www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kątomierz mapowy
Autor Wiadomość
RBT 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 356
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-11, 14:22   Kątomierz mapowy

Ośmielony nowym wątkiem dotyczącym kompasów, niejako dla uzupełnienia tematu, wspomnę o sprzęcie uzupełniającym, przydatnym nie tylko w pracy „sztabowej”, lecz także w terenie. Wiadomo każdemu, że kompas bez mapy traci bardzo wiele ze swojej użyteczności. Lecz mając zarówno kompas jak i mapę, warto je uzupełnić dodatkowo krzywomierzem i kątomierzem. Z uwagi na to, że w handlu mapowego kątomierza tego typu raczej nie dostaniemy, napiszę o nim słów kilka.
Wiele doskonałych kompasów świetnie sprawdzających się w czasie marszów, jest niewygodnych podczas pracy na samej mapie, jak też przy przenoszeniu danych na mapę i z mapy. Takimi najczęstszymi przypadkami będzie planowanie marszu, a co się z tym wiąże, pomiary azymutów i odległości oraz przenoszenie koordynatów za pomocą współrzędnika.
Te pomiary można wykonać prościej, szybciej i dokładniej za pomocą uniwersalnego kątomierza-współrzędnika. Będąc w potrzebie wykonałem w programie Illustrator projekt tego przydatnego narzędzia. W 2010 roku po dokonaniu kilku poprawek powstała wersja finalna. Kątomierz jest naświetlony (lub wydrukowany) na niełamliwym i stabilnym wymiarowo filmie poliestrowym o grubości ok. 0,18 mm, a jego całkowity wymiar wynosi 135x185mm. Jest narzędziem uniwersalnym, poza kątomierzem z rozdzielczością do 1 stopnia, ma także naniesiony przymiar centymetrowy o dł. 120mm, dwa przymiary kilometrowe dla map w skalach 1:25 000 i 1:50 000 i dwa współrzędniki dla tych samych skal.
Pomiar kątów jest możliwy bez kreślenia linii pomocniczych, gdyż są one umieszczone w tle kątomierza. Wynik pomiaru odczytuje się w lewo z linii siatki kilometrowej. Zamieszczam przykładowy rysunek, niestety z uwagi na wymagania forum będzie on w zbyt małej rozdzielczości. Ponadto jest czytelny, do druku należy wykonać wersję lewoczytelną (odbitą poziomo).
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-16, 11:00   

Bardzo fajna sprawa. Po wydrukowaniu na folii warto dać zafoliować dwustronnie, żeby na deszczu nie zmywały się napisy. Ja przynajmniej tak robię z moimi wytworami.
 
     
Q_x 
człowiek-samodział


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 590
Skąd: G-dz
Wysłany: 2012-01-16, 11:12   

Może, panie StaszKu, zamówcie sobie partię w naświetlarni CtF? Za parę groszy dostaniecie trwałe, wodoodporne wydruki, nie trzeba będzie tego laminować.
_________________
https://www.flickr.com/photos/100242903@N03/
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-16, 11:33   

A pewno że można. ;-)

Ale ja takie wydruki do tej pory robiłem na swoim komputerze i drukarce. Co kilka lat drukuję na folii kilkanaście sztuk na potrzeby swoje i kolegów w pracy. A później zanosimy to do foliowania. Jak zewnętrzna folia porysuje się, to wyciągam z niej folię z nadrukiem i ponownie daję zafoliować. Dzięki temu jeden wydruk służy mi wiele lat.

Ale może spróbuję, jeżeli to nie jest zbyt drogie. ;-)
 
     
RBT 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 356
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-16, 13:31   

Można drukować na dobrej drukarce laserowej, odpada wtedy problem foliowania. Warto drukować lewoczytelnie (tzw. lustro), wówczas druk jest czytelniejszy, gdyż poprzez grubość folii nie tworzą się cienie. Ale najlepszą jakość i trwałość dają klisze fotograficzne, koszt nie powinien przekroczyć 7 zł za format A4.
 
     
Q_x 
człowiek-samodział


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 590
Skąd: G-dz
Wysłany: 2012-01-16, 13:43   

Folia CtF to właśnie klisza fotograficzna, tyle że niebarwiona i wywołana na bardzo duży kontrast ;)
_________________
https://www.flickr.com/photos/100242903@N03/
 
     
RBT 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 356
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-16, 15:04   

Właśnie o tym pisałem. Trzydzieści lat w tym robiłem. :lol:
 
     
abyss 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 55
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: całkiem duża wieś
Wysłany: 2012-01-18, 04:54   

U mnie (Irlandia) plik jest niewidoczny, czy można prosić o wrzucenie go na jeszcze jakiś inny serwer?
 
     
RBT 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 356
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-18, 11:51   

Wysłałem PW.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9