czesc
pierwsze jest sztuczna kość słoniowa - jakiś taki poli coś tam.
czarne to heban, drewienko to czeczota klonu.
Co do materiału to w tym przypadku nie ma problemu z użytkowaniem - zachowuje sie jak poroże. Czyli da się zarysować ale nie widać tego az tak mocno. Nóż jak najbardziej użytkowy.
Co do dawania na pierwsza cześć rożnego rodzaju materiału, moim zdaniem nie ma to większego znaczenia co będzie pierwsze, bo jesli jako drugi dasz materiał co sie łatwo rysuje to i tak go porysujesz.
Takze czy dać blaszke czy nie zalezy od wzgledów etetycznych ale nie tylko. Jeśli na dupke tez damy blaszke i zaklepiemy tang to mamy mocna konstrukcje (Jesli nie da sie z przodu blaszki a tang sie zaklepie to materiał moze sie rozpeknąć - jak jest blaszka to jest bardziej wytrzymałe). Grubosc blaszki hmm w zasadzie od ok 2 mm, ciensze niewiele wnosza do sprawy- dodatkowym minusem cienszych jest to ze moze sie poddawac i odkształcac po załozeniu (zaklepiesz tang, zahaczysz "jelczykiem-ta blaszka" o wystające coś i jesli klej pusci to brzydko odstaje)
Natomiast zamiast blaszki mozna dac twarde drewno - tylko spasowanie większego kawałka moze byc problematyczne - by nie było szczelin miedzy drewnem i klingą.
ps
Fajnie ze sie podoba

Do wszystkich, którzy patrzą na moje wypociny i "podziwiają" noże. Ja nie uznaje nozy nie uzytkowych, czasem trafi sie inny dizajn, jakis mniej trafiony projekt ale wszystkie sa robione po to by z nich korzystać. Poprzez dobór materiałów na klinge, rekojeśc oraz hartowanie i wklejanie tangu

A mam takie pytanie

jesli bedzie kilka osob to bedzie przekazywany
warunki:
-nozem mozna sie bawic ok 7 dni
-osoba ktora sie zglosi musi byc polecona przez innych albo być "rozpoznawalna" na forum (chodzi o to ze np do puchalsw wysyłam bez problemu - bo duzo "mówi" na forum offtima znam innych jeszcze nie znam a nie chciałbym pozniej szukać noza )
-ja wysyłam do pierwszej wybranej osoby (po zgłoszeniach jest weryfikacja i lista) listę można zrobić by noz mozna było osobiscie odebrac od poprzedniej osoby a nie tylko wysyłka
-wysyłamy poczta albo kurierem z zadeklarowana wartością na 300
- nie wiem wymyśliłem na szybko i jak beda chetni to dopisze szczegoły
-wazne, osoba ktora dostanie noz jest poproszona o napisanie rcenzji z fotkami/filmikami co robiła nożem, jak sie sprawował, co było o k a co nie
jak beda chetni to stwozy sie odpowiendi wątek
aaaa
nożyk do testów to byłby ten z orzechem. 3 i4 fotka w mim poscie. Chyba ze z jakiś powodów nie wróci (spodoba sie albo sie zniszczy - testy rozne sa). Może z czasem beda następne, zobaczymy jak sie ten pomysł rozwinie.
-------------------------------------
w zasadzie wymysliłem to wypadało by sie podjąć

Na razie nozyk z orzechem jest w zawieszeniu bo nie wiem kiedy wroci. Natomiast robie takie 2 i o nich jest poniżej. O ile wróci orzeszek to bedzie odpowiednia info
gdzieś tak kolo połowy stycznia - moze pod koniec jak czas pozwoli beda 2 noze jako para do testowania, kształt sie wymysla. A co jest pewne bedzie szlif scandi na 0 i połpłaski/płaski pełny.
załozenia ponieważ sam jestem ciekawy jak sie owe szlify zachowują znaczy niby wiadomo ale pojawiaja sie głosy ze taki lepszy a takie inny, dlatego chciałbym prosic Was o udział w zabawie i napisanie recenzji z fotkami. Stal nie wiem albo d2 albo nc6 zobacze jaka bedzie pod reką. Ustalenia jak ilosc dni zabawy i inne beda po zamknieciu listy. Liste z zapisami otworze jak nozyki beda gotowe.
jesli ktoś chciałby w miedzyczasie zorganizowac podobna inicjatywe to zaprasza, moze bć w tym wątku by nie smiecić po forum