Latarka na dynamo |
Autor |
Wiadomość |
Dąb

Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 981 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 2008-06-24, 20:25 Latarka na dynamo
|
|
|
W internecie zauważyłem latarki na dynamo, wystarczy pokręcić minutę korbką i podobno świeci 30minut, często też nimi można ładować nokie, miał ktoś z tym do czynienia, jak z żywotnością tego sprzętu, ile naprawdę czasu świeci? |
_________________ www.mjbushcraft.wordpress.com
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci " |
|
|
|
 |
manfred1992
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 45 Skąd: Tomaszów lub
|
|
|
|
 |
Dąb

|
Wysłany: 2008-07-03, 19:08
|
|
|
Ja kupiłem mactronika, jak dłużej poużywam może skrobnę jakąś recenzje. |
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
|
|
|
 |
Tresor

Pomógł: 7 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 715 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2008-07-14, 14:18
|
|
|
piii nie latatka |
Ostatnio zmieniony przez Fredi 2008-07-23, 13:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pablo666

Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 170 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2008-07-14, 14:46
|
|
|
Tresor napisał/a: | piiiii nie latatka |
to chyba wyczerpuje wszelka dyskusje |
Ostatnio zmieniony przez Fredi 2008-07-23, 13:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fredi
Fredne Zło..

Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Kwi 2008 Posty: 1016 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 2008-07-23, 13:55
|
|
|
latarka jako latarka jest całkiem ok.
świeci i bardzo wolno się wyczerpuje. i świeci jasno.
natomiast jako ladowarka.....to straszne jest.
aby telefon odrobine naladowac to sie nakrecic trzeba zdrowo - trzymajac oczywiscie caly czas to samo tempo. |
_________________ "Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć." |
|
|
|
 |
Dąb

|
Wysłany: 2008-07-23, 14:37
|
|
|
Jak na razie spełnia moje oczekiwania, co co świecenia daje całkiem faje światło i dość długo świeci, a z naładowaniem telefonu Fredi, ma całkowitą rację, jednak aby wysłać sms, wezwać w razie czego pomoc dużo energii nie trzeba. |
|
|
|
 |
abyss
Pomógł: 1 raz Wiek: 56 Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 113 Skąd: całkiem duża wieś
|
Wysłany: 2008-07-24, 20:17
|
|
|
Ja skusiłem sie na inną - wiekszą, za 10 euro w Aldim. Ma dynamko ze sporą korbką, działa w kilku trybach (3 diody, 2 diody, 1 dioda) i świeci zupełnie spoko - ile dokładniej, to muszę zmierzyć. WYkonanie całkiem solidne jak na (jednak) zabawkę. Acha, wbudowane akumulatory Li-On. Jak znajde chwilke to dam fotke - bo lezy w aucie a nie chce sie wychodzic |
|
|
|
 |
Preano

Wiek: 28 Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 118 Skąd: Konopiska
|
Wysłany: 2010-03-24, 15:34
|
|
|
Mocno odgrzewam temat, ale właśnie dorzuciłem do zamówienia latarkę na dynamo za ... UWAGA : 3,49 zł. Nie mogę się doczekać jak się to sprawdzi. |
_________________ „Nie mogliśmy dopuścić do siebie myśli o zrezygnowaniu – pokusa byłaby zbyt silna”
J.Pałkiewicz: Syberia - wyprawa na biegun zimna |
|
|
|
 |
Omomierz
|
|
|
|
 |
abyss
|
Wysłany: 2010-03-25, 01:07
|
|
|
O jednej dobrej pisałem (tak wygląda http://www.popularscience.co.uk/gifts/rev13.htm) - jest bardzo OK.
Teraz zganię inną - dynamo-latarkę - z radiem tym razem.
Wygląda niemal identycznie jak ta http://www.thegearshop.co...ded/LRO1861.jpg lub ta: http://www.chinatraderonl...t-102855209.htm (ale pewnie inny producent, bo kupiona w markecie) - różnica to jedynie kolor plastiku - czarny. W pierwszej sztuce pokrętło do włączania/wyłączania odpadło po tygodniu (nie dokręcona śrubka od środka, bez szansy na dostęp bez tracenia gwarancji) - w drugiej baterie same się wyłądowują i brak możliwości doładowania (teoretycznie jest taka opcja z gniazda zapalniczki w aucie - w pierszej działało). Mimo |
|
|
|
 |
Fredi
Fredne Zło..

