniane ziarna bobowatych i wiele wiele innych. Metodą na typowego zwierza - leniwca jest wykorzystanie namoczonych, gotowanych ziaren jako zasypki do wywaru lub potłuczonych jako kaszę. Bez mąki można się przecież spokojnie obejść o ile ktoś nie ma alergii na zupy. :-)

: 30 cze 2013, 18:52
autor: darnok
Jak duże nasiona ma karagana i jak smakują?

: 06 lip 2013, 20:41
autor: Annael9
Obrazek


http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... rborescens

Obrazek

To tak mniej więcej z wikipedii
ale raczej porozglądam się za ptasią wyką, chyba dopiero kwitnie