Ja swego czasu również wykonałem kilka pokrowcy na siekiery. Zarówno dla siebie jak i dla moich znajomych. Pierwszy to pokrowiec na tamahawk mojej produkcji. Wykonany jest ze starej skóry na podeszwy która wpadła w moje ręce podczas likwidacji pracowni szewca:) Skóra była tak twarda że przed zszyciem robiłem otwory wiertarką:)

Szew jest zabezpieczony dodatkowym kawałkiem skóry pomiędzy bocznymi płatami.
Następnym pokrowcem jaki wykonałem był pokrowiec na Fiskarsa 600 Wzorowałem się na pokrowcu siekiery Watterlinga.

Pokrowiec na Fiskarsa wykonałem ze starego skórzanego mapnika WP skórę przyciąłem w taki sposób aby pasował mi układ nap:) w ten sposób mam dobre zapiecie w pokrowcu na siekierę:)

Obydwa pokrowce które tu zaprezentowałem okazały sie bardzo funkcjonalne, choć pokrowiec Fiskarsa jest moim zdaniem lepszy. Ze względu na zapięcie łatwiej jest ów pokrowiec zdjąć i zajmuje to o wiele mniej czasu:) Jednak nie wszyscy mają możliwość wykonania zapięcia z napami dlatego dobrym rozwiązaniem jest mała sprzączka:)
[ Dodano: 2008-09-19, 22:49 ]

Pokrowiec na Fiskarsa znitowałem dlatego nie dokładałem dodatkowego kawałka skóry pomiędzy boki.