|
Wysłany: 2010-03-25, 08:15
|
|
|
ciekawe konstrukcje.
ja po ostatniej zimie, stwierdziłem, że muszę zakupić "dynamiczno-korbową" latareczkę do auta.
Zwykłe baterie padają szybciutko zostawione 24/7 w aucie.
I pewnie będzie to mactronic, bo jest sympatycznie nieduży. |
|
|
|
 |
abyss
|
Wysłany: 2010-03-25, 21:35
|
|
|
Poniżej zera większość typowych akumulatorów/baterii "siada". Warto szukać latarki diodowej z generatorem elektronicznym - (w necie są schematy, na układzie 7555 wind-up torch jak by kto szukał angielskich nazw lata rek "na dynamo") |
|
|
|
 |
Preano

|
Wysłany: 2010-03-29, 20:15
|
|
|
Dotarła do mnie "Hand-Pressing Flashlight"
Świeci bardzo jasno. Co prawda obudowa nie wygląda na solidną ale za 3,49 zł to ten ABS najwyższej jakości być nie może. Wygląda estetycznie, mój model jest w kolorze fioletowym, były też pomarańczowe i czerwone.
A to co przeczytałem na opakowaniu poza "NO BATTERIES NO BULB" i "MADE IN CHINA" (Idzie się na prawdę dobrze pośmiać) :
1. This product is a new science and technology product and made with high and new science and technology. It can illuminate only place it in rhythm.
2. No need any power. No environmental pollution. Low noise and health(!?). Comparing with common torch, it can be several times on lift.
3. Can stantlyusing this health torch, it can benefit to your palm, arm and shoulder streching and blood circulation, so as to let your hands relax abd brain clever, hand and brain coor dinate(!?) and promote your brain memory and health composition.
1. Masło maślane ...
2. Logika ...
3. Chce zobaczyć ten test, który dowiódł, że ściskanie dłonią polepsza pamięć ...
Ogółem to brak znajomości budowy zdań. Ale z latarki jestem zadowolony. |
_________________ „Nie mogliśmy dopuścić do siebie myśli o zrezygnowaniu – pokusa byłaby zbyt silna”
|
|
|
 |
unabomber
wirus homo sapiens

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 239 Skąd: Beskid Niski
|
Wysłany: 2010-03-29, 20:23
|
|
|
Mój brat taż ma taką. Po krótkim czasie używania ten cyngiel do ładowania zakleszczył się w obudowie i nic się nie dało zrobić. Pomimo braku ładowania latarka świeciła (użytecznym światłem) jeszcze rok czasu... |
_________________ Zima weryfikuje. |
|
|
|
 |
Preano

|
Wysłany: 2010-03-29, 20:35
|
|
|
Jak wyjąłem ją z pudełka to już była naładowana. Tak się nie postępuje z akumlatorami. Zaraz ją rozkręcę i zobaczę jak to zrobili tą prądniczkę. |
|
|
|
 |
Fredi
Fredne Zło..

|
Wysłany: 2010-03-30, 08:52
|
|
|
tak się postępuje z akumulatorami - one nie mogą leżeć rozładowane! |
|
|
|
 |
PRZEMASSS

|
Wysłany: 2010-04-02, 14:46
|
|
|
Mój kuzyn miał taką starą latarkę (pewnie ze 20 albo 30 lat miała), tylko ze ona niemiala baterii i cały czas trze ba było naciskać i po 10 min. reka odpadała |
|
|
|
 |
Lisu
Parła nist !

Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 161 Skąd: Puszcza Knyszyńska
|
Wysłany: 2010-05-08, 22:41
|
|
|
Mowa o rosyjskiej latarce na dynamo.Konstrukcja pancerna i bardzo udana na ich warunki.Mam taką.Niestety jak mówisz na dłuższy dystans to łapa odpada od ściskania.Ale jest to niezastąpione w awaryjnych sytuacjach właśnie w samochodzie/domu.Te współczesne są dobre ale trybiki i te dźwigienki po porostu w krytycznej sytuacji zawsze uszkadzają,ja w rosyjskiej mam z metalu |
|
|
|
 |
Preano

|
Wysłany: 2010-05-09, 15:43
|
|
|
Można zawsze wymienić tryby z plastykowych na metalowe, ja tak zrobiłem w latarce za 3,49 zł i jestem pod wrażeniem stosunku cena/jakość. |
|
|
|
 |
Lisu
Parła nist !

Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 161 Skąd: Puszcza Knyszyńska
|
Wysłany: 2010-05-09, 18:12
|
|
|
O ludzie a skąd je dorwać lub dopasować ? |
|
|
|
 |
Preano

|
Wysłany: 2010-05-09, 21:34
|
|
|
Chodzi o tryby ? Mój ojciec jest ma dużo różnych takich części, nie wiem skąd. Brat za młodości siedział w zegarach, tam są różne przekładnie. O osobnym dorobieniu na miarę nie słyszałem. |
|
|
|
 |
rob30

|
Wysłany: 2010-05-09, 22:19
|
|
|
Preano napisał/a: | ... Brat za młodości siedział w zegarach, tam są różne przekładnie. |
Sam tam wchodził, czy ojciec go zamykał? |
|
|
|
 |
Ciek
awski
Pomógł: 8 razy Wiek: 14 Dołączył: 25 Paź 2009 Posty: 737 Skąd: z kanapy przed TV
|
Wysłany: 2010-05-10, 10:54
|
|
|
W Biedronce mignęła mi wczoraj latarka na baterię słoneczną. Ktoś widział w praktyce takie cudo? Świeci tylko jak świeci słońce czy ma jakiś akumulator? Nie miałem czasu się temu przyglądać niestety. |
|
|
|
 |
Preano

|
Wysłany: 2010-05-10, 15:39
|
|
|
rob30 ? Chciałeś dogryźć, zażartować, czy co to było ? |
|
|
|
 |
|