Będąc w pewnej galerii handlowej , zaszedłem trochę od niechcenia do księgarni. Nie spodziewałem się znaleźć nic ciekawego . Chciałem zobaczyć czy nie ma tam książki Beara co by ją przejrzeć. Dlatego skierował swoje kroki na dział poradników. Książki którą chciałem zobaczyć nie było. Jednak wpadła mi w oko inna, mianowicie „ Ślady i tropy zwierząt” G. Ohnesorge, B.Scheiba, K.Uhlenhaut. Po przejrzeniu kilku kartek bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Znacznie odcina się od podobnie tematycznych dzieł. Poza rzeczami które możemy znaleźć w innych książkach w stylu tropów pospolitych zwierząt takich jak dzik ,lis jeleń itp. Znajdziemy w niej nawet jak rozróżniać pajęczyny poszczególnych pajęczaków. Jest to bardziej atlas, z masą ilustracji. Przeglądając tą książkę zdałem sobie sprawę jak nie wiele wiem. Nie ma sensu wymieniać wszystkiego więc dzięki uprzejmości mikołaja, poniżej kilka skanów z książki i spis treści.
Ilustracje:
Układ tropów
Ścieżki, chodniki, kanały
Znakowanie rewiru
Nory, gniazda i legowiska
Gniazda ptaków
Złoża jaj, ikra
Budowle bezkręgowców
kokony z jajami, oprzędy, sieci pająków
Tutki, miny, galasy
Ślady żerowania na pniach, pędach i liściach
Ślady żerowania na owocach i nasionach
Ofiary drapieżników i pasożytów
Odchody
Wypluwki
Wylinki, części szkieletów
Pomiary i zbiory
Tekst
Typ: Gąbki
Typ: Pierścienice
Typ: Mięczaki
Typ: Czułkowce
Typ: Stawonogi
Typ: Strunowce

https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "